Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ιρανός... πίθηκος-αστροναύτης!!!



Το Ιράν θα στείλει ένα πίθηκο στο διάστημα στις αρχές Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία...

της 34ης επετείου της κατίσχυσης της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, δήλωσε ο Χαμίντ Φαζελί, επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος, όπως μετέδωσαν σήμερα μέσα ενημέρωσης.
"Οι πίθηκοι είναι τώρα σε καραντίνα", και ένας από αυτούς πρόκειται να σταλεί στο διάστημα "κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου του Φαζρ", από την 31η Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου, που σηματοδοτεί τη νίκη της ισλαμικής επανάστασης, τόνισε ο Φαζελί.
Πρόσθεσε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αποστολή "ανθρώπου στο διάστημα σε 5 έως 8 χρόνια".
Το Ιράν έχει ήδη στείλει τρεις δορυφόρους στο διάστημα από το 2009, καθώς και μια "κάψουλα" που περιείχε έναν αρουραίο, χελώνες και έντομα, τον Φεβρουάριο του 2010.
Μια προηγούμενη απόπειρα να στείλει πίθηκο στο διάστημα είχε αποτύχει, κάτι που η Τεχεράνη είχε αναγνωρίσει διστακτικά χωρίς να αποκαλύψει την αιτία.
Σε αυτό το πείραμα, ο πίθηκος θα σταλεί σε ύψος 120 χλμ. για μια βαλλιστική πτήση σε χαμηλή τροχιά που θα διαρκέσει είκοσι λεπτά, μέσα σε μια κάψουλα βάρους 285 κιλών που θα εκτοξευτεί από έναν πύραυλο Kavoshgar-5.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ιράν ελπίζει να στείλει άνθρωπο στο διάστημα μέχρι το 2020.
Η τελευταία επιτυχημένη εκτόξευση στο διάστημα από το Ιράν έγινε στις 3 Φεβρουαρίου του 2012. Τότε η Τεχεράνη έθεσε σε τροχιά, με έναν πύραυλο Safir, ένα μικρό δορυφόρο γεωπαρατήρησης βάρους 50 κιλών με την ονομασία Navid, με την ευκαιρία της 33ης επετείου της επανάστασης… (enikos)