Ομάδα Αίματος Ο
Κρέας
Καλό:
Μοσχάρι, αρνί, βοδινό, ελάφι, ζαρκάδι, συκώτι.
Κακό:
Χοιρινό, ζαμπόν, μπέικον.
Ουδέτερο:
Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, πάπια.
Θαλασσινά
Καλά:
Βακαλάος, γλώσσα, πέρκα, ξιφίας, σκουμπρί, σολομός, πέστροφα, ρέγκα, σαρδέλα.
Κακά:
Καπνιστός σολομός, καπνιστή ρέγκα, χαβιάρι, χταπόδι.
Ουδέτερα:
Αθερίνα, αντζούγια, αστακός, γαρίδες, καβούρι, καλαμάρια, καραβίδες, λαβράκι,
στρείδια, τόνος, φαγκρί.
Γαλακτοκομικά
και αυγά
Καλά:
Δεν υπάρχουν εξαιρετικά ωφέλιμες τροφές σ’ αυτή την ομάδα. Τα αυγά πρέπει να
καταναλώνονται πότε πότε.
Κακά:
Αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι, γραβιέρα, παρμεζάνα, γκούντα, έμενταλ, ένταμ,
κότατζ, προβολόνε, ρικότα, ροκφόρ, χαλούμι, τσένταρ.
Ουδέτερα:
Βούτυρο, γάλα σόγιας, κατσικίσιο τυρί, μοτσαρέλα, φέτα.
Λίπη
και έλαια
Καλά:
Ελαιόλαδο, λινέλαιο.
Κακά:
Καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο.
Ουδέτερα:
Μουρουνέλαιο, σουσαμέλαιο.
Ξηροί
καρποί και σπόροι
Καλοί:
Καρύδια, κολοκυθόσποροι.
Κακοί:
Φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους.
Ουδέτεροι:
Αμύγδαλα, ηλιόσπορος, μακαντέμια, κάστανα, κουκουνάρι, σουσάμι.
Όσπρια
Καλά:
Φασόλια μαυρομάτικα.
Κακά:
Φακές.
Ουδέτερα:
Κουκιά, ρεβίθια, φάβα, φασολάκια, φασόλια λευκά, μαύρα και κόκκινα.
Δημητριακά
Καλά:
Τα άτομα της ομάδας 0 δεν ανέχονται τα προϊόντα από πλήρες αλεύρι και πρέπει να
τα αποκλείσουν από τη διατροφή τους.
Κακά:
Αλεύρι βρώμης, καλαμποκάλευρο, φαρίνα, κρέμα από σιτάρι.
Ουδέτερα:
Κρέμα ρυζάλευρου, κριθάρι, νιφάδες κεχριού, φαγόπυρο.
Λαχανικά
Καλά:
Αγκινάρες, αντίδια, μαρούλι, κρεμμύδια, μαϊντανό, μπρόκολο, μπάμιες, κόκκινες
πιπεριές, πράσο, σπανάκι.
Κακά:
Αβοκάντο, ελιές, καλαμπόκι, κουνουπίδι, λάχανο, μελιτζάνες, πατάτες.
Ουδέτερα:
Αγγούρι, iceberg, καρότα, κολοκυθάκια, κρεμμυδάκια, ντομάτες, παντζάρια,
μανιτάρια, πιπεριές, σπαράγγια, ρόκα.
Φρούτα
Καλά:
Δαμάσκηνα, σύκα.
Κακά:
Βατόμουρα, μανταρίνια, πορτοκάλια, ινδική καρύδα.
Ουδέτερα:
Ακτινίδια, ανανάς, αχλάδια, βερίκοκα, καρπούζι, κεράσια, μήλα, μπανάνες,
ροδάκινα, σταφύλια, πεπόνια, νεκταρίνια.
Ποτά
Καλά:
Ανθρακούχο νερό.
Κακά:
Αναψυκτικά, αποσταγμένα οινοπνευματώδη, καφές, τσάι.
Ουδέτερα:
Κρασί, μπίρα, πράσινο τσάι.
