Τρίτη 7 Μαΐου 2019

«Μόνο αν θέλω»… στο γραφείο της Κάλλης



«…Σήμερα τα χέρια μου κέρδισαν βραβείο και εγώ...
μια αγκαλιά από την κυρία Ρένα. Η αγκαλιά της, το μεγαλύτερο βραβείο, είναι μια θάλασσα γιαούρτι. Δροσερή, γλυκιά, βελούδινη. Μέσα της ηρεμώ. Και μετά φτιάχνω ωραία πράγματα. Είναι σαν της μαμάς. Του μπαμπά, πάλι, είναι μια μεγάλη τραμπάλα.
Πότε φιλάω τα λουλούδια και πότε κυνηγάω τα σύννεφα.
Την αγκαλιά όμως της θείας Μαίρης, που μένει δίπλα μας, δεν την μπορώ...»
Το βιβλίο «Μόνο αν θέλω» της Γιώτας Αλεξάνδρου, σε εικόνες Σάντρα Ελευθερίου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 6 ετών. Εγώ θα έλεγα και λίγο μεγαλύτερα.
Μια ιστορία για το δικαίωμα των παιδιών στο σώμα τους, το δικαίωμα να λένε όχι σε φιλιά, αγκαλιές και αγγίγματα που δεν επιθυμούν, ακόμα κι αν προέρχονται από οικεία και προσφιλή πρόσωπα. 
Μια ιστορία για τον σεβασμό στα παιδιά ως υποκείμενα με ελεύθερη βούληση.
Αυτή η «αγκαλιά» είναι ένα θέμα που βασανίζει πολύ τα παιδιά. 
Αγκάλιασε τη θεία, δώσε ένα φιλάκι στη γιαγιά, ο θείος θέλει να σε φιλήσει… 
Και το παιδί αντιδρά, εμείς πάλι επιμένουμε για κάτι που αυτό δε θέλει για κάποιο λόγο. 
Γιατί να το πιέζουμε; Πόσο κακό του κάνει αυτή η δεδομένη για μας «αγκαλιά»… Πόσο άβολα νιώθουν;
Το βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου διαπραγματεύεται με χιούμορ αυτή το ζήτημα της αγκαλιάς, με τα μάτια και τα συναισθήματα της μικρής Έλλης.
Αυτή θα δώσει τη λύση στο πρόβλημά της.
«ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ» ένα σύνθημα που τα λέει όλα!
Μια λύση εξαιρετικά εφευρετική, για ένα ζήτημα πολύ ευαίσθητο που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα… που έχει να κάνουν με τον αυτοσεβασμό και τα προσωπικά  όρια που πρέπει και οφείλουμε ως γονείς να τους μάθουμε και να τους διδάξουμε.
Το γεγονός ότι η αφήγηση γίνετε από την μικρή Έλλη,  βοηθά τον μικρό αναγνώστη να μπει στη θέση της και να νιώσει ότι αυτή τη στιγμή μιλά το ίδιο στους γονείς του. Βοηθώντας τα έτσι να μιλήσουν για τις δικές τους «αγκαλιές» που δε θέλουν!
Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου με έντονα- ζωντανά χρώματα, υπερτονίζοντας κάποια στοιχεία, ώστε να περάσει μέσα από την εικόνα το συναίσθημα του παιδιού, γεγονός που κάνει το βιβλίο «Μόνο αν θέλω» άξιο να μπει στη βιβλιοθήκη του παιδιού σας.


Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια
by Aylogyros news