Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Ανακάλυψε 16 απίστευτα πράγματα που δεν ήξερες για τον Αμαζόνιο…



Ο Αμαζόνιος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε μήκος...
ποταμός στον κόσμο και ένα θαύμα της φύσης. Αυτά που ξέρουμε για τον Αμαζόνιο είναι πάρα πολλά, αλλά συνεχώς ανακαλύπτουμε περισσότερα. Είναι ένας τεράστιος ποταμός, πτυχές του οποίου παραμένουν ακόμα ανεξερεύνητες. Όμως, κάποια από τα πράγματα που γνωρίζουμε για τον Αμαζόνιο, μοιάζουν απίστευτα για να είναι αληθινά.
Να μερικά από αυτά:
Ο Αμαζόνιος βρίσκεται στην Νότια Αμερική. Διασχίζει 7 χώρες: Γουιάνα, Ισημερινό, Βενεζουέλα, Βολιβία, Κολομβία, Περού και Βραζιλία.
Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορεγιάνα, ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Ποταμός των Αμαζόνων» (Rio de las Amazonas).
Θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στη Γη μετά τον Νείλο, με μήκος 6.400 χιλιόμετρα. Είναι, όμως είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος ποταμός όσον αφορά τη μέση ροή νερού, που ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
4 χιλιόμετρα κάτω από τον Αμαζόνιο, υπάρχει ένα υπόγειο ποτάμι που έχει το ίδιο μήκος με τον Αμαζόνιο αλλά είναι εκατοντάδες φορές πιο φαρδύ.
Κατά τη διάρκεια των βροχών πλημμυρίζει και το πλάτος του μπορεί να φτάσει τα 120 χιλιόμετρα.
Το μέσο βάθος του Αμαζονίου είναι 12 μέτρα.
Ο Αμαζόνιος έχει 1700 παραπόταμους, 17 από τους οποίους έχουν μήκος πάνω από 1500 χιλιόμετρα.
Το 20% του γλυκού νερού που καταλήγει στους ωκεανούς, προέρχεται από τον Αμαζόνιο.
Δεν υπάρχουν γέφυρες στον Αμαζόνιο αφού στο μεγαλύτερο μέρος του περνάει μέσα από τροπικά δάση, χωρίς δρόμους. Η μεγαλύτερη πόλη στις όχθες του Αμαζόνιου είναι η Μανάους, με πληθυσμό 1,7 εκατομμύρια και βρίσκεται στη Βραζιλία.
Το οικοσύστημα του Αμαζονίου είναι απίστευτα πλούσιο. Υπάρχουν 40.000 είδη φυτών, 1300 είδη πτηνών, 3000 είδη ψαριών, 430 είδη θηλαστικών και 2.5 εκατομμύρια εντόμων. Συνεχώς ανακαλύπτονται νέα.
 Μερικά από τα πιο επικίνδυνα ζώα ζουν στον Αμαζόνιο: ηλεκτρικά χέλια, αλιγάτορες, σαρκοφάγα πιράνχας, δηλητηριώδεις μπλε βάτραχοι, τζάγκουαρς, αρκετά εξαιρετικά δηλητηριώδη φίδια και, φυσικά, τα τεράστια φίδια Ανακόντα που μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 7 μέτρα και σε βάρος τα 100 κιλά.
Το 2007, ο Μάρτιν Στρελ, κολύμπησε κατά μήκος όλου του Αμαζόνιου. Κολυμπούσε 10 ώρες την ημέρα, για 66 μέρες.
Στον Αμαζόνιο κατοικούν γύρω στις 400 με 500 φυλές Ινδιάνων, το 1/5 των οποίων λέγεται ότι δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με τον έξω κόσμο.
Το 20% του οξυγόνου όλου του κόσμου παράγεται στον Αμαζόνιο. Δεν ονομάζεται τυχαία “ο πνεύμονας της Γης”.
Λόγω της πυκνότητας του φυλλώματος των δέντρων, στο έδαφος του τροπικού δάσους επικρατεί σχεδόν σκοτάδι.
Σχεδόν το 80% των τροφών που καταναλώνουμε σήμερα, έχει προέλευση από τον Αμαζόνιο, όπως είναι η σοκολάτα, το καλαμπόκι, το ρύζι και οι πατάτες… (tsemperlidou.gr)