Ομάδα Αίματος Α
Κρέας
Καλό:
Δεν υπάρχουν εξαιρετικά ωφέλιμα κρέατα γι’ αυτή την ομάδα.
Κακό:
Αρνί, βοδινό, ζαμπόν, κουνέλι, μοσχάρι, μπέικον, πάπια, συκώτι, χοιρινό.
Ουδέτερο:
Γαλοπούλα, κοτόπουλο.
Θαλασσινά
Καλά:
Βακαλάος, πέρκα, πέστροφα θάλασσας, σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, σφυρίδα.
Κακά:
Αντζούγια, αστακός, γαρίδες, γλώσσα, μύδια, ρέγκα, στρείδια, καβούρι,
καλαμάρια, καπνιστός σολομός, χαβιάρι, χέλι, χταπόδι.
Ουδέτερα:
Αθερίνα, λαβράκι, ξιφίας, τόνος, φαγκρί.
Γαλακτοκομικά
και αυγά
Καλά:
Γάλα σόγιας, τυρί σόγιας.
Κακά:
Βούτυρο, ένταμ, καμαμπέρ, γάλα, γραβιέρα, παρμεζάνα, ροκφόρ, έμενταλ, κότατζ,
προβολόνε.
Ουδέτερα:
Κατσικίσιο γάλα και τυρί, γιαούρτι, μοτσαρέλα, ρικότα, φέτα.
Λίπη
και έλαια
Καλά:
Ελαιόλαδο.
Κακά:
Βαμβακέλαιο, καλαμποκέλαιο, σουσαμέλαιο.
Ουδέτερα:
Μουρουνέλαιο.
Ξηροί
καρποί και σπόροι
Καλοί:
Κολοκυθόσποροι, φιστίκια.
Κακοί:
Φιστίκια Αιγίνης, κάσιους.
Ουδέτεροι:
Αμύγδαλα, ηλιόσποροι, καρύδια, μακαντέμια, κάστανα, κουκουνάρι, σουσάμι,
φουντούκια.
Όσπρια
Καλά:
Κόκκινα φασόλια σόγιας, μαύρα φασόλια, φακές, φασολάκια.
Κακά:
Κόκκινα φασόλια, ρεβίθια.
Ουδέτερα:
Κουκιά, λευκά φασόλια, μπιζέλια, φάβα.
Δημητριακά
Καλά:
Φαγόπυρο.
Κακά:
Φαρίνα, κρέμα σιταριού, πίτουρο σιταριού, σιτάρι υπό μορφή φιδέ, φύτρο
σιταριού.
Ουδέτερα:
Αλεύρι βρώμης, δημητριακά από κεχρί, καλαμποκάλευρο, κορνφλέικς, κρέμα
ρυζάλευρου, κριθάρι, πίτουρο βρώμης.
Λαχανικά
Καλά:
Αγκινάρα, καρότο, κρεμμύδι, μαϊντανός, μαρούλι, μπάμιες, μπρόκολο, πράσο,
σκόρδο, σπανάκι.
Κακά:
Γλυκοπατάτες, ελιές μαύρες, λάχανο, μελιτζάνες, ντομάτες, πατάτες, πιπεριές.
Ουδέτερα:
Αβοκάντο, αγγούρι, αντίδια, μανιτάρια, ελιές πράσινες, καλαμπόκι, κολοκυθάκια,
κουνουπίδι, κρεμμυδάκια, παντζάρια, ραπανάκι, ρόκα, σέλινο, σπαράγγια.
Φρούτα
Καλά:
Ανανάς, βατόμουρα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, λεμόνια, σύκα.
Κακά:
Ινδική καρύδα, μάνγκο, μανταρίνια, μπανάνες, πορτοκάλια.
Ουδέτερα:
Ακτινίδια, αχλάδια, καρπούζι, μήλα, νεκταρίνια, ροδάκινα, ρόδι, σταφύλι,
φράουλα, χουρμάς.
Ποτά
Καλά:
Καφές χωρίς καφεΐνη, κόκκινο κρασί, πράσινο τσάι.
