Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Ξέρετε; Γιατί μας γλείφουν οι σκύλοι; Δεν είναι μόνο λόγω αγάπης…



Οι σκύλοι μάς δείχνουν την αγάπη τους με πάρα...
πολλούς τρόπους κι ένας από αυτούς είναι με το να μας γλείφουν.
Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι λόγοι πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά καθώς επίσης γλείφουν τον εαυτό τους, κάτι που αν γίνεται υπερβολικά συχνά μπορεί να προμηνύει ότι κινδυνεύουν.
Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, το πρώτο πράγμα που τους συμβαίνει είναι το γλείψιμο από την μητέρα τους. η μητέρα το κάνει αυτό για να διεγείρει την αναπνοή τους και να τα καθαρίσει. Μετά, καθώς μεγαλώνουν, γλείφουν με τη σειρά τους γύρω από το στόμα της μητέρας τους. Είναι απαραίτητο στην επικοινωνία μεταξύ τους και μεγαλώνοντας γίνεται μια συνήθης κίνηση που κάνουν τα κατώτερα μέλη της αγέλης προς τα πιο κυρίαρχα.
Αυτός ίσως είναι ένας λόγος που ο σκύλος σας μπορεί να σας γλείφει. Είναι μια απαραίτητη συνήθεια των σκύλων, που απελευθερώνει ενδορφίνες με παρόμοιο τρόπο όπως η ονυχοφαγία στους ανθρώπους.
Τους κάνει ευτυχισμένους να μπορούν να μας δείξουν την στοργή τους και με τις πράξεις τους, στην προκειμένη περίπτωση το γλείψιμο, να μας δείξουν πως μας θεωρούν το κυρίαρχο μέλος της αγέλης.
Επίσης μπορεί να σημαίνει πως τους αρέσει η αλμυρή γεύση του δέρματός μας, οπότε τους αρέσουμε εμείς οι ίδιοι.

Γιατί γλείφονται οι σκύλοι;
Οι σκύλοι γλείφουν τον εαυτό τους σε ένα βαθμό, αλλά όσο οι γάτες. Αν το κάνουν όμως σχεδόν μανιωδώς, τότε αυτό σημαίνει βαριούνται οπότε πρέπει να αναλογιστείτε πόση ώρα τους αφήσατε μόνους τους ή αν τους βγάζετε αρκετούς περιπάτους.
Επίσης θα μπορούσε να είναι σημάδι αλλεργίας ή κάποιας δερματικής πάθησης, οπότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.
Σε γενικές γραμμές το να μας γλείφει ένας σκύλος δεν είναι πρόβλημα, αλλά αν το κάνει έντονα καλό θα ήταν να τον αποθαρρύνετε κι ένας τρόπος είναι με το να μην του δίνετε σημασία όταν σας γλείφει. Φύγετε από το δωμάτιο όταν το κάνει ώστε σε βάθος χρόνου να καταλάβει πως δεν σας αρέσει ή πως δεν το θεωρείτε σημάδι αγάπης.
Σε κάθε περίπτωση, αν ανήκετε σε εκείνους που τους αρέσει να τους γλείφουν οι σκύλοι στο πρόσωπο πάντα να θυμάστε πού μπορεί να είχε πριν το στόμα του.
Πηγή: lifo