Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Κοινωνικό άγχος: Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να το εκδηλώσουν!!!



Ποιοι είναι πιθανότερο να αισθάνονται έντονη...
συναισθηματική δυσφορία κάτω από ορισμένες περιστάσεις.
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Ψυχολογίας υποστηρίζει πως ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου αυξάνουν την πιθανότητα να βιώνει έντονο κοινωνικό άγχος.
Ο λόγος για τη συναισθηματική δυσφορία που σχετίζεται με διάφορες κοινωνικές περιστάσεις, με την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, καθώς και με την αξιολόγηση από αυτούς.
Το συναίσθημα αυτό συνοδεύεται από φόβο κυρίως κατά τη διάρκεια περιστάσεων που είναι ασυνήθιστες για το άτομο ή στις οποίες πρόκειται να αξιολογηθεί από άλλους. Μάλιστα, αυτός ο φόβος μπορεί να οδηγήσει τα άτομα ακόμα και στο να αποφεύγουν κοινωνικές συναναστροφές.
Η νέα μελέτη εξέτασε 135 άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών, με το 80% των συμετεχόντων να είναι γυναίκες. Κάθε άτομο ανέφερε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια οι ψυχολόγοι κατέγραψαν τα επίπεδα κοινωνικού άγχους που βίωνε μετά από ένα μήνα παρατήρησης.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους τα άτομα που ήταν νευρωτικά ανταποκρίνονταν άσχημα στους στρεσογόνους παράγοντες. Συχνά αντιμετώπιζαν έντονα συναισθήματα όπως ο φόβος, η ανησυχία, η απογοήτευση, η μοναξιά και το άγχος. Αυτό σημαίνει ότι, τα αυξημένα επίπεδα κοινωνικής αλληλεπίδρασης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα στρεσογόνα συναισθηματικά ερεθίσματα, είναι περισσότερο πιθανό να τους αγχώνουν.
Επιπλέον, οι άνθρωποι που ήταν πολύ εξωστρεφείς ήταν λιγότερο πιθανό να βιώνουν κοινωνικό άγχος. Ο επικεφαλής της μελέτης Patryk Lakuta σημείωσε ότι η εξωστρέφεια φαίνεται να περιορίζει το κοινωνικό άγχος, μόνο όμως όταν το άτομο είναι ταυτόχρονα αρκετά ανοιχτό και δεκτικό σε νέες εμπειρίες και ανθρώπους.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που ήταν εξαιρετικά εξωστρεφείς αλλά όχι πολύ «ανοιχτοί» αντιμετώπισαν τα υψηλότερα επίπεδα κοινωνικού άγχους. Ο Lakuta θεωρεί πως αυτό το εύρημα είναι η απόδειξη ότι το κοινωνικό άγχος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο θετικός και δεκτικός είναι κάποιος σε οτιδήποτε νέο.
Το να είναι κάποιος «ανοιχτός» μπορεί να τον βοηθήσει να εμπλακεί σε καινούργιες εμπειρίες και να είναι περισσότερο δεκτικός σε νέες γνωριμίες και περιβάλλοντα, όπως υποστηρίζει ο Lakuta… (onmed.gr)