Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Βρέθηκαν τα Σόδομα: Πού βρίσκεται η μυθική πόλη της αμαρτίας…


Πού βρέθηκαν τα αρχαία Σόδομα της Αγίας Γραφής;

Η τοποθεσία της αρχαίας πόλης της αμαρτίας, που καταστράφηκε από φωτιά και θειάφι σύμφωνα με την Αγία Γραφή, μπορεί να αποκαλύφθηκε στην Ιορδανία.
Οι αρχαιολόγοι που κάνουν ανασκαφές στην περιοχή Ταλ ελ Χαμάμ υποστηρίζουν ότι ήταν μια μεγάλη πόλη-κράτος της Εποχής του Χαλκού η οποία ταιριάζει «με όλα τα κριτήρια για τα Σόδομα».
Ο Steven Collins και η ομάδα του βρίσκονται στην περιοχή από το 2005 και έχουν αποκαλύψει δομές από παλάτι, πύργους και ένα τρομερό αμυντικό σύστημα.
Τα Σόδομα και η γειτονική πόλη Γόμορρα καταστράφηκαν από τον Θεό, σύμφωνα με το Βιβλίο της Γένεσης, επειδή οι κάτοικοί τους ήταν βουτηγμένοι στην αμαρτία και τη διαφθορά. Η τελική απόφαση ελήφθη όταν άγγελοι, μεταμφιεσμένοι ως άνδρες, δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε 10 ενάρετους ανθρώπους στις πόλεις.
Ο Collins δήλωσε στο Popular Archaeology: «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, αν ήθελε κανείς να βρει τα Σόδομα, θα πρέπει να τα αναζητήσει στη μεγαλύτερη πόλη στο ανατολικό Κικάρ που υπήρχε κατά τη διάρκεια της Μέσης Εποχής του Χαλκού, την εποχή του Αβραάμ και του Λωτ. Όταν ερευνήσαμε την περιοχή, η επιλογή του Ταλ ελ Χαμαμ ως η τοποθεσία των Σοδόμων ήταν ουσιαστικά εύκολη, δεδομένου ότι ήταν τουλάχιστον πέντε έως 10 φορές μεγαλύτερο απ’ όλες τις άλλες τοποθεσίες στην Εποχή του Χαλκού, σε ολόκληρη την περιοχή».
Η περιοχή, όπου βρέθηκαν τα Σόδομα, στην κοιλάδα της νότιας Ιορδανίας, οχτώ χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη Νεκρά Θάλασσα, χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο ανάχωμα που κυριαρχεί στο τοπίο και φαίνεται ότι αποτελείτο από μία κάτω πόλη και μία άνω πόλη – όπου ζούσε η πλούσια ελίτ. Στην περιοχή βρέθηκαν απομεινάρια από αμυντικά τείχη ύψους 10 μέτρων και πάχους πέντε μέτρων, με ένα δίκτυο από πύλες, πύργους και πλατείες.
Συνολικά, πιστεύεται οι χαμηλότερες αμυντικές δομές είχαν ύψος περίπου 30μ από το έδαφος. Λένε επίσης ότι οι επάλξεις, που χτίστηκαν στη Μέση Εποχή του Χαλκού, προστάτευαν τους προνομιούχους κάτοικους της άνω πόλης από επιθέσεις.
«Ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα, που απαιτούσε εκατομμύρια τούβλα και, προφανώς, μεγάλο αριθμό εργατών» είπε ο Collins. «Ήταν ένα εντυπωσιακό και τεράστιο αμυντικό σύστημα προστασίας των κατοικιών των πλουσιότερων πολιτών στα Σόδομα, όπως το παλάτι του βασιλιά και οι σχετικοί ναοί και τα διοικητικά κτίρια».

Τα ερείπια του «Κόκκινου παλατιού» στην άνω πόλη έχουν αποκαλυφθεί, καθώς και ένα μεγάλο συγκρότημα πιο κάτω. Ωστόσο, η ζωή στην πόλη φαίνεται να διακόπηκε ξαφνικά κοντά στο τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού και εγκαταλείφθηκε επί 700 χρόνια, λένε οι αρχαιολόγοι. Ελπίζουν ότι οι συνεχιζόμενες ανασκαφές θα ρίξουν φως στο μυστήριο… (fimes)