Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Κουβέντα στην «αυλή», με την ηθοποιό Μένια Μαθιουδάκη


Η αλήθεια είναι πως η Μένια κάπου εκεί μέσα στην κουβέντα...
που κάναμε, είπε κάτι το μαγικό, που νομίζω πως αξίζει να το κρατήσουμε και να το κάνουμε «σημαία» στην καθημερινότητά μας: «…το γέλιο φέρνει τη μακροζωία και καλό είναι να βρίσκουμε ή να δημιουργούμε τις αφορμές για να γελάμε».

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με την υποκριτική;
Αυτό που με ώθησε στην υποκριτική είναι κάτι απροσδιόριστο θα έλεγα, ίσως μια ανάγκη εκφραστώ και να γνωρίσω κι άλλες ζωές μέσα από τους χαρακτήρες που υποδύομαι.

Τι σας έκανε να συμμετέχετε στην παράσταση «Αναδρομή γάμου» & ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτή;
Αυτό που με έκανε να συμμετέχω και να πιστέψω σ’ αυτή τη παράσταση αρχικά ήταν το έργο, όπου όταν το διάβασα γελούσα μόνη μου, και στη συνέχεια ο Σταύρος Καλλιγάς που εκτιμώ πολύ ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη. Ο ρόλος μου σε αυτή τη κωμωδία είναι αυτός της γραμματέας του Μπάμπη με την οποία έχει μια ιδιαίτερη σχέση ή μάλλον προσπαθεί να αποκτήσει!

Ποιο μήνυμα θα «στέλνατε» σ’ έναν υποψήφιο θεατή της παράστασης;
Το μήνυμα που θα έστελνα στον θεατή είναι πως το γέλιο φέρνει τη μακροζωία και καλό είναι να βρίσκουμε ή να δημιουργούμε τις αφορμές για να γελάμε, και αυτή η παράσταση είναι μια πολύ καλή αφορμή.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, μια καλή παράσταση;
Μια καλή παράσταση σίγουρα πρέπει να έχει καλό κείμενο, όταν αυτό υπάρχει τότε θα πρέπει να περιλαμβάνει ηθοποιούς που να μπορούν να αναπτύξουν χημεία και επικοινωνία μεταξύ τους. Στη συνέχεια είναι τα σωστά σκηνικά σε ανάλογο χώρο και σίγουρα η σωστή υποστήριξη από πλευράς επικοινωνίας και διαφήμισης.

Τι σημαίνει η λέξη «σανίδι» για εσάς;
Η λέξη «σανίδι» για εμένα σημαίνει «τέρμα τα ψέματα». Εκεί πάνω δεν μπορείς να κρυφτείς, φαίνονται όλα και γι’ αυτό πρέπει να ‘σαι αληθινός και πιστός σ’ αυτό που υπηρετείς τη δεδομένη στιγμή. Σημαίνει ζωή.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» της ελληνικής θεατρικής σκηνής, ποια αρχαία τραγωδία θα προτείνατε στους ξένους και γιατί;
Θα πρότεινα οποιοδήποτε έργο του Μεγάλου πατέρα της τραγωδίας, τον Ευριπίδη.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας θεατρικός συγγραφέας;
Ο αγαπημένος μου θεατρικός συγγραφέας είναι ο Ισπανός Φεδερικο Γκαρσια Λορκα.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω τέτοια αντικείμενα, προσπαθώ οποιαδήποτε ενέργεια τύχης να τη διοχετεύω στον εαυτό μου.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;
Αγαπημένη ατάκα φυσικά και είναι από τη παράσταση του ρόλου του Κ. Μπάζα (Θεόδωρος Ψυχολόγος), «Πολλές φορές βλέπουμε αυτά που έχουμε ανάγκη να δούμε και λέμε αυτά που οι άλλοι έχουν ανάγκη να ακούσουν». Θεωρώ πως ισχύει σχεδόν για όλους μας.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Αναλόγως τη συμβουλή. Μ’ αρέσει να μιλάω στα παιδιά και όσο μπορώ να τους περνάω μηνύματα, επίσης το να μου ζητηθεί από το ίδιο το παιδί μια συμβουλή μου θεωρώ πως θα ναι χαρά και τιμή μου.


Στοιχεία για την παράσταση:

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)