Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Τι «παίζει» με τα φάρμακα;


Στην αγορά φαρμάκου, η οποία ήδη αντιμετώπιζε ελλείψεις συγκεκριμένων σκευασμάτων με τα οποία η βιομηχανία αδυνατούσε να τροφοδοτήσει την αγορά εδώ και μήνες, η ζήτηση παραμένει υψηλή εξαιτίας του φόβου...
νέων ελλείψεων. Έτσι οι καταναλωτές σπεύδουν με τρίμηνες συνταγές απαιτώντας συνολική εκτέλεση, ή κάποιοι πληρώνουν μετρητοίς φάρμακα (όπως π.χ. ινσουλίνες) καλύπτοντας την ανάγκη για τον επόμενο 1,5 χρόνο.
Σ'αυτή την υπερβάλλουσα ζήτηση, οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να θέσουν όρια, ακολουθώντας την τακτική τους ενός σκευάσματος ανά ασθενή, η οποία υπαγορεύεται από τους όρους που θέτουν οι προμηθεύτριες φαρμακαποθήκες.

Μπορεί ο ΣΦΕΕ να διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια στην αγορά φαρμάκου, ωστόσο σε ανεπάρκεια βρίσκεται η χρηματοδότηση της αλυσίδας του φαρμάκου. Οι φαρμακοποιοί αποζημιώνονται σε δόσεις από τον ΕΟΠΥΥ (αμφιβάλλοντας μάλιστα αν θα εξοφληθούν εντός του Ιουλίου, έχοντας ήδη υπερβεί κατά 3 μήνες τη συμβατική σχέση τους με τα Ταμεία) γεγονός που διακυβεύει την έγκαιρη αποπληρωμή των οφειλών προς τις φαρμακαποθήκες. Εκείνες με τη σειρά τους, φοβούμενες τις επισφάλειες θέτουν πλαφόν στην πίστωση που παρέχουν και ζητούν και μετρητά περιορίζοντας μοιραία τον όγκο αγορών εκ μέρους των φαρμακοποιών… (euro2day)