Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Το πρωί κρατά το κατσαβίδι και το βράδυ ... την πένα!



«Γίνεται το πρωί να είσαι μουτζούρης και το βράδυ οργανοπαίχτης;» λέει γελώντας, στο MadeinCreta ο κ. Γιάννης Αγγουρίδης, μηχανικός αυτοκινήτων στο επάγγελμα. Ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει τη λαχτάρα που έχει πάθει με...

το μπουζούκι και το μαντολίνο.
Εκεί που ελέγχει τα αυτοκίνητα χωμένος από κάτω τους μέσα στην μουτζούρα, αφήνει το κατσαβίδι και το γαλλικό κλειδί και πιάνει με λατρεία το μπουζούκι του, που είναι και αυτό ανάμεσα στα εργαλεία.
Όχι, ότι δεν το προσέχει! Απλά το έχει εκεί για μεγαλύτερη ευκολία μαζί με τις παρτιτούρες κι όταν βρίσκει ελεύθερο χρόνο, αρχίζει τη εξάσκηση.
Ο «πρωταγωνιστής» αυτής της ιστορίας είναι ένας από τους 35 οργανοπαίκτες του Συνόλου Νυκτών και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης, υπό την καθοδήγηση του μουσικού εκπαιδευτικού Μιχάλη Μαρακομιχελάκη ο οποίος με μεράκι και πολύ αγάπη συγκέντρωσε 35 άτομα με κλίση  στη μουσική και τα όργανα, και τα μεταμόρφωσε!
Έφτιαξε το μουσικό του σύνολο, που αποτελείται κυρίως από ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες και τους οδήγησε στα μονοπάτια της μουσικής.
Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και ο κύριος Γιάννης που άρχισε να ασχολείται με το μπουζούκι μόλις πριν πέντε χρόνια.
Είναι αυτοδίδακτος και μια χαρά τα καταφέρνει, αφού  με την ενεργή συμμετοχή του, στο Σύνολο Νυκτών  και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης, εξελίχθηκε.
Στρώθηκε στο «διάβασμα» για να μπορεί να παρακολουθήσει τις πρόβες που γίνονται μια φορά την εβδομάδα, και παρά το φόρτο της εργασίας του βρίσκει χρόνο.
Το συνεργείο ανοίγει στις 8.00. Από πιο νωρίς εκεί βρίσκεται για να εξασκηθεί. Το ίδιο συμβαίνει και κάθε βράδυ για αρκετές ώρες. Και βέβαια όταν «κόψει» λίγο  η δουλειά.
«Πάλι με το μπουζούκι ασχολείσαι του λένε, πειράζοντάς τον οι πελάτες, που στρογγυλοκάθονται, πίνουν τη ρακή τους και περιμένουν τη «διάγνωση του ασθενούς».
Γίνεται να μη σχηματιστεί η  παρέα όταν ακούγεται η πενιά;
«Καθημερινά εξασκούμαι το βράδυ τέσσερις ώρες κι ότι προλάβω το πρωί. Και ξέρετε κάτι; Νιώθω υπέροχα! Μπορεί να άρχισα αργά την επαφή μου με το μπουζούκι, αλλά δεν πειράζει. Και που πήραμε το Γκίνες με την κρητική μαντολινάτα, όπου παίξαμε τόσοι άνθρωποι με τα μαντολίνα μας! Ένιωσα ακόμα πιο ωραία για όλους που συμμετείχαν».
Υπενθυμίζεται ότι το ρεκόρ Γκίνες της κρητικής μαντολινάτας ανακοινώθηκε επίσημα λίγο πριν την εκπνοή του 2012. Η μαγική βραδιά με φόντο το ενετικό φρούριο του Κούλε στο λιμάνι του Ηρακλείου, είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπου 414 μαντολίνα συγχρονίστηκαν παίζοντας τον ίδιο σκοπό για επτά λεπτά.
Οι οργανοπαίκτες ήταν όλων των ηλικιών, από 5-85 ετών, αρχάριοι και έμπειροι, από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ένωσαν τις δυνάμεις και κατάφεραν να σπάσουν το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχαν οι Γερμανοί που ήταν 383 στον αριθμό.
Εμπνευστής της προσπάθειας ήταν επίσης ο Μουσικός –εκπαιδευτικός Μιχάλης Μαρακομιχελάκης και φυσικά συμμετείχε στην προσπάθεια αυτή και το «δημιούργημά» του, το Σύνολο  Νυκτών  και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης.