Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

«Σαν παραμύθι» στο γραφείο της Κάλλης


Η μικρή Ζωή καληνύχτισε τη μαμά της, αφού πρώτα έχει ακούσει...
το καθιερωμένο «παραμύθι της καληνύχτας».
Είναι ένα παιδί όπως όλα τ’ άλλα της ηλικίας της με όνειρα και σχέδια που μέσα στην ψυχή της κατοικούν ως παράξενα μικροσκοπικά ανθρωπάκια. Αυτά δεν μεγαλώνουν ποτέ, έχουν περίεργες εκφράσεις, παίζουν μοναχικά παιχνίδια και κάνουν παράξενες σκέψεις…
Ποια είναι αυτά τα ανθρωπάκια; Τι θέλουν από τη Ζωή; Υπάρχουν ή είναι της φαντασίας της;
Η Λιλή Γάτη με το βιβλίο της «Σαν παραμύθι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εντύποις, εξυμνεί τον μικροσκοπικό - ξεχασμένο κόσμο των συναισθημάτων…
Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά απροσδιορίστου ηλικίας! Διαβάζοντάς το γίνεσαι η μικρή Ζωή και μέσα σου ξυπνάνε - ξαναγεννιούνται θα έλεγα τα συναισθήματα και ο ρόλος ύπαρξής τους.
Η συγγραφέας χρησιμοποιώντας αρκετά κοσμητικά επίθετα μιλά με παραστατικότητα και αναλύει τον κόσμο των συναισθημάτων μέσα στην ψυχή ενός παιδιού, προτρέποντας μας να τα νιώσουμε και να τα ξαναθυμηθούμε εμείς οι μεγαλύτεροι…
Έτσι καλωσορίζουμε την Ευτυχία, τον Πόνο, τον Έρωτα, τη Δυστυχία, το Θάρρος, τη Θλίψη, τη Δειλία, τη Χαρά, τη Ζήλια, την Καλοσύνη, την Αγάπη, τον Εγωισμό, τον Φόβο, την Κακία και τα υπόλοιπα παιδιά της χώρας της Ζωής.
Ποιος είναι ο σκοπός όλων αυτών των παιδιών; Ποιο είναι το δικό τους παραμύθι;  Ο Πόνος και η θλίψη θα βρουν τη χαμένη τους Χαρά; Η Δειλία θα σώσει τον Φόβο που πνίγεται; Τι ρόλο θα παίξει το Θάρρος; Ποιος θα είναι  νικητής; Ο Έρωτας ή ο Εγωισμός; Η καλοσύνη πως θα παρηγορήσει τον Έρωτα; Και η Αγάπη βουτηγμένη στις λάσπες πως θα σωθεί;
Η μικρή Ζωή έχει ένα σχέδιο, που δεν είναι άλλο από τα όνειρα… Καθένας απ’ όλα τα παιδιά έχουν όνειρα και τους καλεί να τα υλοποιήσουν. Έτσι όλοι θα είναι ικανοποιημένοι.
Φτιάχνοντας ένα καράβι χωρίς άγκυρα που θα ταξιδεύει χωρίς σταματημό στην χώρα της ψυχής μας και φυτεύοντας μια τριανταφυλλιά με τριάντα πέταλα διαφορετικού χρώματος, το όνειρό τους θα πραγματοποιηθεί.
Το κάθε συναίσθημα σ’ αυτό το καράβι έχει το ρόλο του, όλα χωράνε και όλα είναι απαραίτητα για να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι «στην γαλάζια θάλασσα της Ελπίδας με μια αγκαλιά ανάσες να φυσούν μ’ όλη τη δύναμη…».
«Σαν παραμύθι» η Λιλή Γάτη βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει τα συναισθήματά του. Δίνοντάς τους  ζωή μέσα από τους ρόλους που έχουν στο δικό της παραμύθι, μπορεί εύκολα ο αναγνώστης να καταλάβει ότι το «καλό» και το «κακό» συναίσθημα υπάρχουν μέσα μας.
Στην ψυχή μας και στο καράβι της ζωής μας θα μας ακολουθούν, αρκεί να βρίσκουμε τον τρόπο να συνυπάρχουν αρμονικά μέσα μας.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια
www.aylogyros news.gr