Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Αυτοϊκανοποίηση: Βλάπτει ή ωφελεί και σε ποια συχνότητα


Γράφει: Δωροθέα Γαληνού


Τόνους μελανιού έχουν χυθεί για την αυτοϊκανοποίηση...
ανδρών και γυναικών.
Μπορεί παλαιότερα να πίστευαν ότι προκαλεί μέχρι και τύφλωση αλλά πλέον όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το… μοναχικό αυτό σπορ κάνει καλό στην υγεία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.
Ο δρ Άντονι Σαντέλα, λέκτορας Ανοσολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων και η δρ Σπρινγκ Τσενόα Κούπερ, λέκτορας Σεξουαλικής Υγείας στο πανεπιστήμιο, επισημαίνουν, ότι η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών προβλημάτων υγείας, από την κυστίτιδα και τον διαβήτη έως τον καρκίνο του προστάτη.
Εξάλλου πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι οι άνθρωποι που αυνανίζονται αρκετά συχνά, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα με τον Κρις Ντόναγκ «οι άνδρες που αυτοϊκανοποιούνται συχνότερα» δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία και το σώμα τους».
Από την άλλη πλευρά για τις γυναίκες, ο αυνανισμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του τραχήλου της μήτρας και του ουροποιητικού συστήματος ενώ για τους άνδρες, η αυτοϊκανοποίηση ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη.
Παράλληλα μελέτες, έχουν δείξει ότι το σπορ αυτό μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, αυξάνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να ρυθμίσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σε μικρές δόσεις.
Ταυτόχρονα χτυπάει την κατάθλιψη καθώς ανάλογα με τη συχνότητα αυξάνονται οι ενδορφίνες ή αλλιώς ορμόνες της ευτυχίας στο αίμα
Άλλα οφέλη του είναι, η μείωση του στρες, της αρτηριακής πίεσης και του πόνου, και η αύξηση της αυτοεκτίμησης… (healthreport.gr)