Η βία των γυναικών αποτελεί ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνίες, είτε με μορφή οικογενειακής βίας, είτε με σεξουαλική εκμετάλλευση. Η οικογενειακή βία είναι από τις πιο επίβουλες παρασπονδήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή διαπράττεται από ανθρώπους εμπιστοσύνης. Είναι εξαπλωμένη σε όλο τον κόσμο, έχοντας επιπτώσεις στη φυσική και συναισθηματική υγεία γυναικών και παιδιών, απειλώντας την οικονομική τους κάλυψη και κωλυσιεργώντας την αυτοεκτίμησή τους και την δυνατότητα για ομαλή ανάπτυξη. Στις χειρότερες περιπτώσεις; Οι γυναίκες δολοφονούνται ή αυτοκτονούν από απόγνωση.
Δεν υπάρχουν κληρονομικές, ταξικές, μορφωτικές, εισοδηματικές, ηλικιακές διακρίσεις. Κι αυτό; Ετησίως υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια γυναίκες, είναι θύματα των οικογενειών τους, ή δολοφονούνται από αγνώστους. Πρόκειται για αποτέλεσμα κοινωνικού πλήγματος και όχι προσωπικής ντροπής! Το θέμα αυτό έχει επεκταθεί στον ψυχολογικό τομέα, στον ιατρικό, στο νομικό και στο κοινωνιολογικό. Θα έλεγε κανείς ότι είναι αποτέλεσμα της αχόρταγης δίψας για εισόδημα. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η σιτοδεία, η περιθωριοποίηση στην οποία ωθούνται οι χώρες είναι μορφή βίας κατά της ανθρωπότητας. Οι πόλεμοι γίνονται με σκοπό την επιβολή και την εξουσία στα ψυχολογικά δρώμενα. Οι γυναίκες είναι αυτές πού υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις συνέπειες.
Υπάρχει κάτι πού μπορεί να κάνει η πολιτεία; Στις 25 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών. Εκεί, οφείλουμε να δείξουμε το χρέος που έχουμε όλοι και να ενισχύσουμε με κάθε μέσο τις ανυπεράσπιστες γυναίκες. Να στηρίξουμε το θεσμό της ελληνικής οικογένειας, να γίνουμε γροθιά, ώστε να καλύψουμε τα κενά και τις αδυναμίες μας, προκειμένου να προστατέψουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ασφάλειά μας. Να ενεργοποιηθεί ο καθένας ξεχωριστά, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τους γύρω του και στον τρόπο που μεγαλώνει τα παιδιά του. Και από την άλλη, η ενεργοποίηση της πολιτεία που θα πρέπει να λάβει οποιαδήποτε θεσμικό, νομικό, κοινωνικό κι εκπαιδευτικό μέτρο με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισης του φαινομένου.
Από τη συγγραφέα, Ηλιάνα Βολονάκη