Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Η Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!



Της αρέσει να βλέπει το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο και όχι μισοάδειο…
αφού γνωρίζει πως τα «θέλω» της  είναι αυτά που της δίνουν ζωή και ενέργεια να συνεχίσει το έργο που κάνει, μας εξομολογήθηκε καθώς ήρθε στην αυλή μας…

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Από τα παιδικά μου χρόνια μου έχει λείψει η ανεμελιά, τα υπέροχα παιχνίδια στην παραλία και οι αφηγήσεις των παλιών ναυτικών που ως κόρη καπετάνιου συναναστρεφόμουν από κοντά. Μπερδευόμουν πάντα στα πόδια τους και τους ρωτούσα θέλοντας να μάθω μια ακόμη ιστορία για τις νεράιδες της θάλασσας, για τη μεγάλη φώκια που έπιασαν,  το θεριό που έσκισε τα δίχτυα τους και τόσα αλλά.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Ο αγαπημένος μου ήρωας των παραμυθιών στα παιδικά μου όνειρα ήταν ο Πίτερ Παν. Ήθελα να πετάξω κι εγώ μαζί του.

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας;
Πραγματικά όλα μου τα βιβλία κρύβουν μηνύματα και μικρά μυστικά. Στο βιβλίο μου η Ζιζή η Λαγουδίνα μίλα για την αξία που έχει ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού μου και στη μοναδικότητα του. Δεν θα ξεχάσω πως όποτε προσπαθούσα να τραγουδήσω η μαμά μου από φόβο μου έλεγε ότι δεν έχω καλή φωνή. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα μου τα βιβλία. Η ανάγκη μου να επικοινωνήσω τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, την αξία της αλληλοβοηθείας, την ανάγκη για υγιή διάλογο που έχουν τα παιδιά μας.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;
Θειο δώρο στο χαρακτήρα μου θεωρώ το ότι είμαι πεισματάρα και δεν παρεκκλίνω του στόχου μου όταν αποφασίζω να κάνω κάτι. Δεν είμαι άνθρωπος που θα εγκαταλείψει αν δεν εξαντλήσω όλα μου τα περιθώρια.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Θέλοντας να είμαι αληθινή οφείλω να πω ότι αυτό το πείσμα μου κάποιες φορές μπορεί να με πιέζει τόσο πολύ και να μου στερεί τις μικρές καθημερινές χαρές για να καταφέρω να επιτύχω τους στόχους μου. Από ένα σημείο και μετά είναι ελάττωμα γιατί πάντα υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που διαμορφώνουν τις συνθήκες διαφορετικά απ ότι αναμένουμε.

Την μοίρα, την θεωρείτε γραφιά της ζωής σας;
Καθώς μεγαλώνω αντιλαμβάνομαι ότι δεν περνούν όλα από τα δικά μου χεριά. Είναι και το timeing που διαμορφώνει τις συνθήκες. Μια επαγγελματική συμφωνία, μια προσωπική σχέση μπορούν να εξελιχτούν διαφορετικά γιατί απλά έτυχαν ή δεν έτυχαν την κατάλληλη στιγμή. Φυσικά, δεν πρέπει να αφήνουμε στη μοίρα  του τίποτε, ειδικά στις μέρες μας. Η μοιρολατρία είναι κάτι το όποιο με ενοχλεί τρομερά, πιστεύω ότι είμαστε φτιαγμένοι για να κάνουμε ανατροπές και να προχωράμε  μπροστά.

Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας;
Την αγάπη μου την εκδηλώνω με ποικίλους τρόπους. Μ αρέσει να αφιερώνω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να τους προσφέρω μικρά δωράκια που δείχνουν ότι τους νοιάζομαι , να είμαι στο πλευρό τους όταν το έχουν ανάγκη.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Μ’ αρέσει να βλέπω το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Ο μονός τρόπος να προχωράμε  μπροστά πιστεύω είναι το να έχουμε αισιόδοξη μάτια και ότι κι αν μας συμβεί να κοιτάμε μπροστά κρατώντας τα καλά.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
Αυτό τον καιρό περίμενα  εναγωνίως το νέο μουσικό μου παραμύθι «Η περιπέτεια της Αδριανής», το όποιο ανοίγει τα φτερά του αυτό το μηνά και έχει ως θέμα την ενδυνάμωση των οικογενειακών δεσμών. Προετοιμάζω αλλά δυο παραμύθια ενώ παράλληλα εργάζομαι στο σχολειό μου που είναι ένα Κέντρο Προσχολικής Αγωγής, το όποιο λειτούργει με οδηγό τις τέχνες και τη διαδραστική μάθηση.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας;
Ειλικρινά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ μια ελληνική ταινία η όποια με σηματοδότησε τόσο πολύ ώστε να θυμάμαι και να έχει επηρεάσει τη ζωή μου. Έχω γλύκες αναμνήσεις από τα σαββατόβραδα στο σαλόνι της οικογενείας με την τηλεόραση να παίζει Santa Chiquita , η νεράιδα και το παλικάρι, καπεταν Φάντης μπαστούνι και τόσες άλλες όμορφες ταινίες.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Με την πρώτη σκέψη θα έλεγα ότι δεν έχω γούρι. Όμως τα τελευταία έξι χρόνια φορώ στο χέρι μου ένα κομποσκοίνι που μου έχουν φέρει από τους Άγιους Τόπους. Δεν το έχω βγάλει καμία στιγμή κι είναι το φυλακτό μου.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;
Η αγαπημένη μου ατάκα είναι «με κέφι και λαχταρά τώρα πάμε για αλλά»

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε;
Βιώνουμε μια τεραστία κρίση αξιών θεωρώ είναι ισχυρότερη της οικονομικής. Τα media προάγουν έναν καταναλωτικό τρόπο ζωής που πλέον ειναι ανέφικτος για τους περισσότερους. Θεωρώ ότι όλοι μας και τα ΜΜΕ οφείλουμε να αναθεωρήσουμε. Θεωρώ ότι είμαστε ένας πολύ έξυπνος λαός κι αν πραγματικά σηκώσουμε τα μανίκια και δεν τελματώσουμε θα βγούμε από το αδιέξοδο.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Θα μιλήσω για την δεδομένη περίοδο που οι τέχνες βάλλονται λογά της οικονομικής κρίσης. Οι επιχειρήσεις είναι αρκετά πιεσμένες ώστε να είναι τις περισσότερες φορές είναι αρνητικοί στο να δώσουν χορηγία σε πολιτιστικά δρώμενα και σε εκδηλώσεις τέχνης. Εγώ θέλω να πω στα νέα παιδιά πως οφείλουν να ονειρεύονται και να δημιουργούν τέχνη. Σίγουρα κάποιοι θέλουν να φιμώσουν κάθε μορφή έκφρασης αλλά εμείς ας κοιτάμε μπροστά για να αναγεννηθούμε από την τεφρά μας

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων;
Είμαστε μια οικονομικά ανίσχυρη χωρά χωρίς βιομηχανία και ο τουρισμός από μονός του δεν μπορεί να μας καλύψει τις οικονομικές ανάγκες. Οι δανειστές μας σίγουρα διεκδικούν προαπαιτούμενα ώστε να διασφαλίσουν και τα κεφάλαια τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς σαν σύγχρονοι πατριώτες θα επιτρέψουμε αβίαστα να αποφασίζουν τρίτοι για την τύχη του λάου μας. Οι λογοτέχνες και οι άνθρωποι των γραμμάτων οφείλουν να αφυπνίσουν τους νέους μας προς όφελος όλου του λαού.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Αν γινόμουν νομοθέτης θα έθετα σε εφαρμογή άμεσα μια ήπια φορολογική πολιτική, η όποια θα ενεργοποιούσε ξανά την αγορά του τόπου μας. θεωρώ ότι η δυσβάστακτη φορολογία έχει μπλοκάρει την οικονομία.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Θα ήθελα να είμαι λευκό άγριο άλογο. Να τρέχω στα λιβάδια.

