Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

10 πράγματα που δεν ήξερες για το κάπνισμα…



Το τσιγάρο είναι αναμφίβολα μία από τις πιο παλιές...
και δημοφιλείς συνήθειες της ανθρωπότητας, παρότι έχει συνδεθεί με αμέτρητες παθήσεις και προβλήματα υγείας.
Παρακάτω ακολουθούν μερικά πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζατε για το τσιγάρο και τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος:
1. Η νικοτίνη χρειάζεται περίπου 10 δευτερόλεπτα για να φτάσει στον εγκέφαλο μέσω της εισπνοής.
2. Κάθε τσιγάρο περιλαμβάνει πάνω από 4.800 συστατικά τα οποία παράγουν περισσότερες από 200 χημικές ενώσεις με την καύση του. Μερικές από αυτές, συγκεκριμένα 69, είναι που συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύματος.
3. Κάθε μέρα, περίπου 4.000 έφηβοι στις ΗΠΑ, δοκιμάζουν τσιγάρο. Οι 1.000 από αυτούς θα συνεχίσουν να καπνίζουν και στη ζωή τους μετέπειτα.
4. Ένας μέσος καπνιστής μπορεί να χάσει κατά μέσο όρο 14 χρόνια ζωής εξαιτίας του καπνίσματος ενώ, κάθε τσιγάρο ισοδυναμεί με 5 λεπτά.
5. Το φίλτρο που συναντάμε στα περισσότερα τσιγάρα, εφευρέθηκε το 1925 από τον Ούγγρο Boris Aivaz, ο οποίος το δημιούργησε από κρεπ χαρτί.
6. Ένα ποσοστό του 25% των τσιγάρων που κυκλοφορούν είναι λαθραία.
7. Οι περισσότερες καπνοβιομηχανίες προσθέτουν πολλά μπαχάρια και φυτικά συστατικά για να δώσουν μία πιο ιδιαίτερη γεύση στο μείγμα του καπνού μεταξύ των οποίων είναι το γαρύφαλλο, η γλυκόριζα, η δάφνη, η βανίλια, η δρυς, ενώ πολλά περιλαμβάνουν ρούμι, κακάο, έλαιο καρότου και λάδι λεβάντας.
8. Πρόκειται για το πιο εμπορεύσιμο προϊόν σε όλο τον κόσμο με παγκόσμιο κέρδος πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία από τις πιο μεγάλες βιομηχανίες του κόσμου.
9. Περίπου το 69% των καπνιστών θα ήθελαν να μπορούν να το «κόψουν».
10. O πρόεδρος των ΗΠΑ John Adams ξεκίνησε την… καριέρα του στο κάπνισμα, στην ηλικία των 8 ετών… (funtime.gr)