Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Πολιτισμικόν Μουσείον Προμνημονιακού Πολιτισμού




Καλώς ήλθατε εις το μουσείο του μέλλοντος. Του πολύ  κοντινού μας μέλλοντος όπως δείχνει να πηγαίνει η κατάστασις.  Βρισκόμαστε λίγα χρόνια αργότερα...

 μ.μ. (Μετά Μνημονίων) με την Κρίση να συνεχίζεται  κε πολλά από τα πράγματα που γνωρίζουμε ή που θεωρούμε σήμερα δεδομένα έχουνε εκλείψει ή τουλάχιστον έχουν περάσει  σε μουσεία όπως το παρακάτω που θα δείξουμε. Εκεί θα δούμε αντικείμενα που όχι μόνον θα μας  φανούν γνωστά, αλλά αφήνοντας  τις ταμπέλες να μας ξεναγήσουν και να εξηγήσουν μπορούμε να καταλάβουμε την ιστορία ενός ξεχασμένου  κόσμου.


"ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ:
Θερμαντικό σώμα το οποίο δούλευε με πετρέλαιο τότε που οι άνθρωποι είχαν ακόμη λεφτά . Μετά το Πέμπτο 'Ετος μ.μ, το Καλοριφέρ έμπαινε αποκλειστικά πλέον στα πιο εύπορα σπίτια ως ένα διακοσμητικό στοιχείο μέχρι την φορολόγηση του ως τεκμήριο πλούτου, οπού και καταργήθηκε."


"ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ:
Έντυπα τα οποία βρέθηκαν μέσα σε παλιά σπίτια προμνημονιακής περιόδου αποκάλυψαν στους ιστορικούς και αρχαιολόγους πως κάποτε με αυτά οι άνθρωποι είχαν δυνατότητα να  πληρώνουν ρεύμα χωρίς να καταφεύγουν στο να ανάβουνε φωτιές για να ζεσταθούν να βλέπουνε την νύχτα ή να ζεστάνουν το φαγητό τους."


 "ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ:
Συνηθισμένη μέθοδος τοιχοκολλημένων ανακοινώσεων συναλλαγής ακινήτων μεταξύ ιδιωτών που χρονολογούνται πριν εκείνα περάσουν αποκλειστικά στο Κράτος Τρόικα. Την ερμηνεία των αρχαίων λέξεων "Πωλείται" και 'Ενοικιάζεται"  μπορεί εύκολα να βρει κανείς στο Νέο Μετατροϊκανικό Λεξικό των Αντ. Σαμαρά/ Ευ.Βενιζέλου/ Φ. Κουβέλη, στο λήμμα "Χώρα"."


"ΜΙΚΡΟΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑΞΙ:
Τα  Ταξί, που σύμφωνα με τους ιστορικούς ήταν ένα από δημοφιλέστερα μέσα μεταφοράς στις προμνημονιακές περιόδους (τόσο πολύ που δημιούργησαν δική τους φυλή, την Κίτρινη) μετά το ΜΝΗΜΌΝΙΟ 4 άρχισαν σιγά σιγά να εξαφανίζονται. Οι λεγόμενες "πιάτσες" τους άρχισαν κε αυτές με την σειρά τους να εκλείπουν αφού δεν υπήρχαν πελάτες μέχρι που δεν έμεινε τίποτα από τον πολιτισμό τους παρά τα μικροαντικείμενα της καθημερινής τους χρήσης."


"ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ:
'Έντυπα μέσα διάδοσης  ειδήσεων και πληροφοριών πάνω σε φτηνό χαρτί που για πολλά χρόνια παίξανε τον ρόλο της τέταρτης εξουσίας ενώ μετά την "Διαφθορά Των Ιδεολογιών" (Αίθουσα 101)  συγχωνεύτηκαν με τις υπόλοιπες τρεις. Παρόλο που δεν ήταν ιδιαίτερα ακριβό μέσο για να αγοράσει ο πολίτης  δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, κλείνοντας κάπως άδοξα τα τυπογραφεία τους με την εφαρμογή του 5ου Μνημονίου."


 "ΑΚΥΡΩΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ:
 Τα μηχανήματα αυτά που είχαν ως χρησιμότητα την ακύρωση των εισιτηρίων του λεωφορείου, του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου ή του ΜΕΤΡΟ τεθήκαν σε αχρηστία  περίπου στα μέσα του 3ου Μνημονίου. Λόγω της οικονομικής κατάπτωσης οι άνθρωποι έπαψαν να πληρώνουν για να χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς (το ίδιο και τα πρόστιμα τους), με αποτέλεσμα τα υπέροχα αυτά τεχνολογικά αριστουργήματα να μείνουν αρχικά ως διακοσμητικά μιας άλλης εποχής, μέχρι που να ξηλωθούν τελείως γύρω στο Μνημόνιο 6."
Ελπίζω να βρήκατε κατατοπιστικήν την παραπάνω ξενάγισις κε μην ανησυχείτε που δεν μπορέσατε να την δείτε περισσότερο  από κοντά. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμήν εις το μέλλον θα σας δοθεί η αυτή η δυνατότης. 'Η σε σας ή στα παιδιά σας…

(dr-flantzas)