Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Τι είναι το νευρικό γέλιο και τι το προκαλεί;


Ποιος από εμάς δεν έχει νιώσει άβολα και αμήχανα, επειδή δεν μπόρεσε με κανέναν τρόπο να συγκρατήσει το γέλιο του σε μια άβολη περίπτωση! Αναμφίβολα σε όλους…


Είναι γεγονός, πως το ενοχλητικά άβολο νευρικό γέλιο, συνήθως κάνει την εμφάνισή του, σε χώρους ή καταστάσεις, ακριβώς δηλαδή όταν δεν… πρέπει! Το νευρικό γέλιο συχνά εκδηλώνεται απέναντι σε θέματα ταμπού, όπως καταστάσεις που αφορούν το θάνατο ή το σεξ. Αποτελεί ένα μυστηριώδες φαινόμενο και θεωρείται μηχανισμός άμυνας απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους το γέλιο αποτελεί το μήνυμα που δίνεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο για να μεταφέρει το μήνυμα ότι είμαστε φιλικοί και νιώθουμε ασφάλεια. Το νευρικό γέλιο αποτελεί μια έκφραση άρνησης της έντασης και μια προσπάθεια του ατόμου να νιώθει ασφαλές.

Έτσι, γελάμε νευρικά όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους και έντασης. Συνεπώς το γέλιο μας αυτό είναι μη αρμόζον κοινωνικά και μας κάνει να φαινόμαστε αμήχανοι στους γύρω μας οι οποίοι γυρίζουν να μας κοιτάξουν. Ηνευρικότητα και η αμηχανία που μας δημιουργούν τα αδιάκριτα βλέμματα των γύρω μας είναι ουσιαστικά και ο λόγος που δεν μπορούμε να σταματήσουμε αλλά ακριβώς το αντίθετο! Του δίνουμε και καταλαβαίνει! (paraskhnio)