Κακά:
Αναψυκτικά, ανθρακούχο νερό, αποσταγμένα οινοπνευματώδη, μπίρα, τσάι.
Ουδέτερα:
Λευκό κρασί.
Ομάδα Αίματος Β
Κρέας
Καλό:
Αρνί, ελάφι, ζαρκάδι, κουνέλι.
Κακό:
Ζαμπόν, κοτόπουλο, μπέικον, πάπια, χοιρινό.
Ουδέτερο:
Βοδινό, γαλοπούλα, μοσχάρι, συκώτι.
Θαλασσινά
Καλά:
Βακαλάος, γλώσσα, λούτσος, πέρκα, σαρδέλες, σκουμπρί, σφυρίδα, φαγκρί, χαβιάρι.
Κακά:
Αντζούγιες, αστακός, γαρίδες, καβούρι, καπνιστός σολομός, καραβίδες, λαβράκι,
μύδια, στρείδια, χταπόδι.
Ουδέτερα:
Αθερίνα, καλαμάρι, ξιφίας, ρέγκα, σολομός, τόνος, χτένι.
Γαλακτοκομικά
και αυγά
Καλά:
Αυγά, γάλα αποβυτουρωμένο ή με 2% λιπαρά, γιαούρτι, κότατζ, μοτσαρέλα, ρικότα,
φέτα.
Κακά:
Ροκφόρ.
Ουδέτερα:
Βούτυρο, γάλα πλήρες, γραβιέρα, γκούντα, έμενταλ, ένταμ, μπρι, παρμεζάνα,
τσένταρ.
Λίπη
και έλαια
Καλά:
Ελαιόλαδο.
Κακά:
Ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σουσαμέλαιο, μαργαρίνη.
Ουδέτερα:
Λινέλαιο, μουρουνέλαιο.
Ξηροί
καρποί και σπόροι
Καλοί:
Δεν υπάρχουν ωφέλιμοι ξηροί καρποί για την ομάδα Β.
Κακοί:
Ηλιόσποροι, κουκουνάρι, σουσάμι, φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους,
φουντούκια.
Ουδέτεροι:
Αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν, μακαντέμια, κάστανα.
Όσπρια
Καλά:
Φασόλια κίντνεϊ.
Κακά:
Ρεβίθια, φακές, φασόλια μαύρα.
Ουδέτερα:
Κουκιά, μπιζέλια, φάβα, φασολάκια φρέσκα, φασόλια κόκκινα και λευκά.
Δημητριακά
Καλά:
Δημητριακά ρυζιού, κεχρί, κουάκερ.
Κακά:
Καλαμποκάλευρο, κορνφλέικς, κρέμα σιτάλευρου, κριθάρι, πλιγούρι, σίκαλη, σιτάρι
υπό μορφή φιδέ, φαγόπυρο, φύτρο σιταριού.
Ουδέτερα:
αλεύρι γρανόλα, κρέμα ρυζάλευρου, φαρίνα.
Λαχανικά
Καλά:
Γλυκοπατάτες, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, μαϊντανός, μελιτζάνες, μπρόκολο,
παντζάρια, πιπεριές.
Κακά:
Αβοκάντο, αγκινάρες, ελιές, καλαμπόκι, ντομάτες, ραπανάκια.
Ουδέτερα:
Αγγούρια, αντίδια, ραντίτσιο, κολοκύθα, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, iceberg,
μανιτάρια, μπάμιες, πατάτες, πράσα, ρόκα, σέλινο, σκόρδο, σπανάκι, σπαράγγια.
Φρούτα
Καλά:
Ανανάς, δαμάσκηνα, μπανάνες, παπάγια, σταφύλια.
Κακά:
Ινδική καρύδα, ρόδια.
Ουδέτερα:
Ακτινίδια, αχλάδια, βερίκοκα, καρπούζι, κεράσια, μανταρίνια, μήλα, νεκταρίνια,
πορτοκάλια, ροδάκινα, σύκα, φράουλες.
Ποτά
Καλά:
Πράσινο τσάι.
