Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Όταν η μοιχεία έπαψε να είναι ποινικό αδίκημα στην Ελλάδα…


Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος


Αν οι σκηνές με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα ως Χάρη Ζάβαλο...
και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο ως υπομοίραρχο της τότε Χωροφυλακής, στη θρυλική «Βίλα των οργίων», σας φαίνονται αρκετά αστείες για να είναι αληθινές η πραγματικότητα έρχεται για μία ακόμη φορά να δείξει ότι μπορεί να είναι ακόμα πιο... κωμική!
Η μοιχεία, το «κεράτωμα» κατά το κοινώς λεγόμενο, ήταν ποινικό αδίκημα από τη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους, καθώς περιλαμβάνονταν στον Ποινικό Νόμο της Βαυαροκρατίας που ίσχυε μέχρι και το 1950. Ο νέος Ποινικός Κώδικας, που ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 1951, τιμωρούσε ως πλημμέλημα τη μοιχεία και προέβλεπε ποινή φυλάκισης ενός έτους. Ως μοιχεία ορίζονταν η ερωτική πράξη - σχέση ενός παντρεμένου ατόμου με άτομο διαφορετικό από τον ή την σύζυγό του! Και κάπου εκεί ξεκινάνε οι απείρου κάλους σκηνές, ανάλογες με αυτές της «Βίλας των οργίων», με παράνομους εραστές τυλιγμένους με σεντόνια να οδηγούνται κακήν κακώς σε αστυνομικά τμήματα, ιδιωτικούς ντετέκτιβ να παρακολουθούν ζευγαράκια, δημοσιογράφους που έτρεχαν για μία φωτογραφία κι ένα αποκλειστικό (σ.σ. αυτό συνεχίζεται και στις μέρες μας...) κ.ά. πρωταγωνιστές «ροζ» ιστοριών.
«Μπουκάροντας» σε ερωτικές φωλιές
Ο Τύπος περασμένων δεκαετιών φιλοξένησε ουκ ολίγες φορές στις σελίδες του ρεπορτάζ με ιδιωτικούς ντετέκτιβ και αστυνομικούς να «μπουκάρουν» κυριολεκτικά σε παράνομες ερωτικές φωλιές, καθώς και φωτογραφίες μοιχών που είτε «συλλαμβάνονταν» επ’ αυτοφώρω την ώρα της ερωτικής πράξης, είτε οδηγούνταν τυλιγμένοι με σεντόνια στην Αστυνομία Πόλεως ή την Χωροφυλακή. «Ηπάτησε τον σύζυγον της και κατόπιν τον εραστήν της με τον τέως σύζυγον της;», είναι ένας από τους πιο... ενδιαφέροντες τίτλους που συναντήσαμε σε εφημερίδα της δεκαετίας του ’60. Ήταν πολύ σημαντικό επίτευγμα για τους δημοσιογράφους της εποχής να εξασφάλιζαν και μέρος της κατάθεσης των παράνομων εραστών, με χαρακτηριστικό τίτλο εφημερίδας «”Με είχε πλανέψει ο έρωτας” λέγει η μοιχαλίς».
Όλα αυτά τελείωσαν -τουλάχιστον η ποινική δίωξη της μοιχείας- σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια, με την κατάργηση του άρθρου 357 του Ποινικού Κώδικα με το άρθρο 8 του Νόμου 1272/82, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 20 Αυγούστου 1982. Η τότε κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου δέχτηκε σφοδρή επίθεση από την Εκκλησία, που υποστήριζε ότι «η αποποινικοποίηση της μοιχείας θα κλονίσει τα θεμέλια της οικογένειας και του γάμου». Και η ιστορία συνεχίζεται... (reader.gr)