Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Τα Χάπια για το Στομάχι προκαλούν Ανεπάρκεια Β12!!!


Η βιταμίνη Β12 είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη όλων των κυττάρων του οργανισμού. Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 προκαλεί παρενέργειες σε όλο τον οργανισμό και ιδιαίτερα στο νευρικό σύστημα, καθώς και στην αιμοποίηση...


Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στο κρέας, στο γάλα και τα αυγά και η απορρόφησή της από τον οργανισμό είναι πολύ ευαίσθητη. Την απορρόφησή της μπορεί να εμποδίσει η χρόνια γαστρίτιδα, που συχνά εμφανίζεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και η ληψη φαρμάκων, όπως η μετφορμίνη που λαμβάνουν οι διαβητικοί.
Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε η δράση των ΡΡΙ, μιας κατηγορίας χαπιών για το στομάχι, που χορηγούνται ευρέως στον πληθυσμό. Τα χάπια αυτά μειώνουν την έκκριση των οξέων που φυσιολογικά εκκρίνονται από το στομάχι, με σκοπό να απαλύνει τα συμπτώματα που προκαλεί το γαστρικό έλκος και η οισοφαγίτιδα. 
Η μείωση όμως των οξέων του στομάχου δημιουργεί δυσκολίες στην αποδέσμευση της βιταμίνης Β12 από τις πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το ποσοστό απορρόφησης από τον οργανισμό. Μάλιστα βρέθηκε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η δόση των ΡΡΙ, τόσο μικρότερη είναι η απορρόφηση της βιταμίνης Β12
Για να προληφθούν οι επιπλοκές, θα πρέπει να γίνεται τακτικά έλεγχος στα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο αίμα, στα άτομα που λαμβάνουν συστηματικά χάπια για το στομάχι.

Ρηγόπουλος Δημήτριος

Παθολόγος-Διαβητολόγος