Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Οδηγίες για νοικοκυρές...


Ένας απλός οδηγός της νέας νοικοκυράς για τον βασικό εξοπλισμό στην κουζίνα, χωρίς μεγάλο κόστος, αλλά με εξαιρετικά αποτελέσματα...


Μπήκατε λοιπόν στο νέο σας σπίτι και επιτέλους είστε ελεύθερες να το οργανώσετε όπως εσείς θέλετε. Ιδιαίτερα το χώρο της κουζίνας όπου, μέχρι τώρα, κουμάντο έκανε η μαμά. Ηρθε λοιπόν η ώρα να την φτιάξετε όπως θέλετε και να την εξοπλίσετε με όλα εκείνα που θα σας βοηθήσουν να υλοποιήσετε τις γαστρονομικές σας δημιουργίες, για εσάς, την παρέας και την οικογένειά σας ή απλώς, την κολλητή ή τον σύντροφό σας. 
Κορίτσια, θυμηθείτε! Η κουζίνα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε του κόσμου τα χρήματα για να την εξοπλίσετε σωστά. Αρκεί να δώσετε προτεραιότητα στον βασικό εκείνο εξοπλισμό που πρέπει να είναι λειτουργικός, οικονομικός και ευέλικτος, για πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Είστε έτοιμες;
Σκεύη & εργαλεία που σας λύνουν τα χέρια  
1. ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ:  
1 μικρή με μακρύ χερούλι (για σάλτσες, κρέμες, μαγείρεμα μίας μερίδας),
1 ψηλή και βαθιά (για ζυμαρικά, κυρίως σπαγγέτι, ζωμούς, μαγειρευτά κρεατικά με λαχανικά, σούπες),  
 1 φαρδιά και ρηχή δηλαδή «ταβάς» για το μαγείρεμα όλων των κρεατικών σε κομμάτια, πιλάφια, ριζότι, σοταρίσματα.
Διαλέγετε κατσαρόλες ανοξείδωτες, με βαρύ πάτο, που είναι κατάλληλες για όλες τις εστίες.
Οι κατσαρόλες είναι από τους βασικότερους εξοπλισμούς και καλό είναι να επενδύσετε εκεί χρήματα για ένα καλό προϊόν που θα μαγειρεύει σωστά, οικονομικά και νόστιμα. 
2. ΤΗΓΑΝΙΑ:  
1 μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό (για όλα τα σοταρίσματα, για τέλεια τηγανητά όπως κεφτέδες και λεπτές κροκέτες, κρέπες, τηγανίτες, για παρασκευή καραμέλας, για αυγά «μάτια» και ομελέτες, τηγανιές, σαγανάκια κ.ά.)
1 μεγάλο αντικολλητικό με ραβδωτό πυθμένα (για υγιεινό ψήσιμο φιλέτων κρέατος, ψαριών ή πουλερικών, μπιφτέκια κ.ά., σαν να τα ψήνετε στη σχάρα),
1 μικρό σαγανάκι (για μικρές ποσότητες, ατομικά σαγανάκια και σοτάρισμα μικρής ποσότητας, π.χ. 1 κρεμμυδιού).
3. ΜΠΡΙΚΙΑ:
Φτιάξτε μια ποικιλία, από το μικρότερο μπρίκι για μία μερίδα ελληνικού καφέ, μέχρι ένα μεγάλο που να χωρά 3 αυγά. Στα μπρίκια ετοιμάζετε μικρές ποσότητες σάλτσας, βράζετε αυγά, ζεσταίνετε γάλα, φτιάχνετε ροφήματα (για να τα πιείτε ή για το μαγείρεμα), ζεσταίνετε μικροποσότητες υγρών για τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική.
4. ΧΥΤΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ:
Παρεξηγημένη από τους περισσότερους σεφ, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι μαγειρεύει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ, υγιεινά (μαγειρεύει και στον ατμό), και σε μεγάλες ποσότητες.
5. ΣΟΥΡΩΤΗΡΙΑ:
Από τις πιο ψιλές σήτες (για ζωμούς, βελούδινες κρέμες και υγρές σάλτσες), ή το μικρότερο σουρωτηράκι (για τσάι), μέχρι τα μεγαλύτερα (για να σουρώνετε μακαρόνια, όσπρια ή να στραγγίζετε σαλάτες), είναι απαραίτητα.
6. ΤΡΙΦΤΗΣ:
Όχι μόνο για τυρί, αλλά και γιατί η μία του πλευρά κόβει τα λαχανικά σε φέτες, όπως το εργαλείο «μαντολίνο» (βλ. παρακάτω). Στον τρίφτη τρίβετε λαχανικά (καρότα, κρεμμύδια, ντομάτες), τυριά, μπαχαρικά, ξύσματα λεμονιού ή πορτοκαλιού και τόσα άλλα.
