Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Τι αλλάζει στη ζωή μας από 4 Μαΐου…



Το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής επιστροφής...
στην κανονικότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Διαφορετική θα είναι η καθημερινότητά μας από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, οπότε και ξεκινά η άρση των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αναλυτικά:
-Καταργείται το sms και η κυκλοφορία πλέον θα γίνεται ελεύθερα
-Δύο εβδομάδες μετά, στις 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.
-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα καταστήματα, νοσοκομεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαγνωστικά κέντρα κ.α.
-Στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία μόνο για την Γ Λυκείου και στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια.
-Την 1η Ιουνίου και αν όλα πάνε καλά, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάης, θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.
-Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
-Οι εκκλησίες θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου για ατομική προσευχή και στις 17 Μαΐου για όλους τους πιστούς
-Οι οργανωμένες παραλίες θα μείνουν κλειστές. Αλλά θα μπορούν να κάνουν πλέον μπάνιο οι πολίτες.

Καταστήματα
4 Μαΐου (1η φάση) επαναλειτουργούν:
Κομμωτήρια και κουρεία, καταστήματα οπτικών ειδών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής όπως ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα μανικιούρ πεντικιούρ, πώλησης φυτών και λιπασμάτων, βιβλιοπωλεία, καταστήματα αθλητικών ειδών καθώς και επιδιόρθωσης ενδυμάτων και υποδημάτων.
Το ωράριο λειτουργίας θα ξεκίνα στις 10:00 πμ ενώ θα είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας από εργαζόμενους και καταναλωτές, η τήρηση απόστασης 2 μέτρων, καθώς και η χρήση μάσκας και αντισηπτικών.
Για επιχειρήσεις έως 20 τμ επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων. Για επιχειρήσεις από 21 τ.μ έως 100 τμ επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων +1 ανά 10 τμ. Για επιχειρήσεις από 101 τμ και άνω επιτρέπεται η παρουσία 12 ατόμων συν 1 ανά 15 τ.μ
Αν το κατάστημα έχει ορόφους δεν επιτρέπεται περισσότερο από 1 άτομο ανά 10 τ.μ ενώ η χρήση των ανελκυστήρων επιτρέπεται μόνο με την χρήση του 40% της χωρητικότητας τους.
Ειδικά για τα κομμωτήρια και επιχειρήσεις καλλωπισμού το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7:00 το πρωί έως τις 10:00 το βραδύ για τις καθημερινές και από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:00 το βραδύ για το Σάββατο.
Οι καταναλωτές θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες μόνο μετά από ραντεβού, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει καθημερινά να συμπληρώνουν κατάλογο με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τις ώρες προσέλευσης των πελατών.
Τα ΚΤΕΟ θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο μετά από ραντεβού ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει καθημερινά να τηρούν συμπληρώνουν κατάλογο με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τις ώρες προσέλευσης των πελατών.
Επιτρέπεται επίσης η μετακίνηση παραγώγων μεταξύ των νομών για τις λαϊκές αγορές.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Υποχρεωτική θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό. Η είσοδος στους σταθμούς θα είναι ελεγχόμενη ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση… (ieidiseis.gr)