Πιστεύετε στα όνειρα;
Τα όνειρα μας πιστεύω ότι είναι όλα αυτά που μας απασχολούν και μας φοβίζουν. Είναι κρυμμένα στο υποσυνείδητο μας. Αν περνάμε ωραία και απροβλημάτιστα αντίστοιχα όνειρα θα δούμε. Αν έχουμε ένα μπλοκαρισμένο πρόγραμμα γεμάτο υποχρεώσεις μπορεί να δούμε εφιάλτες.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Η ζωή είναι ένα μαγευτικό ταξίδι. Ζήσε την κάθε σου στιγμή και απέλασε την. Κυνήγησε τα όνειρα σου.



Η Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου είναι μια ονειροπόλα παραμυθού που λατρεύει τη μουσική, με   καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη . Αγαπά τις περιπέτειες, τη θάλασσα  & τα ταξίδια. Στα πρώτα της επαγγελματικά βήματα υπήρξε κειμενογράφος διαφημιστικών, εκφωνήτρια,  παραγωγός & υπεύθυνη διαφήμισης  στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της ΔΕΘ,  έγραφε και επιμελούνταν  αφιερώματα μόδας στο περιοδικό ΕLLE  και ήταν μέλος του Σωματείου  Ελλήνων Ηθοποιών με συμμετοχές σε πλήθος παραστάσεων (ενηλίκων & παιδικές). 
Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Βόλου,  με εξειδίκευση στην «Ψυχική Υγεία & την Ειδική Αγωγή» από το ΤΕΙ Λάρισας. Είναι μέλος της IBBY  του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς .Είναι Εκπαιδεύτρια Επαιδευτών  & Πιστοποιημένη Εισηγήτρια του ΕΚΕΠΙΣ , υπήρξε υπεύθυνη στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΙΕΚ «ΑΙΓΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ» , διδάσκει Δημιουργική Απασχόληση σε Ευρωπαϊκά  Προγράμματα Εκπαίδευσης & είναι  ιδιοκτήτρια του Πρότυπου  Κέντρου Προσχολικής Αγωγής «ΛΗΤΩ» στη  Λάρισα.
Είναι  μητέρα δυο αγοριών, λατρεύει τα παιδιά και  πάντα γράφει τους ρόλους για τις παραστάσεις των μικρών της μαθητών. Έμμετρά και Θεατρικά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Παράθυρο» στην εκπαίδευση, πολλά τραγουδάκια της  είναι δημοσιοποιημένα στο youtube . «Ανακύκλωση μαζί», «Φθινοπωράκι», το «Παραμυθοτράγουδο της Συγγνώμης», «Τεχνολογία Χαλαρά», «Δρακοϊστορίες», «Ειρήνη», «Ένας δράκος μια φορά» τραγουδάκια για τους μήνες & τις εποχές , και πολλά άλλα.      
Οι  μουσικές της ιστορίες που ξεκλειδώνουν τα παιδικά συναισθήματα  με γενικό τίτλο «ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ»  κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ  με τα  βιβλία   «Η  ΖΙΖΗ Η ΛΑΓΟΥΔΙΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΡΗ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ» , «ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΟΛΑ»,  «ΟΝΕΙΡΟΜΑΖΩΜΑΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ», «ΣΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΚΡΗ…ΦΙΛΙΑ ΕΧΩ & ΑΓΑΠΗ»  Εικονογράφος της σειράς  η Νίκη Λεωνίδου.
Τα τραγούδια & τα ορχηστρικά των βιβλίων  υπογραφούν αξιόλογοι μουσικοί. Υλοποιούνται πανελλαδικά βιωματικά ανοικτά σεμινάρια για το πως λειτουργούν στον ψυχισμό των παιδιών τα μουσικά παραμύθια  Μια  νέα σειρά μουσικών παραμυθιών της με γενικό τίτλο «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ» με πρώτο το βιβλίο «ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ Ο ΦΟΒΕΡΟΣ»   κυκλοφόρησε το 2017 & έχει ως θέμα την πρώιμη παρέμβαση στο σχολικό εκφοβισμό, εικονογράφος ο Νίκος Γιαννόπουλος & μουσική Νικόλας Ευθυμιάδης . «Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΗΣ» είναι το έκτο μουσικό της παραμύθι, με υπέροχη μουσική από το Γιάννη Κοτσερίδη  & εικονογράφηση από τη Γεωργία Στύλου ενώ είναι στη διαδικασία της παραγωγής 2 ακόμη νέα βιβλία της.

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)