7. ΦΡΙΤΕΖΑ:
Το καλύτερο και υγιεινότερο τηγάνισμα γίνεται στις ηλεκτρικές φριτέζες –οι φριτέζες τελευταίας τεχνολογίας μάλιστα, τηγανίζουν μια ολόκληρη τηγανιά πατάτες σε ελάχιστο ελαιόλαδο. Επειδή όμως είναι ακριβές, μπορείτε να ξεκινήσετε με μια απλή και πολύ οικονομική, μη ηλεκτρική φριτέζα: είναι ένα μέτριου μεγέθους, αρκετά βαθύ και βαρύ ανοξείδωτο σκεύος με μεταλλικό διχτάκι για να τηγανίζετε πατάτες., κροκέτες, διάφορα είδη κεφτέδων κ. ά. και με το διχτάκι να τα στραγγίζετε. 
8. ΤΑΨΙΑ:
Εδώ αξίζει να το ρίξετε λίγο έξω! Φτιάξτε μια συλλογή από αρκετά ταψιά, μεγάλα και μικρά, βαθιά και ρηχά, ανοξείδωτα και αντικολλητικά, στρογγυλά και ορθογώνια. Στα ταψιά φτιάχνετε όλα τα ψητά φαγητά φούρνου (γεμιστά, παστίτσιο, μουσακάδες, τουρλού), όλες μα όλες τις πίτες σας, τα ψητά κρεατικά σας (μπούτια αρνιού, κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, ρολά κρέατος και κιμά), γκριλάρετε φιλετάκια, σουβλάκια, κεμπάπ και μπιφτέκια. Σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί ψήνετε μπισκότα και κουλουράκια. Με ένα μεγάλο και βαθύ ταψί μπορείτε να φτιάξετε μια αυτοσχέδια γάστρα, αν το καλύψετε καλά με λαδόκολλες και μετά με αλουμινόχαρτο, τα οποία θα παίξουν το ρόλο του καπακιού της γάστρας. Διαλέξετε επίσης ένα βαθύ ταψάκι με ενσωματωμένη σχάρα για να ψήσετε υγιεινά και στεγνά στη σχάρα. Τέλος, στα ταψάκια ανήκουν και οι διάφορες στρογγυλές φόρμες με αποσπώμενα τοιχώματα για γλυκά, κέικ και γλυκές πίτες. 
9. ΓΑΣΤΡΑ:
Είναι καταπληκτική για παρατεταμένο σιγοψήσιμο μεγάλων κομματιών κρέατος (ολόκληρα μπούτια, κότσια, κ. ά., μεγάλα πουλερικά όπως γαλοπούλα ή κόκορα), διατηρώντας τα πολύ ζουμερά, με πλούσιες σάλτσες, τρυφερά και καλοψημένα. Μια καλή μαντεμένια ή σιφνέικη κεραμική γάστρα είναι αρκετά ακριβή, αλλά αν είναι να αγοράσετε, επενδύστε σε μια τέτοια, για αξεπέραστο αποτέλεσμα.
10. ΜΠΟΛ: 
Από τα μικροσκοπικά μπολάκια για να φτιάξετε ένα ντρέσινγκ μέχρι τα πιο μεγάλα μπολ για να φτιάξετε ζύμη για ψωμί, τσουρέκια ή πίτες, τα πολλά μπολ κάθε μεγέθους είναι απαραίτητα! Σε αυτά σερβίρετε τις σαλάτες και τις σούπες, κάνετε όλες, μα όλες τις αναμείξεις με το χέρι, το σύρμα ή το μίξερ χειρός, τα χρησιμοποιείτε σαν μπεν μαρί και σαν φόρμες για διάφορα γλυκίσματα. Στα μικρά μπολάκια συγκεντρώνετε όλα τα υλικά που απαιτεί μια συνταγή (από το αλεύρι και τη ζάχαρη, μέχρι τα ψιλοκομμένα λαχανικά). Σε αυτά σερβίρετε ντιπ και σάλτσες στο τραπέζι, ατομικές σούπες και κρέμες, φτιάχνετε καστάρντ, κρέμες και πουτίγκες, σερβίρετε μους και παγωτό. Θέλετε να συνεχίσω ή σας έπεισα;
11. ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ:  
Κουτάλα βαθιά της σούπας, κουτάλα της σάλτσας, ρηχή κουτάλα, τρυπητή κουτάλα, σπάτουλα και μαρίζ (ελαστική σπάτουλα, κυρίως για αναμείξεις), λαβίδες, πιρούνα, ξύλινες κουτάλες για να προστατεύετε ευαίσθητο φαγητό και σκεύη. Δοχείο-δοσομετρητής για μέτρηση σε μιλιλίτρα (ml), λεμονοστύφτης μικρός και απλός για ένα φρούτο, ξύλα κοπής (διαλέξτε άλλο για τα λαχανικά, άλλο για κρέας και άλλο για πουλερικά, για λόγους ασφαλείας), μεγάλες πλαστικές λεκάνες (για να πλύνετε μεγάλες ποσότητες σαλάτας ή για μεγάλες ποσότητες ζύμης), ανοιχτήρι κονσέρβας και μπουκαλιών, ξεφλουδιστήρι για πατάτες και άλλα λαχανικά, μερικούς αυγοδάρτες, θερμόμετρο (για σιρόπια, καραμέλα, κρέμες, ψητά κρατικά και πουλερικά),σπάγκος μαγειρικής (για να δένετε ρολά), ψαλίδια κουζίνας (για να ψιλοκόβετε τα φρέσκα μυρωδικά χωρίς να τα τραυματίζετε), καλά μαχαίρια, για κρέας, για ψωμί, με δόντια και χωρίς για να κόβετε και να ξεφλουδίζετε.
12. ΔΟΧΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ:  
Μικρά, μεγάλα, γυάλινα, πλαστικά, κάθε σχήματος, πάντα με καπάκι. Στα δοχεία τροφίμων φυλάτε τρόφιμα στο ντουλάπι και το ψυγείο, διατηρείτε περισσεύματα φαγητού για πολλές ημέρες, φυλάτε ξηρούς καρπούς και μπισκότα και τόσα άλλα πράγματα. Διαλέξετε κατά προτίμηση γυάλινα που δεν επιβαρύνουν με οσμές το περιεχόμενό τους. Επίσης, μην πετάτε τα διάφορα μικρά και μεγάλα γυάλινα βαζάκια από σάλτσες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κ.ά. Πλύνετέ τα καλά, μουσκέψτε τα για να ξεκολλήσετε τις ετικέτες τους και χρησιμοποιήστε για φύλαξη και αποθήκευση ή για να βάλετε εκεί τις δικές σας, σπιτικές παρασκευές.
Οι θαυματουργές μικροσυσκευές
1. Μούλτι και μεγάλο μπλέντερ: Ψιλοκόβουν και πολτοποιούν τα πάντα, το πρώτο τις μικρές ποσότητες ή ακόμα και τις μεγάλες, σε δόσεις.
2. Μίξερ χειρός: Απαραίτητο κυρίως στη ζαχαροπλαστική για όλα μείγματα.
3. Ραβδομπλέντερ: Για να πολτοποιείτε τις βελουτέ σούπες σα μέσα στην κατσαρόλα, χωρίς να λερώνετε επιπλέον μπολ και τον κάδο του μούλτι.
4. Ηλεκτρικός λεμονοστύφτης: Για να φτιάχνετε ξεκούραστα χυμούς για γλυκά, λεμονάδες, παγάκια χυμών κ.ά.
5. Τοστιέρα: Οχι μόνο για τα τοστ, αλλά για να ψήνετε υγιεινά μπριζόλες, λουκάνικα, μπιφτέκια, κεμπάπ, φιλέτα, ψάρια.
6. Ηλεκτρονική ζυγαριά: Εντελώς απαραίτητη για μετρήσεις ακριβείας, ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική, αλλά και για να μετράτε σωστά τις ποσότητες που απαιτεί η δίαιτά σας.
7. Ηλεκτρικό μαχαίρι: Για να μην πηγαίναι χαμένο το ψητό που με τόση τέχνη και κόπο ετοιμάσατε, κόψτε το σε ισόπαχες, τέλειες φέτες.
Οι πιο προχωρημένες

Με τον καιρό, καλό είναι να αποκτήσετε ένα καλό μίξερ πάγκου (εντελώς απαραίτητο κυρίως στη ζαχαροπλαστική όταν απαιτείται να ετοιμαστεί ένα μείγμα τη στιγμή που εσείς κάνετε μια άλλη δουλειά της συνταγής. Συνήθως διαθέτει υποδοχή για πολλά επιπλέον εξαρτήματα, όπως παρασκευαστή ζυμαρικών, κιμαδομηχανή, πολυκόφτη κ.ά.).  Επίσης ένα καλό, μεγάλο μπλέντερ με δυνατό μοτέρ, για πραγματικά βελούδινη πολτοποίηση... (dinanikolaou)