Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Το σπίτι μας δεν μυρίζει πια…


Πολλές φορές το σπίτι μας, είτε γιατί μένει πολλές ώρες κλειστό, είτε γιατί έχουμε ένα ή δύο κατοικίδια, είτε γιατί είναι αρκετά παλιά η πολυκατοικία μας, νιώθουμε πως ότι και αν κάνουμε όσο και αν χρησιμοποιούμε καθαριστικά με έντονα αρώματα αυτό εξακολουθεί και μας μυρίζει...


Για όλα υπάρχει λύση! Το σπίτι μας είναι ένας χώρος που θέλουμε δεν θέλουμε μπαινο-βγαίνουν διάφοροι «ανεπιθύμητοι φίλοι» όπως είναι έντομα, βακτήρια, μικρόβια, σκόνη και φυσικά κακοσμία!
Στο άρθρο αυτό, σας δίνουμε κάποιες λύσεις για να κάνετε τον χώρο σας να μυρίζει όμορφα και χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιείτε χημικά υλικά και καθαριστικά.
Αν το δωμάτιό σας ή το σαλόνι σας αισθάνεστε ότι μυρίζει έντονα, μπορείτε να ανάψετε κεριά και να στάξετε μέσα σ’ αυτά σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σας. Μια ακόμα έξυπνη λύση είναι να φτιάξετε μόνοι σας ένα αιθέριο έλαιο. Σε μία γυάλα, βάλτε βραστό νερό και μέσα εκεί βάλτε δύο μεγάλα μπαστούνια κανέλα, ένα μεγάλο κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού, δύο τρία φύλλα μέντας ή δυόσμου. Κλείστε καλά την γυάλα σας και αφήστε την τουλάχιστον δύο μέρες να αναμιχθούν τα αρώματα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε λίγο από το υγρό αυτό που έχετε δημιουργήσει σε ένα μικρό πιατάκι στο οποίο από κάτω θα τοποθετήσετε αναμμένο ρεσώ. Καθώς θα λιώνει το ρεσώ και θα ζεσταίνεται το υγρό αυτό, θα απλώνεται η μυρωδιά του στο χώρο.
Για τους καπνιστές της παρέας, ένα σίγουρο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πως ο χώρος μας μετά τα πολλά τσιγάρα μυρίζει έντονα και άσχημα. Συχνά δεν φτάνει η λύση να ανοίξουμε το παράθυρο να αεριστεί το δωμάτιο και να ανανεωθεί η ατμόσφαιρα. Μία ακόμα έξυπνη και οικονομική λύση. Μπορείτε να αρωματίσετε τα τασάκια σας. Είτε με αρωματικούς κόκκους που θα βρείτε στο εμπόριο και είναι πολύ οικονομικοί, είτε φτιάχνοντας το αρωματικό μόνοι σας. Εάν λοιπόν έχετε ξεμείνει από κόκκους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη βανίλιας που χρησιμοποιούμε στα γλυκά κα ξύσμα λεμονιού. Βάλτε μια μικρή ποσότητα από το μίγμα αυτό στον πάτο απ’ το τασάκι που χρησιμοποιείτε και σβήνετε πάνω εκεί το τσιγάρο.
Ένας ακόμη χώρος που συχνά οι μυρωδιές είναι έντονες, είναι σίγουρα η τουαλέτα μας. Ένας παραδοσιακός και αρκετά αποτελεσματικός τρόπος είναι το απλό μας σπίρτο. Ανάψτε ένα – δύο σπίρτα και βάλτε τα μέσα σε ένα πιατάκι. Αφήστε μέσα στο μπάνιο να καούν και κλείστε την πόρτα. Το σπίρτο θα δείτε ότι έχει την ικανότητα να απορροφήσει όλες τις μυρωδιές.
Πολλές φορές χρειάζεται να αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μας τρόφιμα που μυρίζουν έντονα, όπως είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα αυγά και άλλα. Και γι’ αυτό όμως υπάρχει λύση και αυτή την φορά είναι πολύ οικονομική. Χρησιμοποιήστε κιμωλία. Βάλτε δύο τρεις κιμωλίες μέσα στο ψυγείο σας, στο μεσαίο ράφι και αφήστε τες εκεί για περίπου μια βδομάδα. Η κιμωλία εχει την δυνατότητα να απορροφά τις μυρωδιές.
Αρωματίζουμε επίσης και τις ντουλάπες και τα συρτάρια μας. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε έτοιμα αρωματικά πουγκάκια του εμπορίου μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας με όποια αρώματα σας αρέσουν. Αγοράστε ή ράψτε μικρά σακουλάκια από ύφασμα ή από καλύτερα από τούλι που είναι διάτρητο και τα αρώματα θα ελευθερώνονται πιο εύκολα. Γεμίστε τα σακουλάκια σας με διάφορα αποξηραμένα αρωματικά φυτά όπως είναι λεβάντα, δυόσμος, βασιλικός, δεντρολίβανο και ότι άλλο σας αρέσει.
Ένα ακόμα έξυπνο αποσμητικό χώρου, που μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας για το καθιστικό μας αλλά και για τα υπνοδωμάτιά μας, είναι με βότκα και αιθέριο έλαιο. Επιλέξτε ένα άδειο μπουκάλι από το καθαριστικό των τζαμιών σας για παράδειγμα και ρίξτε μέσα εκεί, 1 φλιτζάνι βότκα (που περιέχει οινόπνευμα) και 5 με 6 σταγόνες από αιθέριο έλαιο (για παράδειγμα πορτοκάλι ή λεβάντα). Από το κατάστημα που θα το προμηθευτείτε μπορείτε να επιλέξετε όποιο άρωμα σας αρέσει περισσότερο. Κουνήστε καλά καλά το διάλυμμά σας και στην συνέχεια ψεκάστε με αυτό το σαλόνι ή τα δωματιά σας. Δεν αφήνει λεκέδες και έτσι μπορείτε άφοβα να το “ρίξετε” πάνω στους καναπέδες ή στις κουρτίνες σας.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε! (my-family)