Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραπτής Έκφρασης στο Πήλιο…



Η δημιουργική γραφή σε αρμονική συνύπαρξη με τη φύση...

Εισηγήτρια: Δρ. Χαρά Ανδρεΐδου, συγγραφέας, εκπαιδευτικός
Τριήμερο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραπτής Έκφρασης στο ανοιξιάτικο Πήλιο. Το εργαστήρι θα φιλοξενηθεί στον παραδοσιακό ξενώνα «Αλχημιστής», στην Πορταριά του Πηλίου, μέσα στον ολάνθιστο κήπο του ξενώνα. Θα ξεκινήσει την Παρασκευή 11 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, και θα τελειώσει την Κυριακή 13 Μαΐου, στη 1 το μεσημέρι.
Στόχος του εργαστηρίου είναι να μυήσει στον μαγικό κόσμο της συγγραφής όσους αγαπούν τη λογοτεχνία και θέλουν να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν με τους άλλους μέσα από τη γραφή – δηλαδή επιθυμούν να μετουσιώσουν τον εσωτερικό και εξωτερικό τους κόσμο σε λογοτεχνικό έργο.
Η μέθοδός μας στηρίζεται στην αρχή πως η γραφή λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε στην κατασκευή ενός κτιρίου∙ «κατασκευάζει» ένα κείμενο, με δομικά υλικά τις λέξεις. Tο λογοτεχνικό κείμενο - όπως και κάθε είδους κείμενο, για οποιαδήποτε χρήση - «χτίζεται» λέξη τη λέξη και παράγραφο την παράγραφο, όπως ακριβώς και ένα κτίριο υψώνεται πέτρα την πέτρα και όροφο τον όροφο.
Στο εργαστήρι θα γνωρίσουμε εκ των έσω αυτήν τη μέθοδο «χτισίματος» ενός λογοτεχνικού κειμένου, καλύπτοντας ένα ένα τα βήματα που απαιτούνται και αξιοποιώντας, σε μια στέρεα δομημένη αλληλουχία, τα συστατικά στοιχεία του.
Τελικός στόχος μας, η σταδιακή δημιουργία ενός αφηγηματικού σύμπαντος, πλασμένο από εμάς και με τη δική μας, προσωπική σφραγίδα.
Το βάρος θα δοθεί στο πρακτικό κομμάτι, δηλαδή στην καλλιέργεια της δημιουργικής γραπτής έκφρασης των συμμετεχόντων, μέσα από συνεχή πειραματισμό και διαδραστικές ασκήσεις στο πλαίσιο των τρίωρων συναντήσεων, οι οποίες στη συνέχεια θα ανατροφοδοτούν τη μαθησιακή διαδικασία. Για τον λόγο αυτό η δράση ονομάζεται «εργαστήρι» και όχι «σεμινάριο». Είναι μια διαδικασία ενεργής εμπλοκής και μάθησης, η οποία έχει δοκιμαστεί στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραπτής Έκφρασης που διοργανώνω, με άριστα αποτελέσματα που ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες όσων συμμετέχουν.
