Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

10 παράξενα πράγματα που δεν ήξερες για τα Χριστούγεννα!



Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο γλυκές αναμνήσεις που...
διατηρεί κανείς ήδη από την παιδική του ηλικία, καθώς οι περισσότεροι από εμάς μεγάλωσαν, ακούγοντας μαγικές ιστορίες για τον Άγιο Βασίλης και ξωτικά των γιορτών! Η πιο γιορτινή εποχή του χρόνου έφτασε επιτέλους και σημαίνει οικογενειακά τραπέζια, θαλπωρή και ζεστασιά!

Ωστόσο, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα ξέρουμε πραγματικά γι’ αυτήν την πολυαγαπημένη γιορτή;

Παρότι μάθαμε να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα από τότε που είμασταν ακόμα μικρά παιδιά, δε γνωρίζουμε τελικά όλες τις λεπτομέρειες για την ιστορία και τα παράξενα γεγονότα που σχετίστηκαν με τη γιορτή αυτή.

Δες παρακάτω τα πιο περίεργα και όμως αληθινά facts σχετικά με τη γιορτινή εποχή των Χριστουγέννων.

1. Το πρώτο στολισμένο δένδρο χρονολογείται το 1539 στη Γερμανία με στολίδια από συσκευασμένα φαγητά, είδη ρουχισμού και άλλα χρήσιμα είδη.

2. Τα κάλαντα προήλθαν από τις Βυζαντινές Καλένδες και ανάγονται, κατά τύπο και όχι κατά περιεχόμενο, στο γνωστό έθιμο των αρχαίων Ελλήνων της Ειρεσιώνης.

3. Ο Άγιος Βασίλης φορούσε αρχικά μπλε και άσπρη στολή. Η κόκκινη στολή, με την οποία τον έχουμε συνηθίσει, ξεκίνησε το 1930 από έμπνευση της Coca Cola.

4. Η διεθνής λαογραφική μορφή του Άγιου Βασίλη προκύπτει από τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος ήταν ένας πλούσιος χριστιανός επίσκοπος που έζησε τον 4ο αιώνα στην Τουρκία.

5. Σύμφωνα με στατιστικά του 2010, ο μέσος όρος χρημάτων που ξοδεύεται για χριστουγεννιάτικα δώρα στις Η.Π.Α. αγγίζει τα 520 ευρώ.

6. Στις Η.Π.Α. επίσης υπολογίζεται ότι κόβονται και πωλούνται κάθε χρόνο τουλάχιστον 30.000.000 αληθινά δέντρα.

7. Η «Άγια νύχτα» αποτελεί το πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι, το οποίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1840 με την ένδειξη «αγνώστου συνθέτη». Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 300 γλώσσες, ενώ υπάρχουν πάνω από 730 εκδοχές του.

8. Γιορτάζουμε την 25η Δεκέμβρη ως ημέρα, την οποία γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός. Ωστόσο, δεν υπάρχει σχετική αναφορά στη Βίβλο που να επιβεβαιώνει την συγκεκριμένη ημερομηνία. Σύμφωνα με ιστορικούς, ο Ιησούς μάλλον γεννήθηκε την Άνοιξη.

9. Στη Ρωσία, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο, τα Χριστούγεννα δε γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά στις 7 Ιανουαρίου, λόγω του ότι η Ορθόδοξη εκκλησία χρησιμοποιεί για τις θρησκευτικές γιορτές το παλαιό ημερολόγιο.

10. Η Ιρλανδική παράδοση προβλέπει χριστουγεννιάτικες τάρτες με φρούτα και ένα μπουκάλι Ιρλανδικής μπύρας σαν δώρο για τον Άγιο Βασίλη… (neolaia.gr)