Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Το καμαρίνι του Λυκούργου Καλλέργη στο θέατρο «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ»…


Θεατρικά κοστούμια και φωτογραφίες από εμβληματικούς ρόλους που ενσάρκωσε στη σκηνή ο Λυκούργος  Καλλέργης,  βραβεία, πτυχία και τιμητικές διακρίσεις, η γραφομηχανή, τα γυαλιά, τα βιβλία, οι μεταφράσεις του, αλλά και τα μαγικά σύνεργα του μακιγιάζ, που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος ηθοποιός, βρήκαν φιλόξενη γωνιά στο καμαρίνι του, το οποίο...

στεγάζεται στο θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση» στην Κυψέλη.
Τα εκθέματα συμπληρώνουν συνδικαλιστικές και κομματικές ταυτότητες από την πολιτική του διαδρομή, αλλά και προσωπικά αντικείμενα και σύνεργα μιας ζωής αφιερωμένης στο θέατρο, την εκπαίδευση και την κοινωνία.
Το καμαρίνι του Λυκούργου Καλλέργη εγκαινίασε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς, μετά το τέλος της παράστασης «Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη», του Γιώργου Α. Χριστοδούλου.
Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου ηθοποιού, από την πρωταγωνίστρια και σύντροφό του για 38 χρόνια, Τζένη Κολλάρου Καλλέργη.
Στην παράσταση, που σκηνοθετεί η Μαίρη Ιγγλέση, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους οι ηθοποιοί  Άγγελος Αντωνόπουλος, Νίκος Γαλανός, Γιάννης Βόγλης, Σπύρος Μπιμπίλας, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Χαριτίνη Καρόλου, Μέλπω Ζαρόκωστα κ.ά.. Παρόντες ήταν, επίσης,  οι γλύπτες Ασπασία Παπαδοπεράκη και Γιώργος Καλακαλλάς, ο σκηνογράφος Κώστας Βελινόπουλος, οι πανεπιστημιακοί Κώστας Μπέης, Γιώργος Μπαμπινιώτης και  Γιώργος Κασιμάτης καθώς και αρκετοί βουλευτές.


Το καμαρίνι του Λυκούργου Καλλέργη, σε επιμέλεια της σκηνογράφου Πέννυς Αμπλά, γειτνιάζει με αυτό της Άννας Παϊταζή και κοσμούν από κοινού το αίθριο του θεάτρου «Ελεύθερη Έκφραση».  Ο Λυκούργος Καλλέργης γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1914 στην Κρήτη, στο Χουμέρι Μυλοποτάμου.
Πατέρας του ήταν ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ηγέτης και οργανωτής της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, Σταύρος Καλλέργης. Μετοίκισε στην Αθήνα σε ηλικία 10 ετών και μετέπειτα, τελειώνοντας τη μέση εκπαίδευση και τη στρατιωτική του θητεία, ξεκίνησε σπουδές στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Καρόλου Κουν.

Στη σκηνή ανεβαίνει για πρώτη φορά το 1934 με τον ίδιο θίασο, και πρώτο ρόλο τον Πανάρετο στην «Ερωφίλη» του Χορτάτση. Υπήρξε, επίσης, αναγνωρισμένο πρωταγωνιστικό στέλεχος σε διάφορους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και επί 18 χρόνια πρωταγωνιστής του Εθνικού, του οποίου και διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής.  Μετά τη μεταπολίτευση ασχολήθηκε με την πολιτική και το 1977 εξελέγη Βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών… (fimotro, naftemporiki)