Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Οκτώβριος, ο μήνας του μεγάλου λαϊκού ενθουσιασμού

Ο δεύτερος κατά σειρά μήνας του φθινοπώρου είναι ο Οκτώβριος. Πήρε το όνομα του Οκτόμπερ, από το ρωμαϊκό ημερολόγιο, γιατί ήταν ο 8ος μήνας του ημερολογίου αυτού.
Ο ελληνικός λαός του έχει δώσει διάφορες ονομασίες, όπως: Αϊ-Δημήτρης ή Αϊ-Δημητριάτης, επειδή τιμάμε τη μνήμη του Αγίου στις 26 του μήνα, Βροχάρης, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, Σποριάτης ή Σποριάς ή Σπαρτός, διότι είναι ο πιο κατάλληλος για την καλλιέργεια και τη σπορά των χωραφιών, Μπρουμάρης (ομιχλώδης, σκοτεινός) και Παχνιστής (από την πάχνη που πέφτει στους αγρούς).


Οι εργασίες που γίνονται κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα είναι: το όργωμα και η σπορά σιτηρών, κριθαριού και βρώμης, η σπορά τριφυλλιού, η ολοκλήρωση του τρύγου και η παραγωγή κρασιού, το μάζεμα των φθινοπωρινών φρούτων και της πατάτας, το κάψιμο των φυτών, που έδωσαν καρπούς, για να καταστρέψουν τα αυγά των εντόμων.
Είναι ένας μήνας που κατά τη διάρκειά του έχουν γίνει δυο σημαντικά ιστορικά γεγονότα για το Ελληνικό Έθνος. Το πρώτο στις 12 Οκτωβρίου, που έχουμε την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς και το άλλο στις 28, που έχουμε την επέτειο του «ΟΧΙ».
Στις αρχές Οκτωβρίου του 1944 Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο κατεχόμενο από τις δυνάμεις του Άξονα, ελληνικό έδαφος. Οι γερμανικές δυνάμεις ξεκινούν τη σταδιακή εκκένωση της Πελοποννήσου και των νησιών και στις 12 Οκτωβρίου εγκαταλείπουν την Αθήνα.


Η Μεγάλη δύναμη της 2ης Μεραρχίας με επικεφαλής τον καπετάνιο Νικηφόρο (Δημήτριο Δημητρίου), κατευθύνεται προς τη Μαγούλα, με σκοπό να προλάβει τους Γερμανούς, γιατί στην υποχώρησή τους κατέστρεφαν τα πάντα. Συγκρούσθηκε μαζί τους και προχώρησε προς την Ελευσίνα.
Οι καμπάνες χτυπούσαν δαιμονισμένα και οι κάτοικοι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους για να υποδεχθούν τους αγωνιστές των βουνών.
Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αποχωρούν από την Αθήνα. Η ελληνική σημαία υψώνεται και πάλι στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Το πρωί της 13ης Οκτωβρίου, οι πολίτες κατακλύζουν τα κεντρικά σημεία της Αθήνας και του Πειραιά, πανηγυρίζοντας και εκφωνώντας συνθήματα υπέρ του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και των τριών συμμάχων, Βρετανίας, Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.

Η ατμόσφαιρα του μεγάλου λαϊκού ενθουσιασμού αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός