Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Ο ΕΝΦΙΑ… πάει διακοπές!!! Από Σεπτέμβρη και αν…


Λίγο πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΦΠΑ, η κυβέρνηση παίρνει πίσω...
τον ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων φοβούμενη ότι θα πάθει ότι και η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. 
Πριν από λίγο, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρά σε σειρά αλλαγών στην νομοθεσία του ΕΝΦΙΑ.
Φυσικά η εκκαθάριση πηγαίνει πίσω –βάσει ανακοίνωσης η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις- ενώ δεν θα ενσωματωθούν τελικώς τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο ούτε θα χαθεί η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν εισοδήματα από τόκους.
Αναλυτικά οι αλλαγές που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ:
1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.
2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.
3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.

Τέλος, δεν θα ισχύσει η σύνδεση του συγκεκριμένου φόρου με εισόδημα από τόκους καταθέσεων ενώ συνολικά δεν θα αλλάξει κάτι στο συνολικό ποσό που θα βεβαιωθεί σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με πέρυσι. Η βεβαίωση θα ανέλθει σε 3,3 δισ.ευρώ και αναμένεται να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, όπως και πέρυσι… (taxalia)