Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

«ΚΥΠΡΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»



Συμμετοχή του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας...
στο 45ο ετήσιο Συνέδριο της ΠΕΦ.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων πραγματοποίησε και φέτος στην Αθήνα (8-10 Νοεμβρίου) στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών το ετήσιο Συνέδριό της που είχε ως θέμα «Κύπρος: ιστορία και πολιτισμός» με σημαντικές εισηγήσεις πανεπιστημιακών καθηγητών, σχολικών συμβούλων, φιλολόγων μέσης εκπαίδευσης και αποφοίτων της Φιλοσοφικής.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας έδωσε για μια ακόμη χρονιά δυναμικό «παρών» στο Συνέδριο με συμμετοχή του προέδρου Παναγιώτη Γεωργακόπουλου και μελών του Συνδέσμου που παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου. Οι εισηγήσεις στις θεματικές ενότητες αφορούσαν την ιστορία, την αρχαιολογία, τη λογοτεχνία, τη σχέση των  Κυπρίων με την Ελλάδα, καθώς και τον αγώνα για την ανεξαρτησία τους.  

Από τις πιο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο ήταν αυτή του φιλολόγου του 3ου Γυμνασίου Πύργου Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος με την αρωγή της Πένυς Τάταρη, αποφοίτου του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ, ανέπτυξε το θέμα «Η κυπριακή γλυπτική της αρχαϊκής και κλασικής εποχής». Οι δύο εισηγητές με συγκεκριμένη αναφορά σε γλυπτά, ιστορικά στοιχεία και καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά τεκμηρίωσαν επιστημονικά τη γόνιμη επίδραση του ελληνικού και των ανατολικών πολιτισμών στην Κύπρο, ώστε να διαμορφωθεί ο μοναδικός πολιτισμός της στην αρχαϊκή και κλασική περίοδο. 

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η Συνέλευση της ΠΕΦ μετά τη λήξη της θητείας του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου με συμμετοχή λίγων-ομολογουμένως- προέδρων και μελών Δ.Σ από την Ελλάδα. Εκ μέρους των φιλολόγων της Ηλείας ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος μίλησε για τη δραματική μείωση των ωρών διδασκαλίας και την υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων, καθώς και τις ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα συλλογικών διεκδικήσεων για τη στήριξη των φιλολογικών μαθημάτων εκ μέρους της ΠΕΦ και την ανανέωση των ψηφοδελτίων με συμμέτοχή και νέων συναδέλφων σε αυτά.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας θα διενεργήσει αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στο 4ο ΓΕΛ Πύργου, 7-9μμ. Γι’ αυτό προσκαλεί τα μέλη να συμμετέχουν σ’ αυτές θεωρώντας πως μόνον έτσι θα μπορέσει αποφασιστικά να προωθήσει αιτήματα που αφορούν την ειδικότητα των φιλολόγων.