Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Πώς να αποκτήσω μνήμη...ελέφαντα;



Nιώθετε συχνά τη μνήμη να σας εγκαταλείπει; Προσπαθείτε να θυμηθείτε ονόματα , τηλέφωνα ή διευθύνσεις και ξεχνάτε. Ακολουθήστε 6 βήματα που θα τονώσουν τη μνήμη σας...



"Προπονήστε" το μυαλό σας
Λύστε ένα σταυρόλεξο, συναρμολογήστε ένα παζλ, απομνημονεύστε πέντε αριθμούς τηλεφώνου ή τις πινακίδες των τριών τελευταίων αυτοκινήτων που σας προσπέρασαν, είναι μερικές από τις «νοητικές ασκήσεις» που συνιστά ο δρ Γκάρι Σμολ, Διευθυντής του Κέντρου Γήρατος στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες και συγγραφέας του βιβλίου «Η βίβλος της μνήμης». Αν κάνετε καθημερινά άσκηση στο μυαλό σας, θα δείτε πόσο θα δυναμώσει η μνήμη σας.

Αρχίστε τζόγκινγκ
Ως γνωστόν, το τζόγκινγκ, είναι από τις καλύτερες ασκήσεις γυμναστικής, για την τόνωση του καρδιαγγειακού και μυϊκού συστήματος. Εκτός όμως από τα οφέλη αυτά, έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό «Νature Νeuroscience» έρχεται να προσθέσει ότι το τζόγκινγκ ωφελεί και στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό συμβαίνει γιατί με το τρέξιμο πολλαπλασιάζονται τα κύτταρα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου (περιοχή που συνδέεται με τη μάθηση και τη μνήμη).

Πάρτε έναν υπνάκο!
Περίπου 7 με 8 ώρες ύπνος το βράδυ και 30 λεπτά με 1 ώρα το μεσημέρι είναι απαραίτητες για να λειτουργεί η μνήμη σας «ρολόι», υποστηρίζει ο νευρολόγος Μάθιου Γουόκερ του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα, ο ύπνος ενισχύει τη μνήμη μας, καθώς μία τουλάχιστον ζωτική λειτουργία του ύπνου συνδέεται άμεσα με τη μαθησιακή ικανότητα και τη μνήμη. Ειδικοί έχουν επίσης παρατηρήσει ότι άνθρωποι που σε καθημερινή βάση κοιμούνται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα ή έχουν διαταραγμένο ύπνο, παρουσιάζουν δυσκολία στην απομνημόνευση και στην αυτοσυγκέντρωση.

Ακούστε μουσική
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Βrain» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι η ενασχόληση με την κλασική κυρίως μουσική τόσο στους ενήλικους όσο και στα παιδιά, ενοποιεί τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου για αποτελεσματικότερη απομνημόνευση, μειώνει τα λάθη κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της μελέτης, βελτιώνει τη δημιουργικότητα και τη διαύγεια, ενώ αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης κατά 9 μονάδες.

Επιλέγετε «έξυπνες» τροφές
Υπάρχουν τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο να δουλεύει γρήγορα και αποτελεσματικά. Μια τονωτική «λιχουδιά» για τον εγκέφαλο που βομβαρδίζεται συνεχώς με... υποχρεώσεις, είναι η γλυκόζη, η οποία αποτελεί και τη βασική τροφή του. Ο οργανισμός την παράγει από τα σάκχαρα που περιέχονται στα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, το ψωμί, το ρύζι, τις πατάτες, τις μπανάνες. Επίσης, οι βιταμίνες Α, Β και Ε, καθώς και ο φώσφορος, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο ψευδάργυρος (που βρίσκονται στα ψάρια, στα αβγά, στο μοσχάρι χωρίς λίπος, στα καρότα, στο ελαιόλαδο, στο σουσάμι κ.ά.), αυξάνουν την ικανότητα για προσοχή, βελτιώνοντας τον μηχανισμό της σκέψης. Τέλος, ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του μυαλού.

Δοκιμάστε τζίνσενγκ
Κατά καιρούς διάφορα φυσικά τονωτικά έχουν χρησιμοποιηθεί ως διεγερτικά διανοητικής και σωματικής ενέργειας, με πρώτο στη φαρέτρα της επιστήμης το τζίνσενγκ (σε κάψουλες ή σιρόπι). Το τζίνσενγκ, που μεταξύ άλλων συνιστάται σε άτομα με έντονη πνευματική απασχόληση και δυσκολία στη συγκέντρωση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την αποδοτικότερη λειτουργία της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης... (vipnews)