Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Το παραμύθι του Γενάρη…



«Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ’ της κλώστο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει».
Μια ιστορία θα σας πω, δεν είναι παραμύθι. Η γνώση και η μόρφωση αναζητά...

να βρει ένα σπίτι.
Ιανουάριος ήταν του 2001 που το ευρώ κατάκτησε και τη δική μας χώρα. (1/1/2001το ευρώ αντικαθιστά τη δραχμή)
Αρκετά χρόνια πριν, το 1976, την ίδια ακριβώς μέρα, οι Ελληνικοί Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι (Ε.Η.Σ.) περιέχονται στο Ελληνικό Δημόσιο και μετονομάζονται στο σημερινό Η.Σ.Α.Π.Α.Ε. (Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών-Πειραιώς).
Τον προηγούμενο αιώνα, το 1811, ο Άνθιμος Γαζής, εκδίδει στη Βιέννη το πρώτο ελληνικό περιοδικό που εμφανίζονταν σαν πληροφοριακό επιστημονικό δελτίο με σκοπό την ανύψωση του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού, η οποία θα βοηθούσε στην αναγέννηση του έθνους, τον «Λόγιο Ερμή».
Λίγο αργότερα, κάπου στο 1863, γεννιέται στο Παρίσι ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο αναβιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αγάπη του για την Αρχαία Ολυμπία ήταν τόσο μεγάλη, που ζήτησε μετά το θάνατο του (1937) να θάψουν την καρδιά του εκεί. Που πράγματι, βρίσκεται θαμμένη σε ειδική στήλη στην Ολυμπία.
Στις δυο Γενάρη του 1910, η Κυριακή καθιερώνεται με νόμο στην Ελλάδα ως επίσημη αργία. Όπως επίσης στις τρις του ίδιου μήνα εβδομήντα χρόνια ογρότερα (1980) καθιερώνεται η πενθήμερη εργασία στο Δημόσιο τομέα.
Και μια που λέμε κάτι σαν παραμύθι, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στον «κοσμοκαλόγερο» των ελληνικών γραμμάτων, των διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που στις 3/1/1911 φεύγει από αυτή τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μια αμύθητη περιουσία, τα διηγήματά του.
Μια μέρα μετά, του 1785 όμως, γεννιέται ο Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ. Ο Γερμανός φιλόλογος, γλωσσολόγος και λεξικογράφος, που είναι γνωστός μαζί με τον αδερφό του για τη συλλογή λαϊκών παραμυθιών «παιδικά και οικογενειακά παραμύθια», που είναι η καταγραφή της προφορικής παράδοσης.
Την ίδια μέρα του 1965 ο αμερικανός ποιητής, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Τόμας Στερνς Ελιοτ σε ηλικία 77 ετών φεύγει από την ζωή.
Πέντε Γενάρη του 1932 σε μια μικρή πόλη της Αλεξάνδρειας, γεννιέται ο σημειολόγος και συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο. Το επώνυμο του, φημολογείται ότι είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων Ex Caelis Oblatus, που σημαίνει «θεϊκό δώρο».
Όπως κάτι σαν «θεϊκό δώρο» ήταν για τον Πειραιά το 1900 να ηλεκτροφωτιστεί και να τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Συνεχίζεται…

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός