Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ευρωπαϊκές Αξίες… Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού!!! (video)


Στο πλαίσια του προγράμματος Αγωγή Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Στους ίδιους ΣΤ1 του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε το Μάιο του 2014 του έργου και ταινία μικρού μήκους με θέμα την ενδοσχολική βία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ...

κατά τη διάρκεια όλου του έργου χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές μάθησης που αφορούν ρουτίνες στοχασμού, μια ιδιαίτερα σύγχρονη μέθοδος που αφορά την Αισθητική Εμπειρία στην Εκπαιδευτική Πράξη.
Στην ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν οι μαθητές και μαθήτριες υποδύθηκαν το ρόλο του θύτη, του θύματος και των θεατών, ώστε να βιώσουν έμμεσα τα χαρακτηριστικά των εμπλεκόμενων στο φαινόμενο εκφοβισμός, να επηρεάσουν και να ευαισθητοποιήσουν μέσω της 7ης Τέχνης το ευρύτερο κοινό.
Η υπεύθυνη του προγράμματος Κασσανδρή Τσίτσου, αναφέρει τα παρακάτω σχετικά με το αυτό έργο:
«Η εργασία αυτή γεννήθηκε, αρχικά, από την ανάγκη για την ευαισθητοποίηση των μαθητών / μαθητριών σε σχέση με το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, τη δημιουργία ενός εδάφους πρόληψης, δράσης και αντίδρασης σε σχέση με το φαινόμενο, γενικά στο πλαίσιο αναζήτησης εκπαιδευτικά αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης σύνδεσης του κόσμου της εκπαίδευσης με την ευρύτερη κοινωνία. Εντάχτηκε στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος, που εφαρμόστηκε, σχετικά με την Αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών μιας ομάδας ή της κοινωνίας, την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις, το ρατσισμό.


Στόχος είναι να αποκτήσουν τη γνώση της εννοιολογικής προσέγγισης του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας εκφοβισμός, των μορφών του φαινόμενου, των χαρακτηριστικών των εμπλεκόμενων και του έργου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Καμπάνια κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Σ 'ένα πλαίσιο κοινών εκπαιδευτικών στρατηγικών στόχων σε όλη την Ευρωπαϊκή ένωση, που επιδιώκει να προετοιμάσει τις νέες γενιές ώστε να πατούν στερεά πάνω σε αξίες και αρχές που κάνουν κάθε νέο «πάνω από όλα" ΑΝΘΡΩΠΟ ", οι μαθητές ακολούθησαν συγκεκριμένα παιδαγωγικά βήματα.
Ειδικότερα, εξοικειώθηκαν με τη γλώσσα της κινηματογραφικής γραφής, μέσω της δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με τον τίτλο: «ΦΩΝΕΣ». Με την αξιοποίηση της Αισθητικής εμπειρίας, επιχειρήθηκε η ολιστική ανάπτυξη του μαθητή ώστε να παίξει αργότερα αποτελεσματικά το ρόλο του ενεργού συνειδητοποιημένου Έλληνα Πολίτη, Ευρωπαίου -. Πολίτη του κόσμου »