Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Πατέρα ακούς;

Πατέρα ακούς; Εσύ που νομίζεις ότι έχεις άποψη για τα πάντα...
Για εσένα λέω! Εσύ που, είτε ο γιος σου αποφασίσει να γίνει Αστροναύτης, είτε ποδοσφαιριστής, δε θα ξεχάσεις την γαμημένη συνήθεια να λες: «Εγώ θα σου πω τι πρέπει να κάνεις».
Πατέρα ακούς;
Μη πεις στο παιδί σου, πως και πότε πρέπει να σουτάρει!
Δίδαξέ τον τι σημαίνει ομάδα, κοινωνικό σύνολο... Μίλα του για τους ρόλους. Για τον σεβασμό στον διπλανό και την ανωτερότητά του. Αυτή που ναι, πράγματι μπορεί να έχει ο συμπαίκτης. Αυτή είναι που θα κάνει και το δικό σου παιδί ακόμα καλύτερο.
Μην προσπαθείς να του υπενθυμίζεις διαρκώς ότι είναι πολύ σπουδαίος. Θύμιζέ του ότι όσο καλός κι αν είναι, αν δεν χύσει αίμα και ιδρώτα, δε θα καταφέρει τίποτα.
Φρόντισε με το έναν ή τον άλλο τρόπο να υιοθετήσει ο μικρός σου, ότι πρέπει να έχει αξίες...
Κόψε κάθε κουβέντα που έρχεται στον προπονητή και πόσο άσχημα του φέρεται. Δως του να καταλάβει ότι ο ίδιος με την προσπάθειά του μπορεί να αποδείξει αν ο κόουτς κάνει λάθος ή όχι.
Χρησιμοποίησε τον εκάστοτε προπονητή για να μάθεις, να διδαχθείς, και ποτέ μην επιχειρήσεις να του διδάξεις. Δεν ξέρεις ούτε τα μισά από αυτόν.
Δώσε μάχη για να εξαφανιστούν πάσης φύσεως δικαιολογίες...
Λειτούργησε σαν πατέρας, μέντορας, όχι σαν προπονητής, ειδήμων που στο κάτω κάτω δεν είσαι.
Επίτρεψε στο παιδί σου να κάνει λάθος και να βρει το δρόμο του μέσα από αυτό.
Μην το πιέσεις, μην υπερτιμάς διαρκώς τα ατομικά χαρακτηριστικά του, μην πιστέψεις ποτέ ότι το παιδί σου θα γίνει σπουδαίο μόνο του.
Ακου πατέρα. Και δε θα χάσεις! Πρόσεξε, πατέρα, όχι για την αδυναμία του να υπερασπιστεί το δίκιο του, ή να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του. Για τον χαρακτήρα του. Και τη νοοτροπία του. Τα στοιχεία που εν τέλει ξεχωρίζουν τους μεγάλους παίκτες, από τους μικρότερους.
«Η επιτυχία ή η μη επιτυχία του παιδιού σου στον αθλητισμό δεν υποδεικνύει τι είδους γονέας είσαι. Αλλα αν ένας αθλητής είναι διαχειρίσιμος προπονητικά, που σέβεται, που είναι σπουδαίος συμπαίκτης, που είναι πνευματικά δυνατός ανθεκτικός και που προσπαθεί για το καλύτερο, αυτό ναι είναι μία άμεση αντανάκλαση της διαπαιδαγώγησης σου...»

Θανάσης Ασπρούλιας, sdna.gr