Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Νέο όπλο κατά του καρκίνου…



Μία γυναίκα από τη Βρετανία έγινε η πρώτη καρκινοπαθής στον κόσμο στην οποία εμφυτεύτηκε μία αντλία που απομακρύνει από το σώμα την...

επώδυνη συσσώρευση υγρών που προκαλεί η νόσος.
Γιατροί υποστηρίζουν ότι το εμφύτευμα αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου και πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η συσκευή με την αντλία θα είναι σε θέση να παρακολουθεί την εξέλιξη του καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να χορηγούνται νέες θεραπείες για την αντιμετώπισή του.
Οι ασθενείς με την αντλία δεν θα χρειάζεται πλέον να πονούν και να επισκέπτονται τα νοσοκομεία ώστε να απαλλαγούν από τη συσσώρευση υγρού στο σώμα τους.
Η επέμβαση έγινε προχθές σε μία 62χρονη γυναίκα, που έχει καρκίνο στις ωοθήκες, στο νοσοκομείο Χάμερσμιθ στο Λονδίνο.
Η αντλία τοποθετήθηκε κάτω από το δέρμα της και οι γιατροί ανέφεραν ότι η ανάρρωσή της εξελίχθηκε ομαλά ύστερα από την πολύωρη επέμβαση. Η ασθενής εργάζεται ως καθαρίστρια και πριν από την επέμβαση βρισκόταν σε αρκετά δυσάρεστη θέση.
Οπως ανέφερε η δρ Λάουρα Σπιρς, μέλος της ιατρικής ομάδας που την παρακολουθεί, «η ασθενής ήταν αναγκασμένη να έρχεται στο νοσοκομείο κάθε τρεις εβδομάδες και κάθε φορά της αφαιρούσαμε τέσσερα ή πέντε λίτρα υγρού». Η διαδικασία αυτή την έκανε να νιώθει άρρωστη και να αισθάνεται θλίψη. «Η γυναίκα δεν μπορούσε σχεδόν να φάει εξαιτίας της πίεσης των υγρών στην κοιλιά», είπε η δρ Σπιρς στην εφημερίδα «The Times» και πρόσθεσε: «Επειδή όμως επρόκειτο για μία γυναίκα δραστήρια, που ποτέ δεν κάθεται άπραγη, την επιλέξαμε για την εμφύτευση της αντλίας».
Οι κλινικές δοκιμές του εμφυτεύματος αναμένεται να αρχίσουν σύντομα. Το εμφύτευμα ωστόσο δεν θα είναι συχνά διαθέσιμο στο νοσοκομείο. Αν όμως κριθεί επιτυχές, θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου. Ο καθηγητής Χάνι Γκάμπρα, διευθυντής στο Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο των Ωοθηκών στο Imperial College του Λονδίνου, λέει ότι «παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει καρκίνο στις ωοθήκες, η συσσώρευση υγρού είναι μία επιπλοκή που παρατηρείται σε πολλά είδη καρκίνου».
Σε σχεδόν 1/3 των γυναικών με καρκίνο στις ωοθήκες συσσωρεύονται ποσότητες υγρών στην κοιλιακή χώρα. Καρκίνοι στο έντερο, στο πάγκρεας, στον μαστό και στη μήτρα μπορεί επίσης να δημιουργήσουν το ίδιο πρόβλημα.
Προς το παρόν, οι ασθενείς αναγκάζονται να το αντιμετωπίσουν στα νοσοκομεία όπου υποβάλλονται σε μια εξουθενωτική διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.
«Είναι μία επώδυνη διαδικασία που συνοδεύεται και από τον απεμπλουτισμό του οργανισμού από θρεπτικά συστατικά και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει έως και θάνατο», αναφέρει ο δρ Χ. Γκάμπρα.
Η αντλία απομακρύνει τα υγρά από την κοιλιακή χώρα και τα διοχετεύει στην ουροδόχο κύστη, όπου αποβάλλονται με τη διαδικασία της ούρησης. Αρχικά είχε δοκιμαστεί σε ασθενείς με παθήσεις στο συκώτι, προχθές όμως ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε σε ασθενή με καρκίνο… (ΤΑ ΝΕΑ- thessalianews)