Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Κάνε την… ΕΥΤΥΧΙΑ φίλη σου!!!

Της Μάρθας Αγγελοπούλου


Θέλεις να νιώσεις ευτυχισμένη; Ποτέ δεν είναι αργά… Αρκεί μόνο να σκεφτείς πως κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα της υπόλοιπης ζωής σου...


Μήπως έφτασε η στιγμή να… κλειδώσεις στη ντουλάπα την κατσουφιασμένη σου διάθεση και να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα λίγο πιο θετικά; Σίγουρα δεν είναι και τόσο εύκολο, με λίγη καλή θέληση όμως, μπορείς σίγουρα να μάθεις να το κάνεις. Γιατί, η ευτυχία εκτός από απόφαση είναι και συνήθεια – και μάλιστα η καλύτερη που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου! 

Πάρε ανάσα!
Ναι, το κάνεις, αλλά το κάνεις μηχανικά. Το μυστικό είναι να το κάνεις σωστά. Πώς; Ανάπνευσε ολοκληρωτικά εισπνέοντας βαθιά από τη μύτη. Γέμισε με αέρα την κοιλιά και το στήθος σου. Κράτησέ την ανάσα αυτή για μια στιγμή κι άφησέ τη να πλημμυρίσει το είναι σου. Νιώσε τη στιγμή. Στη συνέχεια εξέπνευσε όλο τον αέρα σαν να θέλεις να αποβάλεις από μέσα σου ό,τι δεν χρειάζεσαι πια.

Ξεκίνα την ημέρα σου σωστά…
Βάλε το αγαπημένο σου τραγούδι να παίζει και ασχολήσου με τον εαυτό σου. Τραγούδησε, χόρεψε, στήσε με λίγα λόγια ένα μικρό πάρτι καλωσορίζοντας το φως του ήλιου που ανέτειλε στη ζωή σου και υποσχέσου ένα πράγμα στον εαυτό σου: Πως θα κάνεις τα πάντα για να του χαρίσεις έστω μία όμορφη στιγμή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δονήσεις της μουσικής αλλάζουν τελείως την ενέργεια του χώρου, και συντονίζονται κατευθείαν με τις δονήσεις τις καρδιάς μας. Οι ενδορφίνες, μια κατηγορία νευροδιαβιβαστών που είναι υπεύθυνοι για την καλή μας διάθεση, απελευθερώνονται στο λεπτό και μας γεμίζουν με ενέργεια και θετικές σκέψεις. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις την ημέρα σου;

Βάλε στόχους!
Βρες λίγο χρόνο να κάνεις μια μικρή –αλλά ουσιαστική– συζήτηση με τον εαυτό σου. «Τι είναι αυτό που θέλω σήμερα από τη μέρα μου; Τι θα μπορούσα να κάνω ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρουσα; Υπάρχει κάτι που θα ήθελα να αλλάξω; Πώς θα καταφέρω να το αλλάξω;». Στη συνέχεια, κάνε μια λίστα με όλα αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων. Θα εκπλαγείς με το πόσα πράγματα σε κάνουν χαρούμενη χωρίς καν να το καταλάβεις! Αυτή την κουβέντα, καν’ τη με τον εαυτό σου τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα – ή έστω όσο πιο συχνά μπορείς. Έτσι, θα συνηθίσεις να θέτεις νέους στόχους που… ως στόχο τους έχουν να σε κάνουν ευτυχισμένη!

Κάνε κάτι για εσένα!
Αποφάσισε σήμερα κιόλας να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου. Το αξίζεις! Πρόσθεσε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου μια δραστηριότητα η οποία καλό θα ήταν να περιέχει κίνηση, μουσική, χορό, fitness. Βασική προϋπόθεση; Να κρατήσεις την υπόσχεσή σου όχι για 1 μήνα, αλλά για 12!

Βάλε τη γεύση στη ζωή σου
Προσάρμοσε στη διατροφή σου γεύματα που θα είναι συγχρόνως γευστικά και υγιεινά. Πριν πέσεις με τα μούτρα στο πιάτο δώσε δύο λεπτά στον εαυτό σου να απολαύσει τόσο τα αρώματα, όσο και τις γεύσεις του φαγητού. Μάλιστα, καλό θα ήταν να προσπαθείς να ξεκλέβεις λίγα λεπτά μέσα στη μέρα για να ετοιμάζεις μόνη σου το γεύμα σου πασπαλίζοντάς το με μπόλικη φαντασία και αγάπη.

Περιποιήσου το σώμα σου
Αφιέρωσε λίγο χρόνο παραπάνω για να περιποιηθείς το σώμα σου. Αντί για ένα γρήγορο ντους, επίλεξε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Άπλωσε την κρέμα σώματος με αργές κινήσεις, τυλίξου στα πιο άνετα ρούχα που έχεις και χαλάρωσε στον καναπέ ή στο κρεβάτι σου έστω για μισή ώρα. Το σώμα σου, είναι το σπίτι της ψυχής σου. Ευχαρίστησέ το, λοιπόν, μιας και αποτελεί το μέσο για να ζεις και να απολαμβάνεις το θαύμα της ζωής!

Βάλε χαρούμενους ανθρώπους στη ζωή σου!
Τις περισσότερες φορές, υπεύθυνοι για τη διατάραξη της… ησυχίας μας, είναι κάποιοι άλλοι. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, προσπάθησε να βάλεις θετικούς ανθρώπους στη ζωή σου. Δε λέω, όλο και κάποιος «γκρινιάρης» θα υπάρχει, είναι σημαντικό όμως να περιτριγυρίζεσαι ως επί το πλείστον από ανθρώπους που χαμογελούν στη ζωή. Μη το ξεχνάς άλλωστε… Το γέλιο είναι μεταδοτικό!

Επικεντρώσου στα «καλά νέα»!
Μη βομβαρδίζεις την ημέρα και… τη διάθεσή σου με κακές ειδήσεις. Ναι, είναι δύσκολο, απλά υποσχέσου στον εαυτό σου πως θα κάνεις ό,τι μπορείς προκειμένου να μην τις αφήσεις να σε επηρεάσουν (πολύ).  

Άπλωσε το χέρι σου…
Το να προσφέρεις βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται, είναι αναμφίβολα ένας πολύ καλός τρόπος να αισθανθείς χαρά και αγαλλίαση.  Γιατί, λοιπόν, να μη το κάνεις;

Ρίξε τους ρυθμούς!
Πως θα μπορέσεις να σκεφτείς θετικά αν το μυαλό σου είναι απασχολημένο με τα 1.800 πράγματα που έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα; Βρες λίγο χρόνο για να «αδειάσεις» αυτές τις σκέψεις από το μυαλό σου και να το γεμίσεις ΜΟΝΟ με αυτά που πραγματικά σε κάνουν να νιώθεις όμορφα.


Extra Tip: Δημιούργησε τη γωνιά της ευτυχίας! Κάρφωσε σε έναν πίνακα εικόνες και ρητά που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Τοποθέτησέ τον στο δωμάτιό σου, στην κουζίνα ή… στο μπάνιο – γενικά οπουδήποτε μπορείς να τα κοιτάς μόλις σηκώνεσαι το πρωί και πριν πέσεις για ύπνο το βράδυ... ( formamag.gr)