Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Η Πατησίων «ζωντανεύει» στις άδειες βιτρίνες της... (φωτο)



Κλειστά καταστήματα, άδειες βιτρίνες, τοιχοκολλημένα ενοικιαστήρια...

Οι πολυσύχναστοι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας παρουσιάζουν μια εικόνα θλιβερή αφού η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλες τις παραδοσιακές εμπορικές συνοικίες της πρωτεύουσας και τα μαγαζιά καταρρέουν υπό την ...πίεση της ύφεσης.
Η ιστορική οδός Πατησίων, μία από τις κεντρικότερες αρτηρίες της πόλης, που κάποτε διέσχιζε τις καλύτερες περιοχές και κατέληγε στην εξοχή, είχε χάσει την ταυτότητά της αρκετά χρόνια πριν επέλθει το βαρύ τίμημα της κρίσης. Το πάλαι ποτέ σύμβολο του αστικού πολιτισμού με τα πολλά θέατρα, τους κινηματογράφους και τη γνωστή εμπορική πιάτσα, εδώ και χρόνια υποβαθμίστηκε και η εικόνα της άλλαξε.

Καλλιτεχνικές δραστηριότητες


Με στόχο την ενδυνάμωση της πολιτιστικής αλλά και της εμπορικής ταυτότητας του ιστορικού δρόμου του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Η Πατησίων μας» με συνεχείς καλλιτεχνικές δραστηριότητες σε ανοιχτούς αλλά και κλειστούς χώρους. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει ενταχθεί μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας σε βιτρίνες άδειων καταστημάτων της ιστορικής οδού που θα ξεκινήσει το Σάββατο 19 Ιανουαρίου.
Η πρωτοβουλία για τη δράση «Μια φωτογραφία για την Πατησίων» ανήκει στο Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, την «Τεχνόπολις», την «Ενωση Κατοίκων Πλατείας Καλλιγά», την ομάδα κατοίκων «Η Κυψέλη μας» και τον Εμπορικό Σύλλογο Πατησίων «Αλυσίδα».


Ο διάσημος εμπορικός δρόμος όπως είναι σήμερα. (Φωτογραφία: Γιώργος Χριστογεωργάκης)

Οι φωτογραφίες αρχείου που θα στολίσουν τις άδειες βιτρίνες δεκαπέντε περίπου καταστημάτων σχετίζονται με τον δρόμο και θα φέρουν τον τίτλο «Πατησίων... θυμάσαι;». Επίσης στην έκθεση θα υπάρχουν σημερινές, καλλιτεχνικές φωτογραφίες της περιοχής, με τον τίτλο «Πατησίων... τώρα;».



Η στάση Αγγελοπούλου το 1960. (ΕΛΙΑ)
«Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο γι' αυτό και παρατάθηκε η καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Μάριος Στρόφαλης από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο. «Οι φωτογραφίες που έχουν επιλεχθεί θα εκτυπωθούν σε μεγάλες επιφάνειες και θα τοποθετηθούν εσωτερικά στις βιτρίνες των καταστημάτων», συμπληρώνει.


Τεχνίτες σε εργαστήριο επισκευής ηλεκτρικών συσκευών στην οδό Πατησίων το 1965. (ΕΛΙΑ)
Ορισμένα μαγαζιά που οι ιδιοκτήτες τους συμφώνησαν να «δανείσουν» τις βιτρίνες τους για τις ανάγκες της πρωτότυπης έκθεσης, στην πορεία νοικιάστηκαν. «Κατά τη διάρκεια των δύο μηνών που αναζητούμε καταστήματα για να φιλοξενήσουν την έκθεση, ευτυχώς, υπήρξαν κάποια που νοικιάστηκαν», αναφέρει ο Σωτήρης Αντωνίου, διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.


Καρτ ποστάλ του 1916 που απεικονίζει τον ιστορικό δρόμο. (ΕΛΙΑ)
«Θελήσαμε μέσα στην πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων να στραφούν οι... προβολείς και στην αγορά της Πατησίων. Καλούμε τους καταναλωτές να έρθουν και να δουν την έκθεση και απευθύνομαι κυρίως στους παλιούς κατοίκους. Ολοι μαζί, ο δήμος, οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι πολιτιστικοί φορείς μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση», προσθέτει


Πολυσύχναστη και γεμάτη καταστήματα ήταν η οδός το 1919. (ΕΛΙΑ)
Στις προθέσεις των εθελοντών του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου είναι να συνεχιστεί η έκθεση και στην αγορά της Κυψέλης. «Η έκθεση στα μαγαζιά της Πατησίων θα έχει διάρκεια περίπου έναν μήνα. Θεωρήσαμε πως η συμβολή μας θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι παροδική και η Πατησίων θα ξαναγίνει ένα στολίδι του πολιτισμού. Χρειάζεται χρόνος, επιμονή και δουλειά», καταλήγει ο Μάριος Στρόφαλης.
Εθελοντές
Το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάιο από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες της Αθήνας με στόχο την αξιοποίηση του καλλιτεχνικού εθελοντισμού. Το δίκτυο σχεδιάζει τις δράσεις του με άλλους φορείς. «Από την πρώτη στιγμή ο καλλιτεχνικός κόσμος έδωσε το "παρών". Αυτή τη στιγμή στο Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο δραστηριοποιούνται πενήντα καλλιτεχνικές ομάδες», καταλήγει ο Μάριος Στρόφαλης… (EΘΝΟΣ)