Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

PRINT3D: Η τρισδιάστατη εκτύπωση στην εκπαίδευση βοηθά μαθητές με προβλήματα όρασης



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των Ιδιωτικών...
Εκπαιδευτηρίων «Ελληνοαγγλική Αγωγή» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ «PRINT3D: Promoting Inclusion Through Educational 3D Printing», με συμμετέχοντες σχολεία και οργανισμούς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ισλανδία και τη Λετονία. 


Σκοπός του προγράμματος ήταν να εισάγει στα σχολεία την τεχνολογία της τρισδιάστατης σχεδίασης και εκτύπωσης με έμφαση στις ανάγκες μαθητών και γενικά ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Για τον σκοπό αυτό, εκπαιδευτικοί πληροφορικής, καθηγητές αγγλικών και δάσκαλοι του Σχολείου, μετά από διαρκή επιμόρφωση πάνω στη νέα αυτή τεχνολογία αλλά και στο θεωρητικό υπόβαθρο που αφορά την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα, σχεδίασαν και υλοποίησαν προσεκτικά πέντε (5) δράσεις, τρισδιάστατους χάρτες και κατάλληλα αντικείμενα για μαθητές με προβλήματα όρασης και όχι μόνο.


Ο χάρτης αφής της περιοχής του Ολυμπιακού Σταδίου, συμπεριλαμβανομένου του Σχολείου και του Σταθμού ΗΣΑΠ «Ειρήνη», δίνει πληροφορίες για τους βασικούς δρόμους, τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τη μορφή της γύρω περιοχής.


Η τρισδιάστατη μακέτα του βράχου της Ακρόπολης με το αντίστοιχο υπόμνημα σε γραφή Braille επιτρέπει σε βλέποντες και μη να αναγνωρίσουν και να εντοπίσουν τα κυριότερα μνημεία πάνω στον ιερό βράχο.



Τα ανάγλυφα των διάφορων νησιών της Μεσογείου δείχνουν τη μορφολογία του εδάφους. Με την αίσθηση της αφής η γη «ζωντανεύει» στα χέρια μας.

Ακόμη, μαθητές και εκπαιδευτικοί εκτύπωσαν τις διάσημες Καρυάτιδες του Ερέχθειου. Η μακέτα που δημιούργησαν αντιστοιχεί στη διάταξη με την οποία οι Καρυάτιδες εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.


Τέλος, η συμμετοχή του Σχολείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έδωσε την ιδέα στους μαθητές να εκτυπώσουν τον τρισδιάστατο χάρτη της Ευρώπης.
Τα αποτελέσματα της υλοποίησης του Σχολείου παρουσιάστηκαν στη Βαλένθια στις 13 και 14 Ιουνίου 2019.
Σπουδαία ήταν η δουλειά που έγινε από όλους του συνεργάτες. Τρισδιάστατοι χάρτες μετρό με υπομνήματα σε γραφή Braille, κατόψεις κτιρίων, χάρτες περιοχών και άλλα χρήσιμα και εντυπωσιακά αντικείμενα γέμισαν τον χώρο της έκθεσης.
Πέρα από τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος και μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του, η τρισδιάστατη εκτύπωση ανοίγει νέους ορίζοντες για την εκπαίδευση. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να ενσωματωθεί στη διδασκαλία των περισσότερων μαθημάτων (Μαθηματικά, Φυσική, Γεωγραφία, Ιστορία, κ.α.) δίνοντας στους μαθητές ακόμη περισσότερα ερεθίσματα, δεξιότητες και κίνητρα για μάθηση. Το μέλλον τους ανήκει!



Η ομάδα των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:
Κώστας Κρομμύδας, δάσκαλος και υποδιευθυντής της «Ελληνοαγγλικής Αγωγής»
Γιούλη Παπασταύρου, καθηγήτρια Πληροφορικής
AnnaElisabeth Hunter Ladia, καθηγήτρια Αγγλικών και υπεύθυνη του προγράμματος CLIL (Content Language Integrated Learning)
Γιάννης Βρέντζος, δάσκαλος