Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Πριν πάρετε μια σημαντική απόφαση, απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις…



Πριν από κάθε δίλημμα που ανοίγεται μπροστά μας...
και θα επηρεάσει ένα καλό κομμάτι της ζωής μας, καλό είναι να ελέγξουμε τους λόγους για τους οποίους αποζητάμε την αλλαγή.
Κάτι που αφορά είτε στην καριέρα μας είτε και σε κάθε άλλη σημαντική πτυχή της ζωής. Μόνο έτσι θα είναι βιώσιμη η επιλογή και θα εναρμονίζεται με τα θέλω και τα μπορώ μας.
Αυτό διατείνεται η Mary Lee Gannon, γενική διευθύντρια μιας εταιρίας που παρέχει συμβουλές παραγωγικότητας. Η Gannon λέει μάλιστα πως η λίστα με τις ερωτήσεις που έχει καταρτίσει δεν είναι παρά ένας ελάχιστος έλεγχος για την πραγματικότητα της κίνησής μας. Σημειώστε λοιπόν:

«Είμαι χαρούμενος;»
Αν η απάντηση είναι «όχι», τότε συνεχίστε, μας λέει, με αυτό: «Πώς θα αλλάξω την οπτική μου και την κατάσταση ώστε να δημιουργήσω χαρά;».

«Τι λέει το ένστικτό μου;»
Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και δεν θα χάσετε ποτέ, τονίζει.

«Εναρμονίζεται αυτή η αλλαγή με τις αξίες μου και με αυτές των ανθρώπων που θα επηρεάσει;»
Για κάθε σημαντική απόφαση, οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιον θα ωφελήσει και ποιον θα βλάψει ή θα επηρεάσει τέλος πάντων αρνητικά. Αξίζει τελικά μετά από αυτό;

«Κάνω αυτή την αλλαγή για να ξεφύγω από κάτι;»
Μια αλλαγή για χάρη της αλλαγής είναι μεγάλο λάθος, συμβουλεύει η Gannon, γιατί έτσι θα βρεθούμε μέσα σε λίγους μήνες σε μια παρόμοια κατάσταση από την οποία θα προσπαθούμε ξανά να ξεφύγουμε.

«Πώς ξέρω ότι η αλλαγή είναι πράγματι σημαντική;»
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να γράψουμε σε μια κόλλα χαρτί ποια είναι για μας η ιδανική κατάσταση. Έτσι θα έχουμε έναν οδικό χάρτη για τα πράγματα που έχουν όντως αξία για μας.

«Τι είναι αυτό που θέλω να κάνω περισσότερο;»
Όλοι γνωρίζουμε, μας λέει, τα πώς και τα γιατί της ζωής μας, αρνούμαστε απλώς να τα αποδεχτούμε. Αν είναι να αποβεί θετική η αλλαγή, οφείλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα.

«Ποιο είναι το πλάνο; Είναι βιώσιμο;»
Μπορεί να μοιάζει σήμερα σωστό, θα είναι όμως σε 3 ή 5 χρόνια; Ή ακόμα και 10 χρόνια; Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα μακροπρόθεσμα ώστε να συνεχίζουν να λειτουργούν και στο μέλλον οι αλλαγές μας.

«Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;»
Και τι ποσοστό έχει να συμβεί αυτό!
«Ποιες συμπεριφορές και δράσεις πρέπει να υιοθετήσω ή να διατηρήσω για να μη χάσω την αισιοδοξία μου κατά τη μετάβαση»
Βρείτε, εξηγεί η Gannon, τις τεχνικές που αποφορτίζουν το άγχος και σας κρατούν χαλαρούς και αισιόδοξους και αγκιστρωθείτε πάνω τους… (newsone.gr)