Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Το μυστικό για τέλειες ομιλίες; Η Εξάσκηση!


Tου Richard Branson


Ο συγγραφέας Mark Twain, που ήξερε ένα - δυο...
πράγματα παραπάνω για το τι σημαίνει μια καλή ομιλία, είχε δηλώσει: "Υπάρχουν μόνο δύο τύποι ομιλητών στον κόσμο: 1) οι νευρικοί και 2) οι ψεύτες".
Εάν σας αγχώνει το να μιλάτε σε κοινό, αναζητήστε βίντεο από τις δικές μου πρώτες προσπάθειες στο Διαδίκτυο – είμαι σίγουρος ότι είστε καλύτεροι από εμένα τότε. Είμαι ευγνώμων που δεν υπάρχει υλικό από την πρώτη φορά που μίλησα σε κοινό.
Όταν το πρώτο μου εγχείρημα, το περιοδικό "Student", άρχισε να γίνεται γνωστό, μου ζητήθηκε να μιλήσω σε διάφορες συγκεντρώσεις. Η πρώτη περίσταση που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως υψηλών απαιτήσεων ήταν στο University College του Λονδίνου για ένα γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι.
Πριν έρθει η σειρά μου να μιλήσω, ο επικεφαλής των φοιτητών Danny Cohn-Bendit και ο ακτιβιστής Tariq Ali έδωσαν εξαιρετικές ομιλίες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν παθιασμένοι με τα θέματά τους, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και διέθεταν το πνευματικό υπόβαθρο για να υποστηρίξουν τη ρητορική τους. Ενώ το πλήθος φώναζε, εγώ αγωνιζόμουν να μην κάνω εμετό.
Μόλις πήρα το μικρόφωνο, το μυαλό μου άδειασε. Τραύλισα για λίγο πριν εγκαταλείψω σύντομα το βάθρο. Ήταν μία από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της ζωής μου και το πρόσωπό μου είχε γίνει τόσο κόκκινο, όσο το λογότυπο της Virgin.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Sir Freddie Laker, ένας από τους πιο σημαντικούς μου μέντορες και ο άνθρωπος που με ενέπνευσε να δραστηριοποιηθώ στον κλάδο των αερομεταφορών, με παρότρυνε να κάνω τον εαυτό μου το κεντρικό δημόσιο "πρόσωπο" της νέας εταιρείας. Ισχυρίστηκε ότι, αντί να προσπαθώ να τραβήξω την προσοχή των ανθρώπων πραγματοποιώντας μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία, θα ήταν πιο οικονομικό και πολύ πιο αποτελεσματικό να δημιουργώ μόνος μου τις ειδήσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η δική μου μικρή εταιρεία βρισκόταν αντιμέτωπη με μεγάλους ανταγωνιστές. Αυτό όμως σήμαινε πως έπρεπε να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου με τη δημόσια ομιλία. Συνειδητοποίησα ότι εάν επρόκειτο να είμαι το "πρόσωπο" της εταιρείας έπρεπε να είμαι πειστικός στις ομιλίες μου.
Αυτό το οποίο έμαθα είναι ότι η εξάσκηση κάνει όλη τη διαφορά. Όσο πιο προετοιμασμένος ήμουν, τόσο λιγότερα σαρδάμ έκανα. Οι καλοί ομιλητές δεν είναι μόνο ταλαντούχοι ή τυχεροί, αλλά κυρίως εργάζονται σκληρά.
Ξεκινήστε να "προβάρετε" τον λόγο σας πολύ νωρίτερα, στο σπίτι. Προσπαθήστε να εξοικειωθείτε με το υλικό και να μάθετε πού πρέπει να είστε δυναμικοί και πού πρέπει να χρησιμοποιείτε έναν πιο ελαφρύ τόνο.
Πάνω από όλα, πρέπει να προετοιμαστείτε να είστε ο εαυτός σας. Συχνά όταν κάποιος πραγματοποιεί μια ομιλία την οποία έχει γράψει κάποιος άλλος –στον νου μου έρχονται οι πολιτικοί– ακούγεται υπερβολικά γλυκερός και "προκάτ". Το ζήτημα είναι να κατανοήσεις το μήνυμά σου, να βάλεις τη δική σου προσωπικότητα σε αυτό και να το μεταδώσεις με δικά σου λόγια. Θυμηθείτε ότι δεν έχουν όλοι ευρύ λεξιλόγιο. Συχνά μια σύντομη λέξη είναι προτιμότερη από μια περίπλοκη, που μπορεί να σας δυσκολέψει ιδιαίτερα – ειδικά εάν υποφέρετε από δυσλεξία όπως εγώ.
Ο Twain σημείωνε επίσης: "Συνήθως χρειάζομαι περισσότερες από τρεις εβδομάδες για να προετοιμάσω μια καλή ομιλία". Είτε προετοιμάζετε μερικές παρατηρήσεις είτε απλά πρόκειται να απαντήσετε σε ερωτήσεις του κοινού, καλό θα ήταν να σκεφτείτε κάποια πιθανά θέματα στα οποία θέλετε να αναφερθείτε και να τα καταγράψετε. Βοηθάει να έχετε ένα σχεδιάγραμμα για να μη χάσετε τον ειρμό της ομιλίας.
Στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα να πραγματοποιήσετε την ομιλία σας, φανταστείτε ότι είστε στο σαλόνι σας και κουβεντιάζετε με φίλους. Επιλέξτε κάποιον από το πλήθος και προσπαθήστε να περάσετε το μήνυμά σας – θα δείτε ότι και το υπόλοιπο κοινό θα συλλάβει επίσης το μήνυμα.
Λάβετε υπ’ όψιν ότι δεν χρειάζεται να μείνετε "κολλημένοι" σε αυτό που έχετε προετοιμάσει, σε περίπτωση που στην πορεία προκύψει κάτι πιο ενδιαφέρον. Μερικές από τις ωραιότερες στιγμές στην ιστορία της ρητορικής έχουν προκύψει αυθόρμητα.
Επίσης, αυτές είναι και οι στιγμές που η ομιλία μπορεί να "βγάλει" χιούμορ. Ένα καλό αστείο όχι μόνο θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε με το κοινό, αλλά και θα σας διευκολύνει να χαλαρώσετε. Εάν το καταφέρετε, έστω και λίγο, οι λέξεις θα ρέουν πιο άνετα.
Για να γίνει κανείς εντυπωσιακός ομιλητής, πρέπει να πιστεύει αυτό το οποίο λέει. Αν μιλάτε με αυτοπεποίθηση και είστε παθιασμένοι με το θέμα σας, τότε το ακροατήριό θα είναι πολύ επιεικέστερο με τα λάθη σας, διότι θα πιστεύει ακράδαντα ότι λέτε την αλήθεια.
Οι απαντήσεις μου δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρες και άμεσες και πολλές φορές περιλαμβάνουν αρκετά "εεε". Ωστόσο τα περισσότερα ακροατήρια είναι πολύ πιο ικανοποιημένα με μια διστακτική και ειλικρινή απάντηση, παρά με μια πιο άμεση, αλλά επιφανειακή.
Προετοιμαστείτε, πάρτε τον χρόνο σας και χαλαρώστε. Μιλήστε με δυο λόγια από καρδιάς!
*O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.
© 2019 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group" (capital.gr)