Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Εσείς ποιο ημερολόγιο θα επιλέξετε για το 2014;

Γράφει η Μάνια Στάικου


Χιουμοριστικά, ρομαντικά, «αρτίστικα», μουσικά ή τολμηρά τα ημερολόγια του 2014 δίνουν τον τόνο της νέας χρονιάς. Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων θα βρείτε αμέτρητα για κάθε γούστο και αποδέκτη. Το click@Life σας παρουσιάζει ορισμένα που μπορούν να αποτελέσουν ένα τρυφερό δώρο για τα αγαπημένα σας πρόσωπα...


Οι  «Τέσσερις εποχές του εγκλήματος» (επιμέλεια: Ελένη Παπαγεωργίου, Ειρήνη Χριστοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) απευθύνεται στους φίλους της αστυνομικής λογοτεχνίας, με ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη του είδους,  με πολλές μουσικές, γαστρονομικές και σινεφιλικές αναφορές, κείμενα διάσημων συγγραφέων, διάσημους «χάρτινους» ντετέκτιβ κ.τ.λ.
Η περιβόητη ερωτική τριλογία «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» της Ε.L. James ενέπνευσε στον Στάθη τον νέο τίτλου του σατιρικού ημερολογίου του «Οι 365 αποχρώσεις του γκρι (χιούμορ)» (εκδ. Παπαδόπουλος). Στο εξώφυλλο, ένας Δον Κιχώτης κρατώντας την ελληνική σημαία κατευθύνεται προς τον ανεμόμυλο του μνημονίου. Χωρίς (έστω και μαύρο) χιούμορ δεν βγαίνει η πραγματικότητα και το κοφτερό πενάκι του Στάθη αποτελεί εγγύηση…
Σε αντιμνημονιακή, σατιρική διάθεση και το «Προσωπικό ημερολόγιο-ανεκδοτολόγιο 2014» (εκδ. Ιανός) του Γιάννη Σερβετά, στο  οποίο συμμετέχουν «μάγοι, φακίρηδες, τσαρλατάνοι, που εξαφανίζουν τους μισθούς και τις ζωές μας. Κλόουν σε θέσεις-«κλειδιά», που μας κάνουν να γελάμε και να κλαίμε με τις αποφάσεις τους…». Ένα τεράστιο τσίρκο η ζωή μας…
Το «Μουσικό Ημερολόγιο του Γιώργου Β. Μονεμβασίτη μας υπενθυμίζει για κάθε μέρα του χρόνου σημαντικές επετείους της λόγιας μουσικής ενώ προτείνει και την ανάλογη δισκογραφία για τους «μουσικά ψαγμένους». Ένα οδοιπορικό στη συμπρωτεύουσα το «Thessaloveniki. Hμερολόγιο 2014» (εκδ. Ιανός) του Στέφανου Τσιτσόπουλου, με στιγμιότυπα του Δημήτρη Καραθάνου.
Ιδιαίτερο το «Ημερολόγιο ηδονών 2014»( εκδ. Ιανός) είναι μια ακόμη αφορμή για να ακολουθήσουμε λογοτεχνικά μονοπάτια: ο Νίκος Καρατζάς επιλέγει ποιήματα (Καβάφη, Παλαμά κ.α.), λεξικολογικές ερμηνείες, ψυχολογικές προσεγγίσεις και θεωρίες, αφήνοντας να ανθίσουν όλα τα άνθη της ηδονής: από Μπωντλέρ και Ντε Σαντ, μέχρι Μπουκόφσκι και Ντίνο Χριστιανόπουλο.
Ξεχωρίσαμε και το «Ημερολόγιο Γένους θηλυκού-Γυναίκες που νίκησαν το χρόνο» (εκδ. Παπαδόπουλος) της Χριστίνας Μανιά, σε εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά: γυναίκες με ιδιαίτερη λάμψη, γνώση και σοφία, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα συμπεριλαμβάνονται στις σελίδες του. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Υπατία, τη Σαπφώ, την Μαρία Κάλλας αλλά και τη Mαντόνα (!).
Ο Κώστας Σταμάτης επιμελείται το φετινό «Λογοτεχνικό Ημερολόγιο-Τιμίων και αμαρτωλών γαϊδάρων διήγησις ωφέλιμος» των εκδόσεων Πατάκη. Το θέμα του, ο ρόλος του γάιδαρου στη νεοελληνική λογοτεχνία, είναι σίγουρα αναπάντεχο… Και μπορεί να μεγαλώσαμε όμως ο «Μικρός πρίγκιπας-Ημερολόγιο 3D) (εκδ. Πατάκη) παραμένει πάντα στην καρδιά μας.

«Διαβάζουμε λοιπόν. Αλλά γιατί;» (επιμέλεια: Ελένη Μπούρα, Ντόρα Τσακνάκη, Ειρήνη Χριστοπούλου) είναι ο τίτλος του πρωτότυπου ημερολογίου φιλαναγνωσίας στο οποίο δίνουν τη δική τους απάντηση 118 συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφοι και επιμελητές από τις εκδ. Μεταίχμιο, επισφραγίζοντας τον εορτασμό των είκοσι χρόνων λειτουργίας του εκδοτικού οίκου.


Στο «Ημερολόγιο Τραπεζώματος 2014» (εκδόσεις Των Συναδέλφων) η Δάφνη Λασηθιωτάκη, με παιγνιώδη, σουρεαλιστική διάθεση υπογράφει τα κείμενα και την εικονογράφηση 12 πολύ διαφορετικών δείπνων, από το Μυστικό Δείπνο μέχρι το  Birthday Party του Κένεντι και το Mad Tea Party της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων… (clickatlife)