Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κόβεις το τσιγάρο…



Πώς επανέρχεται το σώμα μετά τη διακοπή του καπνίσματος;
Ένα αναλυτικό χρονολόγιο που θα σας πείσει να κάνετε το σημαντικό βήμα.
Μετά από 1 ώρα
Σε μόλις 20 λεπτά μετά το τελευταίο σου τσιγάρο ο καρδιακός παλμός πέφτει στο φυσιολογικό, το ίδιο και η αρτηριακή πίεση, ενώ η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται.
Μετά από 12 ώρες
Τα τσιγάρα περιέχουν δεκάδες τοξίνες, μεταξύ των οποίων μονοξείδιο του άνθρακα, ένα αέριο το οποίο υπάρχει στον καπνό. Σε μεγάλες δόσεις αυτό το αέριο είναι θανατηφόρο και εμποδίζει το οξυγόνο να μπει στους πνεύμονες και το αίμα. Όταν εισπνέεται σε μεγάλες δόσεις και σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ασφυξία. Μετά από 12 ώρες χωρίς τσιγάρο, το σώμα καθαρίζει από την περίσσεια μονοξειδίου του άνθρακα και τα επίπεδα του επιστρέφουν στο φυσιολογικό, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα.
Μία μέρα μετά
Μόλις μια μέρα χωρίς τσιγάρο και ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο μειώνεται. Το κάπνισμα αυξάνει το ρίσκο στεφανιαίας νόσου μειώνοντας την καλή χοληστερόλη, ενώ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους θρόμβους στο αίμα, συνδυασμός που οδηγεί σε έμφραγμα. Μετά από μια ημέρα η πίεση συνεχίζει να μειώνεται, μειώνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο λόγω υπέρτασης που προκαλείται από το κάπνισμα. Τα επίπεδα οξυγόνου επανέρχονται στα φυσιολογικά, κάτι που κάνει ευκολότερη τη φυσική δραστηριότητα.
Μετά από δύο ημέρες
Το κάπνισμα βλάπτει τις νευρικές απολήξεις που ευθύνονται για την γεύση και την μυρωδιά. Σε μόλις δύο ημέρες λοιπόν αφού το κόψεις, θα παρατηρήσεις βελτίωση σε αυτές τις δύο αισθήσεις.
Μετά από τρεις ημέρες
Τα επίπεδα νικοτίνης στο σώμα μηδενίζονται. Και ενώ αυτό είναι καλό, η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει σημάδια στέρησης όπως πεσμένη διάθεση και ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους και λιγούρες αφού το σώμα προσπαθεί να επανέλθει.
Μετά από έναν μήνα
Η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώνεται, και παρατηρείται μειωμένος βήχας και «κόψιμο» της αναπνοής. Αυξάνεται η αθλητική αντοχή και – όσοι ασκούνται – παρατηρούν βελτίωση στις αερόβιες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο.
Μετά από εννιά μήνες
Οι πνεύμονες έχουν πλέον επανέλθει. Οι ευαίσθητες, τριχοειδείς δομές τους που ονομάζονται κυψελίδες έχουν «γιατρευτεί» από τη βλάβη του καπνού. Οι δομές αυτές βοηθούν στην απομάκρυνση της βλέννας από τους πνεύμονες και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Σε αυτό το διάστημα πολλοί πρώην καπνιστές παρατηρούν μείωση στη συχνότητα των παθήσεων των πνευμόνων, αφού οι κυψελίδες κάνουν πλέον ανεμπόδιστα τη δουλειά τους.
Ένα χρόνο μετά
Ένα χρόνο χωρίς τσιγάρο και το ρίσκο για στεφανιαία νόσο μειώνεται στο μισό. Το ρίσκο συνεχίζει να πέφτει και μετά τον ένα χρόνο.
Μετά από πέντε χρόνια
Το τσιγάρο περιέχει τοξίνες οι οποίες προκαλούν στένωση στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία. Ο ίδιες αυτές τοξίνες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων. Πέντε χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος το σώμα επανέρχεται και οι αρτηρίες «ανοίγουν». Έτσι ο κίνδυνος θρομβώσεων – και άρα εμφράγματος – μειώνεται. Ο κίνδυνος εμφράγματος συνεχίζει να μειώνεται για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Μετά από δέκα χρόνια
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα και θανάτου μειώνεται περίπου στο μισό, σε σχέση με κάποιον που καπνίζει ακόμα. Σημαντική μείωση παρουσιάζει και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο στόμα, στον λαιμό ή στο πάγκρεας.
Μετά από 15 χρόνια
Η πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου είναι η ίδια με ενός μη καπνιστή. Παρομοίως, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας μειώνεται στο ίδιο επίπεδο με ενός μη καπνιστή.
Μετά από 20 χρόνια
Ο κίνδυνος θανάτου από αίτια που προκαλούνται από το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων στους πνεύμονες και καρκίνου, μειώνεται στο επίπεδο ενός ατόμου που δεν κάπνισε ποτέ.
Πηγή: Healthline