Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Τα 10 οφέλη του διαβάσματος…Πότε ήταν η τελευταία φορά που διάβασες ένα καλό βιβλίο;
Θυμάσαι πως είναι καν πλέον να διαβάζεις, ή παίρνεις όλες σου τις πληροφορίες μόνο από τα social και το Facebook; Αν είσαι ένας από αυτούς, που δεν ασχολούνται με το διάβασμα, τότε χάνεις πάρα πολλά.
Το διάβασμα μπορεί να σου παρέχει τεράστια οφέλη και παρακάτω θα δούμε μερικά από αυτά.

1. Εγκεφαλική διέγερση
Έρευνες έχουν αποδείξει, πως η έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα και η διαρκής ενασχόληση με πράγματα που απαιτούν σκέψη, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη νόσου του Αλτσχάϊμερ και την άνοια.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος παραμένει δραστήριος και δεν ατονεί. Όπως είναι όλοι οι μύες στο σώμα σου, έτσι και ο εγκέφαλος χρειάζεται άσκηση, για να παραμείνει υγιής και δυνατός. Λύνοντας σταυρόλεξα και παίζοντας παιχνίδια, όπως το σκάκι, έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στην νοητική διέγερση.
Ο εγκέφαλος σου χρειάζεται άσκηση όπως και το σώμα σου. Μην τον αφήνεις να ατονεί.

2. Μείωση του άγχους
Δεν έχει σημασία πόσο άγχος έχεις στην καθημερινότητά σου, στην δουλειά ή στις σχέσεις σου. Με ένα καλό βιβλίο να σε συντροφεύει, όλα σταματάνε για λίγο και παρασύρεσαι μέσα σε ένα διαφορετικό κόσμο.
Ένα καλογραμμένο βιβλίο μπορεί να σε μεταφέρει νοητά σε άλλα μέρη. Μπορεί να σε ταξιδέψει, επιτρέποντάς σου να χαλαρώσεις και να διώξεις την ένταση.
Διώξε την ένταση της καθημερινότητα, μεταφέρσου σε έναν νέο κόσμο μέσα από ένα καλό βιβλίο!

3.Γνώση
Όλα όσα παίρνεις από το διάβασμα, είναι πληροφορίες. Και οι πληροφορίες, είναι πηγή γνώσης. Ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να σου φανεί χρήσιμη αυτή η γνώση. Όσα περισσότερα γνωρίζεις, τόσο πιο καλά εξοπλισμένος είσαι και έτσι μπορείς να αντιμετωπίσεις τα πάντα.
Μια πιο βαθιά προσέγγιση επίσης και τροφή για σκέψη, είναι η εξής:
Μπορείς να χάσεις τα πάντα ξαφνικά. Από σχέσεις, δουλειά, χρήματα, ακόμα και την υγεία σου. Αυτό που δεν μπορείς όμως να χάσεις ποτέ, είναι η γνώση.

4. Ανάπτυξη του λεξιλογίου
Όσο περισσότερο διαβάζεις, αναπόφευκτα, τόσο περισσότερο θα μαθαίνεις. Αυτό σημαίνει πως θα μάθεις και καινούργιες λέξεις και εκφράσεις. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι εύγλωττος και να μπορείς να χειρίζεσαι καλά τον λόγο.
Μπορεί να σε βοηθήσει απίστευτα στην δουλειά σου και σου χαρίζει αυτοπεποίθηση, καθώς σου δίνει την δυνατότητα να έχεις άποψη. Θα είσαι σε θέση να συμμετέχεις σε συζητήσεις. Θα σε κάνει έναν πιο σεβαστό άνθρωπο, τόσο στον εργασιακό χώρο, όσο και στην καθημερινή σου ζωή.
Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζεις, πως όσοι χειρίζονται καλά και σωστά τη γλώσσα, έχουν γενικές γνώσεις και αυξημένη νοητική ικανότητα. Μπορούν πολύ πιο εύκολα να πάρουν προαγωγή και να ‘ανέβουν’ επαγγελματικά, καθώς δίνουν την αίσθηση σιγουριάς στους γύρω τους και εμπνέουν σεβασμό.
 Κέρδισε τον σεβασμό και την προσοχή των ανθρώπων με τον τρόπο που μιλάς.

5. Βελτίωση της μνήμης
Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, μπαίνεις σε μια διαδικασία να θυμάσαι τα ονόματα των χαρακτήρων, τα μέρη και τα γεγονότα, που διαδραματίζονται. Στην πραγματικότητα, αυτό φαίνεται απλό και αυτονόητο, αλλά είναι  μια εξαιρετική νοητική άσκηση για τον εγκέφαλό σου. Σύντομα θα παρατηρήσεις πως λειτουργεί σαν σφουγγάρι και απορροφά κάθε είδους πληροφορία.
Το ήξερες πως κάθε μια νέα ανάμνηση που δημιουργείς, τονώνει την εγκεφαλική σου λειτουργία και σε κάνει να θυμάσαι καλύτερα και όλες τις παλιότερες;
Ο εγκέφαλός μας είναι πραγματικά κάτι το αξιοθαύμαστο!
Μην ξεχνάς αυτά που έχουν σημασία, ενίσχυσε την μνήμη σου με τον πιο όμορφο τρόπο.

