Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Η κόρη του Γκιωνάκη… ως πόρνη Γαβριέλλα!!! (βίντεο)



Ήταν ίσως η διασημότερη πόρνη της Αθήνας και η ιστορία της επιστρέφει στο προσκήνιο...

χάρη σε μία θεατρική παράσταση την οποία υπογράφει η Πωλίνα Γκιωνάκη.
Η περίφημη Γαβριέλλα Ουσάκοβα γεννήθηκε στη Ρωσία και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 5 ετών. Μια σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού από τη Ρωσία, ήταν, σύμφωνα με την ίδια, η αιτία που την οδήγησε στην πορνεία.
Είναι η μοναδική πόρνη στην ιστορία του ελληνικού κράτους που πέρασε επισήμως την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να λάβει τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες της στη χώρα κατά της διάρκεια της Κατοχής.
Η Γαβριέλλα ήταν γυναίκα με πλατιά μόρφωση. Γνώριζε πέντε γλώσσες και ήταν καθηγήτρια γαλλικών. Στη διάρκεια του πολέμου, είχε πελάτες γερμανούς αξιωματικούς, από τους οποίους αποσπούσε πληροφορίες, τις οποίες διοχέτευε στο ελληνικό στρατηγείο. Μετά τον πόλεμο, η προεδρία της Δημοκρατίας την τίμησε για την αντιστασιακή της δράση.


Η Γαβριέλλα βρήκε τραγικό και άδοξο τέλος το 1991 όταν δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της στο Λυκαβηττό. Ήταν 75 ετών. Το έγκλημα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.
Η Πωλίνα Γκιωνάκη, κόρη του αξέχαστου κωμικού Γιάννη Γκιωνάκη, θυμάται τον πατέρα της να λέει ότι η Γαβριέλλα πήγαινε συχνά στο θέατρο και παρακολουθούσε τις παραστάσεις. Έτσι της γεννήθηκε η επιθυμία να ψάξει την ιστορία αυτής της γυναίκας και να την παρουσιάσει σε θεατρικό έργο.
Σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής» η Πωλίνα Γκιωνάκη εξηγεί ότι αυτό που την συγκίνησε στην ιστορία της Γαβριέλλας ήταν «η διττή της προσωπικότητα. Μπορούσε ταυτόχρονα να είναι κυρία με τα γαλλικά της και το απαράμιλλο ντύσιμό της, αλλά και γυναίκα του μπορντέλου που δέχεται άνδρες. Αγαπούσε πολύ τους άνδρες και περνούσε πολύ χρόνο μαζί τους. Όμως λειτουργούσε και με τη λογική και δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό της να ερωτευτεί κάποιον από τους πελάτες της».
Η «πλανεύτρα των Αθηνών» όπως την αποκαλούσαν, μπορεί να ήταν διάσημη για τα κάλλη της στον αντρικό πληθυσμό της περιοχής, έγινε όμως κυρίως γνωστή για το ήθος, τον χαρακτήρα και το φιλανθρωπικό της έργο, στοιχεία που έκαναν τους γείτονές της να τη λατρέψουν μέχρι τέλους.
«Έγινα πόρνη επειδή έτσι γεννήθηκα». Αυτή η φράση της αναγράφεται στον υπότιτλο της αυτοβιογραφίας της, αλλά οι άνθρωποι που τη γνώριζαν καλά μιλούν για μία γυναίκα βαθιά θρησκευόμενη και απολύτως ανεξάρτητη, που βοήθησε πάρα πολλά παιδιά να πάνε σχολείο και πλήρωνε τα ιατρικά έξοδα των φτωχών γειτόνων της.
Σύμφωνα με το Greek Reporter, κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Ναζί, ο οίκος ανοχής της Ουσάκοβα γνώρισε μέρες ευημερίας λόγω των συχνών επισκέψεων από στρατιώτες και διοικητές. Η θρυλική πόρνη εκμεταλλευόταν τις... στενές της επαφές με τις ναζιστικές αρχές και αποκάλυπτε τα μυστικά τους στα μέλη της Αντίστασης.
Το Greek Reporter, επικαλείται άρθρο της εφημερίδας Έθνος το 1991 που αναφέρεται στα λόγια ενός άντρα ονόματι Μύρωνα Λουλάκη για την Ουσάκοβα: «Ο στρατηγός των Ναζί ερχόταν στον οίκο ανοχής και η γειτονιά πλημμύριζε Γερμανούς αξιωματούχους. Μόλις έφευγαν η Γαβριέλα έβγαινε από το σπίτι κρατώντας τσάντες γεμάτες τρόφιμα, τις οποίες άφηνε στις πόρτες των γειτόνων της».


Η Γαβριέλα Ουσάκοβα γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1916 στη Ρωσία και ήρθε στην Ελλάδα το 1929 μαζί με την οικογένειά της. Ήταν μια γυναίκα μορφωμένη. Πήγε σε σχολή για νταντάδες, αποφοίτησε από το Γαλλικό Ινστιτούτο, έμαθε 5 διαφορετικές ξένες γλώσσες και έγινε δασκάλα Γαλλικών. Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν αυτή η μοίρα της...


Μετά το τέλος της Κατοχής και την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων από την Ελλάδα, η Ουσάκοβα είχε ήδη φτιάξει μια μικρή περιουσία. Συνέχισε ωστόσο να εργάζεται μέχρι το 1991, οπότε και βρήκε τραγικό θάνατο από στραγγαλισμό. Οι δράστες, μπήκαν στο σπίτι της σαν πελάτες και τη σκότωσαν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Η αστυνομία δε μπόρεσε να τους συλλάβει ποτέ.
Η Γαβριέλα όμως ήταν ακόμα ζωντανή όταν ο Κώστας Καλδάρας έγραψε ένα τραγούδι γι αυτήν το 1988… (iefimerida)