Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Εφορία: Οι οκτώ ανατροπές για μισθωτούς, επαγγελματίες και ακίνητα...


Περισσότερους φόρους για εργαζόμενους με «μπλοκάκια», λιγότερους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στα ενοίκια, ψαλίδι 30% στην έκτακτη εισφορά, διατήρηση ενός απαρχαιωμένου συστήματος συλλογής αποδείξεων, αλλά τουλάχιστον με...

λιγότερα χαρτάκια και απαλλαγή από το σύστημα ΦΠΑ για περίπου 420.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ, φέρνει το 2015.
Οι μεγάλοι «χαμένοι» δεν είναι άλλοι από τους αμειβόμενους με μπλοκάκι που στερούνται το δικαίωμα να φορολογηθούν υπό προϋποθέσεις ως μισθωτοί, μεγάλοι κερδισμένοι όσοι θα μεταβιβάσουν από δω και πέρα ακίνητο, καθώς γλιτώνουν από το 15% του φόρου υπεραξίας και την ταλαιπωρία υπολογισμού του φόρου. Από χθες, ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων μπήκε στο «ψυγείο», τουλάχιστον έως το τέλος του 2016.
Αναλυτικά οι αλλαγές:
1. Μπλοκάκια: Τα περυσινά εισοδήματα από μπλοκάκι τα οποία θα δηλωθούν φέτος στην εφορία, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών, με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.
Οι επιβαρύνσεις για αυτή την κατηγορία των φορολογουμένων είναι σημαντικές. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες ο οποίος είχε και επιπλέον εισόδημα 4.000 ευρώ απασχολούμενος σε έναν εργοδότη με μπλοκάκι (καλύπτοντας τις σχετικές προϋποθέσεις), φορολογήθηκε το 2014 (για τα εισοδήματα του 2013) με την κλίμακα των μισθωτών και επιβαρύνθηκε με συνολικό φόρο 820 ευρώ (320 ευρώ ο κύριος φόρος και 500 ευρώ το μειωμένο τέλος επιτηδεύματος).
Για τα ίδια εισοδήματα το 2014, φέτος θα φορολογηθεί για τα μεν 7.000 ευρώ με την κλίμακα των μισθωτών (φόρος μηδέν δεδομένου ότι καλύπτεται από το tax credit των 2.100 ευρώ) αλλά για τα υπόλοιπα 4.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.040 ευρώ (4.000 επί 26%). Επιπλέον, το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ήταν πέρυσι 500 ευρώ, φέτος ανεβαίνει στα 650 ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική επιβάρυνση στα 1.690 ευρώ.
2. Φόρος υπεραξίας: Η διάταξη έχει ψηφιστεί και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει «παγώσει» από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
3. Αποδείξεις: Η «λοταρία» μένει στα χαρτιά και οι αποφάσεις αφορούν την -όποια- επόμενη κυβέρνηση. Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν, ο νόμος ορίζει, ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν συλλέξει στη διάρκεια του 2014, το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους σε αποδείξεις (από 25% που ίσχυε για το 2013) και θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν χαρτάκια αποδείξεων και το 2015.
4. Έκτακτη εισφορά: Η διάταξη για τη μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30% φέτος έχει ψηφιστεί. Εγκύκλιος σχετική όμως δεν έχει εκδοθεί και σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ... είναι αχρείαστη. Τα λογιστήρια προφανώς ξέρουν από μόνα τους τι να κάνουν και πώς να εφαρμόσουν σε μηνιαία βάση τη μείωση της παρακράτησης έκτακτης εισφοράς κατά 30%. Με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ισχύει για τα εισοδήματα του έτους 2015 και σημειώνει ότι« για την εφαρμογή της δεν απαιτείται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου». Με το πρώτο ψαλίδισμα της έκτακτης εισφοράς κατά 30%, οι μηνιαίες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων θα αυξηθούν κατά 3 ευρώ για όσους έχουν ετήσιες καθαρές αποδοχές ελάχιστα πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ, ενώ 20 ευρώ το μήνα θα κερδίσουν όσοι έχουν αποδοχές 40.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
5. Ενοίκια: Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα από ενοίκια (έως 12.000 ευρώ) αυξήθηκε από το 10% στο 11%. Παράλληλα όμως καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% στα εισοδήματα από ενοίκια (ή 3% εφόσον η κατοικία υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά), οπότε τελικά η φορολογική επιβάρυνση μειώνεται. Επιπλέον στα εισοδήματα από ενοίκια δεν υπολογίζεται πλέον προκαταβολή φόρου 55%.
6. Αγρότες: Τα χρόνια όπου το αγροτικό εισόδημα προσδιοριζόταν με σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, παρήλθαν. Το 2015 κάνει πρεμιέρα η φορολόγηση των αγροτών με λογιστικό τρόπο (έσοδα μείον έξοδα) στη βάση των βιβλίων και στοιχείων που τηρήθηκαν το 2014.Τα κέρδη των αγροτών για τη χρήση του 2014, θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%, από το πρώτο ευρώ και όχι με την κλίμακα των μισθωτών και το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (αλλά και πρώτο συντελεστή 22%) όπως ίσχυσε πέρυσι.
7. Παροχές σε είδος: Για πρώτη φορά φέτος, εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος (κάλυψη δαπανών κινητής τηλεφωνίας, πιστωτικές κάρτες, παροχή στέγης ή αυτοκινήτου κλπ), θα πρέπει να τις αποτυπώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Γενικά ισχύει ο κανόνας της αποτύπωσης παροχών σε είδος άνω των 300 ευρώ στη διάρκεια του 2014, με εξαίρεση σπίτια και αυτοκίνητα. Με τη δήλωση των παροχών σε είδος στο Ε1, με την εκκαθάριση θα προκύψει έξτρα φόρος εισοδήματος ενώ η ΓΓΔΕ έχει προαναγγείλει και την έκδοση εγκυκλίου για τη διενέργεια μηνιαίας παρακράτησης φόρου για τις παροχές σε είδος. Για τα Ι.Χ., τα σπίτια και τις μετοχές, δεν υπάρχει το όριο των 300 ευρώ.

8. ΦΠΑ: Από τις αρχές του νέου έτους – εφόσον εκδοθεί έγκαιρα η σχετική εγκύκλιος- περίπου 420.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και αμειβόμενοι με μπλοκάκια θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς ΦΠΑ. Θα πρέπει να εκδίδουν κανονικά αποδείξεις αλλά με την ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ- απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων», δεν θα δικαιούνται να εκπέσουν το ΦΠΑ εισροών επομένως χάνουν τις ενδεχόμενες επιστροφές φόρου αλλά θα πάψει να τους απασχολεί η υποβολή περιοδικών δηλώσεων, γλιτώνοντας σημαντικό διοικητικό κόστος. Από το μέτρο εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα… (Euro2Day.gr)