6. Καλύτερη κριτική ικανότητα.
Σου έχει τύχει ποτέ να διαβάσεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που σε συνεπήρε και κατάφερες πριν διαβάσεις το τέλος να καταλάβεις την πλοκή και να λύσεις το μυστήριο; Αν σου έχει τύχει λοιπόν αυτό, τότε σημαίνει πως μπόρεσες να αναπτύξεις κριτική ικανότητα και να αναλύσεις ένα σενάριο, ώστε να προβλέψεις το αποτέλεσμα.
Η ίδια κριτική ικανότητα θα αναπτυχθεί σιγά σιγά και θα είσαι σε θέση να αξιολογείς την πλοκή ενός βιβλίου, τους χαρακτήρες και το πόσο καλογραμμένο ήταν. Αυτό από μόνο του, σου δίνει αυτόματα την ικανότητα να μπορείς να ανοίξεις ένα διάλογο με κάποιον, να συζητήσεις τις απόψεις σου και να μοιραστείς τις σκέψεις σου.
Βοήθησε τον εαυτό σου ώστε να αξιολογείς καλύτερα τις καταστάσεις στη ζωή σου.

7. Καλύτερη συγκέντρωση και προσοχή.
Στην σημερινή εποχή, που όλα όσα ζούμε είναι γρήγορα και είμαστε τα παιδιά του Διαδικτύου, η προσοχή μας διαχέεται παντού και χάνουμε την συγκέντρωσή μας σχεδόν άμεσα.
Έρευνες έχουν δείξει πως ο μέσος άνθρωπος, στην διάρκεια μόλις 5 λεπτών, θα ασχολείται με μια δουλειά και παράλληλα θα τσεκάρει τα e-mail του ή θα μιλάει με κάποιον φίλο από μηνύματα.
Αυτή η συμπεριφορά, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα άγχους και να μειώσει την παραγωγικότητα.
Όταν όμως διαβάζεις ένα πραγματικά καλό βιβλίο, όλη σου η προσοχή είναι συγκεντρωμένη εκεί και μόνο. Ο υπόλοιπος κόσμος, δεν υπάρχει εκείνη την στιγμή και παρασύρεσαι.
Δοκίμασε να διαβάζεις 15 με 20 λεπτά την ημέρα, στον δρόμο για τη δουλειά ή πριν πέσεις για ύπνο το βράδυ και θα δεις πόσο πιο αποδοτικός θα είσαι μετά στην καθημερινότητά σου.

8. Καλύτερη ορθογραφία και γραφή.
Αυτό ουσιαστικά, πηγαίνει μαζί με την ανάπτυξη του λεξιλογίου σου. Όταν διαβάζεις κάτι καλογραμμένο, με σωστή δομή και με ευφράδεια λόγου, αυτό θα επηρεάσει και εσένα μετά, καθώς και τον τρόπο που εκφράζεσαι και γράφεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως πολλοί σπουδαίοι συγγραφείς, έχουν επηρεαστεί στον τρόπο που έχουν δημιουργήσει το έργο τους, διαβάζοντας πρώτα το έργο άλλων σπουδαίων συγγραφέων.

9. Ηρεμία.
Μαζί με την χαλάρωση που θα νιώσεις, όταν διαβάζεις ένα καλό βιβλίο, είναι πολύ συχνό φαινόμενο, να νιώθεις και μια αίσθηση ηρεμίας και εσωτερικής γαλήνης.
Το διάβασμα έχει αποδειχθεί πως χαμηλώνει την πίεση και τονώνει την αίσθηση της πραότητας και της καλής διάθεσης.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που μας προτείνουν να διαβάσουμε λίγο όταν γυρίσουμε σπίτι.
Είναι σίγουρα καλύτερο από το να κάτσουμε μπροστά από την τηλεόραση και να βουλιάξουμε στον καναπέ.

10. Ψυχαγωγία.
Το διάβασμα σου προσφέρει ένα πολύ πιο εσωτερικό είδος συγκίνησης και ικανοποίησης. Μέσα από το διάβασμά, όχι μόνο ψυχαγωγείσαι, όπως το εννοούμε στην καθημερινότητά μας, αλλά διαμορφώνεις και ένα κομμάτι της σκέψης και της προσωπικότητάς σου.
Αυξάνεις την αντίληψή σου και αρχίζεις να σκέφτεσαι διαφορετικά τα πράγματα γύρω σου.
Αμφισβητείς πολλά από όσα νόμιζες πως γνώριζες και ανοίγεις νέους ορίζοντες, για να μπορέσεις να μάθεις ακόμα περισσότερα.
Μην προσπαθείς να αποφύγεις το διάβασμα, επειδή πιστεύεις πως είναι βαρετό και καταλήγεις να κάθεσαι άπραγος μπροστά από έναν υπολογιστή ή μια τηλεόραση.
Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να το δοκιμάσεις και θα εκπλαγείς.
Το διάβασμα είναι η καλύτερη τροφή για το μυαλό σου και το μυαλό μπορεί να μας κάνει να καταφέρουμε τα πάντα… (balancelife.gr)