Κακά:
Αναψυκτικά, ανθρακούχο νερό, αποσταγμένα οινοπνευματώδη.
Ουδέτερα:
Καφές, κρασί, μπίρα, τσάι.
Ομάδα Αίματος ΑΒ
Κρέας
Καλό:
Αρνί, γαλοπούλα, κουνέλι.
Κακό:
Βοδινό, ελάφι, ζαρκάδι, κοτόπουλο, μοσχάρι, μπέικον, πάπια, χοιρινό.
Ουδέτερο:
Συκώτι, φασιανός.
Θαλασσινά
Καλά:
Βακαλάος, λούτσος, πέρκα, σαρδέλες, σκουμπρί, σφυρίδα, τόνος.
Κακά:
Αντζούγια, αστακό, καπνιστό σολομό, καραβίδες, λαβράκι.
Ουδέτερα:
Αθερίνα, γαρίδες, γλώσσα, καβούρι, καλαμάρι, μύδια, ξιφίας, ρέγκα, σολομός,
χαβιάρι, χτένια, στρείδια, χταπόδι.
Γαλακτοκομικά
και αυγά
Καλά:
Γιαούρτι, κατσικίσιο γάλα και τυρί, κότατζ, μοτσαρέλα, ρικότα, φέτα.
Κακά:
Βούτυρο, γάλα πλήρες, ροκφόρ, καμαμπέρ, μπρι, παρμεζάνα, προβολόνε.
Ουδέτερα:
Γάλα, γραβιέρα, γκούντα, έμενταλ, ένταμ, τσένταρ, τυρί σόγιας.
Λίπη
και έλαια
Καλά:
Ελαιόλαδο.
Κακά:
Βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σουσαμέλαιο.
Ουδέτερα:
Λινέλαιο, μουρουνέλαιο.
Ξηροί
καρποί και σπόροι
Καλοί:
Καρύδια, κάστανα, φυστίκια.
Κακοί:
Ηλιόσποροι, σουσάμι, φουντούκια.
Ουδέτεροι:
Αμύγδαλα, μακαντάμια, κουκουνάρι, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους.
Όσπρια
Καλά:
Φακές, φασόλια κόκκινα.
Κακά:
Ρεβίθια, φάβα, φασόλια μαύρα και μαυρομάτικα.
Ουδέτερα:
Κουκιά, μπιζέλια, φασολάκια.
Δημητριακά
Καλά:
Αλεύρι βρώμης, δημητριακά ρυζιού, κεχρί.
Κακά:
Καλαμποκάλευρο, κορνφλέικς, φαγόπυρο.
Ουδέτερα:
Κρέμα ρυζάλευρου, κρέμα σιτάλευρου, κριθάρι, νιφάδες σόγιας, σιτάρι σε μορφή
φιδέ, φαρίνα, φύτρο σιταριού.
Λαχανικά
Καλά:
Αγγούρια, γλυκοπατάτες, κουνουπίδι, μελιτζάνες, μπρόκολο, παντζάρια, σέλινο,
σκόρδο.
Κακά:
Αβοκάντο, αγκινάρες, καλαμπόκι, πιπεριές.
Ουδέτερα:
Αντίδια, ελιές, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, λάχανο, μανιτάρια,
ραντίτσιο, iceberg, μπάμιες, ντομάτες, πατάτες, πράσα, ρόκα, σπανάκι.
Φρούτα
Καλά:
Ακτινίδια, ανανάς, κεράσια, λεμόνια, δαμάσκηνα, σταφύλια, σύκα.
Κακά:
Ινδική καρύδα, μπανάνες, μάνγκο, πορτοκάλια, ρόδι.
Ουδέτερα:
Αχλάδια, βερίκοκα, καρπούζι, μανταρίνια, μήλα, νεκταρίνια, ροδάκινα, φράουλες.
Ποτά
Καλά:
Καφές, πράσινο τσάι.
Κακά:
Αναψυκτικά, αποσταγμένα οινοπνευματώδη, τσάι.
Ουδέτερα:
Ανθρακούχο νερό, κρασί, μπύρα, σόδα… (newspepper)