Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Οριστικό: Πότε ανοίγουν επιτέλους οι τράπεζες...


Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου αναμένεται να λήξει η τραπεζική αργία και να αποκατασταθεί η λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει...
πρώτα την ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και εν συνεχεία θα εγκρίνει την αύξηση του ELA.
Νωρίτερα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, στα 89 δισ. καθιστώντας σαφές ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει το μέρος των ενεργειών που της αναλογούν, ψηφίζοντας τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα ώστε να ξεπαγώσει την χρηματοδότηση προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας την ολοκλήρωση των διαδικασιών από το ελληνικό Κοινοβούλιο το αργότερο έως την Τετάρτη. Όταν οι ελληνικές τράπεζες λάβουν την ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ, θα σηματοδοτηθεί και η λήξη της τραπεζικής αργίας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το «πότε ανοίγουν» οι τράπεζες, αυτές θα μπορούν να επανέλθουν σε λειτουργία σε καθεστώς capital controls τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.
Η διατήρηση του καθεστώτος της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας μέχρι την ψήφιση των προαπαιτούμενων θα περιορίσει τα διαθέσιμα των τραπεζών και της Τράπεζα της Ελλάδος κάτω από τα 100 εκατ., ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα σύσκεψη του συμβουλίου συστημικής σταθερότητας αργά απόψε το βράδυ, για την έκδοση της νέας ΠΝΠ για τα capital controls, στην οποία θα περιορίζεται το ποσό αναλήψεων στα 50 ευρώ και στα 100 για τους συνταξιούχους.
Οι πρώτες κινήσεις άρσης των capital controls

Τα capital controls θα παραμείνουν σε ισχύ και οι πολίτες θα μπορούν να εκταμιεύουν μόνο το ποσό των 60 ευρώ ημερησίως. Οι πρώτες κινήσεις σταδιακής άρσης των μέτρων θα ξεκινήσουν στις 30 Σεπτεμβρίου, και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια από το νέο Ταμείο αξιοποίησης περιουσίας, θα δρομολογηθούν περαιτέρω αυξήσεις στις κινήσεις κεφαλαίων… (fimes)