Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Απειλές για τον «Άγιο Πρεβέζης και την παπαδιά»…

Γράφει η Άννα Τσιάλτα


Σάλο έχει προκαλέσει η παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί ο Νίκος Ζιάγκος...
και στην οποία υποδύεται τον «Άγιο Πρεβέζης» και… ερωτοτροπεί με την συμπρωταγωνίστριά του σχεδόν γυμνοί μπροστά στο κοινό της Κύπρου.
Το πολύκροτο έργο «Ο Άγιος Πρεβέζης και η παπαδιά» συνεχίζει ύστερα από 30 χρόνια να αποτελεί «κόκκινο πανί» για χριστιανικές οργανώσεις που στο παρελθόν κόντεψαν -στην κινηματογραφική του εκδοχή- να κάψουν την Αθήνα. Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο ο θόρυβος να επαναληφθεί, αφού η παράσταση προορίζεται να παρουσιαστεί και στην Ελλάδα.
Την περασμένη Πέμπτη σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, οι υπεύθυνοι του θεάτρου βρήκαν απειλητικά μηνύματα που είχαν γράψει άγνωστοι με σπρέι στις πόρτες του κτιρίου και κατεστραμμένη την αισθησιακή αφίσα του έργου.
Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η πρεμιέρα έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ο Νίκος Ζιάγκος αποκάλυψε πως όλος ο θίασος παραμένει ψύχραιμος. «Είναι ένα διαχρονικό έργο με έναν ιερωμένο πολύ δραστήριο, οπότε γνωρίζαμε ότι ίσως αντιδράσει μια μερίδα κόσμου. Προσωπικά δεν έχω απειληθεί, προς το παρόν δηλαδή»…
Η παράσταση: «Περιλαμβάνει ημίγυμνες σκηνές με εμένα και την Τίσσα Βασιλάκου και σε μια από αυτές παρουσιάζεται το βίτσιο του ιερωμένου να τραβάει φωτογραφίες τις εκάστοτε παρτενέρ του κατά τη διάρκεια του σεξ. Υπάρχουν επίσης και πιο αισθησιακές στιγμές, τύπου στριπτίζ, καθοριστικές για την υπόθεση του έργου. Είναι μια σοβαρή και ταυτόχρονα τολμηρή παράσταση, δουλεμένη αρκετά από ηθοποιούς και δημιουργούς, επικεντρωμένη στον σεξομανή παπά, η ιστορία του οποίου δίχασε το πανελλήνιο».
Τριάντα έξι χρόνια πέρασαν από τη συγκλονιστική αποκάλυψη των ερωτικών σκανδάλων του τότε μητροπολίτη Πρεβέζης και Νικοπόλεως Στυλιανού Κορνάρου. Ο έκλυτος βίος του ιερωμένου συγκλόνισε και προκάλεσε χάος στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80. Το ερωτικό σκάνδαλο έδωσε τροφή στα καλλιτεχνικά δρώμενα και η ιστορία του Κορνάρου πέρασε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο θέατρο κι από εκεί στον κινηματογράφο.
Το σκάνδαλο, η δίκη και η στάση «ιππαστί»
Το ανώνυμο τηλεφώνημα ενός παπά από την Πρέβεζα που περιέγραφε τις ερωτικές αταξίες του μητροπολίτη στον τότε αρχισυντάκτη της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» Σπύρο Καρατζαφέρη ήταν αρκετό για να ταξιδέψει ο δημοσιογράφος το 1989 ως την πόλη της Ηπείρου γράφοντας στη συνέχεια και βιβλίο για την υπόθεση.

H εφημερίδα «Απογευματινή» δημοσίευσε μάλιστα πρωτοσέλιδη φωτογραφία του μητροπολίτη με γυμνή γυναίκα σε θέση «ιππαστί», όπως έγραφε η λεζάντα.
Θορυβημένος ο τότε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ιωάννης Βαρβιτσιώτης έδωσε εντολή στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ να παραπεμφθεί ο ερωτύλος στην Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, που καθαίρεσε τελικά τον Στυλιανό Κορνάρο… (bizznews)