Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Θλίψη στο χώρο του βιβλίου! «Έφυγε» ο εκδότης Δημήτρης Παπαδημητρίου...


Ένας ιστορικός εκδοτικός οίκος που ξεκίνησε την πορεία του το 1890 και κατόρθωσε στις περασμένες δεκαετίες να ταυτιστεί, κυρίως, με τα αναγνώσματα των παιδιών, η Άγκυρα, θρηνεί το θάνατο του εκδότη Δημήτρη Παπαδημητρίου, εγγονού του ιδρυτή του οίκου...


Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου,, που ήταν γιος του Απόλλωνα Παπαδημητρίου και εγγονός του ιδρυτή των εκδόσεων, του Δημητρίου «Δράκου» Παπαδημητρίου, πέθανε την περασμένη Παρασκευή ενώ τα ηνία του οίκου αναλαμβάνουν οι τρεις κόρες του, η Αναστασία, η Δήμητρα και η Αννα.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου βρέθηκε, ουσιαστικά, μόνος στο τιμόνι των εκδόσεων Άγκυρα το 1968 μετά το θάνατο του πατέρα του Απόλλωνα. Και σηματοδότησε μια νέα εύρωστη εποχή για τον οίκο, καθώς έβγαλε στην ελληνική αγορά τα βιβλία τσέπης, με σημαντικά κλασικά και σύγχρονα έργα. Άνοιξε έτσι μια σημαντική αγορά για τον εκδοτικό χώρο, με χαμηλή τιμή και μικρό σχήμα.
Η επέλαση συνεχίστηκε με την επένδυση στο παιδικό βιβλίο που έγινε πραγματικά χρυσοφόρο για τις εκδόσεις Άγκυρα. Το 1980, μαζί με τη σύζυγό του Χαρά Παπαδημητρίου, ίδρυσε την Harmi-Press, που ξεκίνησε την εκδοτική της δραστηριότητα με βιβλία και κασέτες συνδυάζοντας εικόνα, κείμενο και ήχο. Άλλη μια πρωτοπορία για την εποχή.
Το 2003, σε μια στιγμή λάμψης για την Αθήνα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, η εκδοτική οικογένεια αγόρασε και ανακαίνισε ένα πανέμορφο νεοκλασικό στην οδό Σόλωνος 124. Ακόμα και σήμερα, στην Αθήνα της κρίσης και των λουκέτων, το πανέμορφο νεοκλασικό εξακολουθεί να λειτουργεί ως βιβλιοπωλείο φιλοξενώντας και καφέ και αίθουσα εκδηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, με τη δράση του και την τόλμη του ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έδειξε πως είναι ένας πραγματικός πρωτοπόρος που έφερε καινοτόμες ιδέες στο χώρο των εκδόσεων... (iefimerida)