Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

«Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής»… στο γραφείο της Κάλλης


Ο Κάρολος είναι ένας μαθητής δημοτικού. Ένα παιδί έξυπνο...
ευγενικό, υπάκουο, δειλό, χωρίς αυτοπεποίθηση και θάρρος.
Τι του δημιουργεί αυτή την προσωπικότητα; Μήπως αν είχε το θάρρος της γνώμης του, θα άλλαζαν πολλά;
Όλα άρχισαν, κατά τη γνώμη του μικρού Κάρολου όταν γεννήθηκε που η νονά του αποφάσισε να τον βγάλει Κάρολο. Γι’ αυτόν ήταν ότι χειρότερο, για την νονά του όμως όχι… Ήταν ο αγαπημένος της συγγραφέας, ο Ντίκενς.
Από τη στιγμή που «πάτησε» το πόδι του στο δημοτικό άρχισε και το μαρτύριό του, όπως αυτός το λέει. Λίγο το όνομα, λίγο το άσπρο χρώμα του δέρματός του, δεν ήθελε και πολύ να γίνει  στόχος για τα «αγγελάκια» της τάξης…
Οι κοροϊδίες ήταν βελάκια και ο Κάρολος ο στόχος… «Καρολίνα, ασπρουλιάρη, φάντασμα, Χιονάτη…» τόσα και άλλα τόσα «βελάκια»!
Το χειρότερό του, το κερασάκι στην τούρτα που λέμε, ήταν όταν έπρεπε να φορέσει και γυαλιά. Ένιωθε ότι κανείς δεν μπορεί να τον καταλάβει, να τον νιώσει, ούτε η ίδια του μάνα.
Ήταν μόνος…
Αυτά τα γυαλιά όμως, θα είναι η αιτία που θα βρει το θάρρος να μιλήσει. Και από τότε αλλάζουν όλα…
Η μια συγνώμη ερχόταν μετά την άλλη. Θα σταθούν όμως ικανές να γιατρέψουν την πληγή στην ψυχή του Κάρολου; Ποιοι θα τον βοηθήσουν;
Το βιβλίο της Στέργια Κάββαλου με εικόνες της Σοφίας Γάλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, έχει θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.
Με λιτή γραφή και πλούσια παραδείγματα της καθημερινότητας ενός παιδιού, η συγγραφέας αγγίζει την ευαίσθητη ψυχούλα του μικρού παιδιού. Καταφέρνει να πείσει το θύμα ότι πρέπει να μιλά για ότι κι αν συμβεί, αλλά και το θήτη να αλλάξει συμπεριφορά, γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει που θα βρεθεί.
Καθώς επίσης και τους γονείς και δασκάλους να είναι λίγο πιο προσεκτικοί για το τι συμβαίνει γύρω τους. Καμία φορά η καθημερινότητα, οι δουλειές και το άγχος είναι αυτά που βάζουν το παιδί σε «αναμονή»!
Με χιούμορ, έξυπνες ατάκες και λεξιλόγιο που απευθύνεται στην ηλικία που αναφέρεται το βιβλίο, πετυχαίνει τον στόχο του, δίνοντας λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης.
Στο τέλος οι σελίδες παιχνιδιού βοηθούν ακόμα περισσότερο τον μικρό αναγνώστη να καταλάβει «Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής» πως μπορεί να γίνει ευτυχία!

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια

www.aylogyros news.gr