Οι συναντήσεις θα διεξαχθούν ως εξής:
1.Συστατικά δημιουργικής γραφής - Διδάσκεται η δημιουργική γραφή;
Παρασκευή 11 Μαΐου, ώρα 18.00-21.00
- Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός λογοτεχνικού έργου
- Τεχνικές δημιουργικής πρόκλησης της έμπνευσης – Συγγραφείς συλλέκτες-αναλυτές-συνθέτες
- Η πρόκληση έμπνευσης με τη βοήθεια της κλιμακωτής γραφής
- Οι έξι βασικοί άξονες μιας αφήγησης 
- Ασκήσεις δημιουργικής γραφής πάνω στην κλιμακωτή γραφή και στους άξονες ενός αφηγήματος
2. Ιστορία και πλοκή – Δομικά συστατικά ενός αφηγήματος
Σάββατο 12 Μαΐου, ώρα 10.00-13.00
- Διάκριση ιστορίας και πλοκής
- Διάγραμμα οργάνωσης ενός αφηγήματος - τα τέσσερα βήματα της διάρθρωσης
- Δομικά συστατικά ενός αφηγήματος
- Ασκήσεις δημιουργικής γραφής πάνω στο διάγραμμα οργάνωσης και στα δομικά στοιχεία ενός αφηγήματος
3. Αφηγηματικές τεχνικές – Εστίαση – Ο λογοτεχνικός ήρωας
Σάββατο 12 Μαΐου, ώρα 18.00-21.00
- Ο αφηγητής
- Διάκριση ήρωα/αφηγητή/συγγραφέα
- Αφηγηματικές τεχνικές
- Τρόποι εστίασης στη συγγραφή ενός αφηγήματος
- Το «χτίσιμο» του προφίλ ενός λογοτεχνικού ήρωα
- Βήματα εξέλιξης ενός λογοτεχνικού ήρωα ανάλογα με την πλοκή
- Συγκρούσεις – δίπολα
- Ασκήσεις δημιουργικής γραφής πάνω στις αφηγηματικές τεχνικές, στους τρόπους εστίασης και στο προφίλ των λογοτεχνικών ηρώων
4. Ο χώρος και ο χρόνος σε ένα αφήγημα
Κυριακή 13 Μαΐου, ώρα 10.00-13.00
- Ο χώρος ενός αφηγήματος
- Η τεχνική της περιγραφής
- Δομική και λειτουργική ένταξη της περιγραφής σε ένα αφήγημα
- Ο χρόνος ενός αφηγήματος
- Διάκριση χρόνου δράσης και χρόνου αφήγησης
- Οι γραμματικοί χρόνοι ενός αφηγήματος
- Ασκήσεις δημιουργικής γραφής σχετικές με τον χώρο και τον χρόνο ενός αφηγήματος
Οι συναντήσεις είναι τρίωρες. Σε κάθε συνάντηση αφιερώνουμε την πρώτη ώρα σε ασκήσεις σωστής χρήσης και διάρθρωσης του γραπτού λόγου, επιμέλειας του κειμένου και καλλιέπειας, πάνω σε κείμενα που θα έχουν γράψει οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.
Το συνολικό κόστος συμμετοχής στο εργαστήρι ανέρχεται στα 150 Ευρώ και περιλαμβάνει:
- Τη συμμετοχή στις τέσσερις συναντήσεις του εργαστηρίου
- Την επιμέλεια από την εισηγήτρια του διηγήματος που θα προκύψει σε γενικές γραμμές από τις ασκήσεις δημιουργικής γραφής κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου
- Μπουφέ με καφέ, χυμούς, γλυκά και αλμυρά κεράσματα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων
Το εργαστήρι θα φιλοξενηθεί στον παραδοσιακό ξενώνα «Αλχημιστής», και μάλιστα – του καιρού επιτρέποντος – στον υπέροχο κήπο του ξενώνα. Για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τη συμμετοχή στο εργαστήρι με διαμονή στον ξενώνα, έχουμε εξασφαλίσει έκπτωση 10% στις τιμές που αναγράφονται στον κατάλογο.
Ο «Αλχημιστής» συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες στις σχετικές μηχανές αναζήτησης, λόγω της εξαιρετικής θέσης του, των όμορφων και λειτουργικών χώρων του, των καταπληκτικών σπιτικών εδεσμάτων που προσφέρει στο εστιατόριο και στο καφέ του, και της ιδιαίτερης, φιλικής και ευγενικής φιλοξενίας των ιδιοκτητών του, της Ιωάννας και του Αποστόλη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εισηγήτρια με τους ακόλουθους τρόπους:
chara.andreidou@gmail.com
… και δυο λόγια για τη φιλοσοφία και τη μέθοδο των Εργαστηρίων
Εργαστήρια Δημιουργικής Γραπτής Έκφρασης
Εισηγήτρια: Δρ. Χαρά Ανδρεΐδου, συγγραφέας, εκπαιδευτικός
Τα εργαστήρια δημιουργικής γραπτής έκφρασης έχουν στόχο να μυήσουν στον μαγικό κόσμο της συγγραφής όσους αγαπούν τη λογοτεχνία και θέλουν να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν με τους άλλους μέσα από τη γραφή – δηλαδή επιθυμούν να μετουσιώσουν τον εσωτερικό και εξωτερικό τους κόσμο σε λογοτεχνικό έργο.
Επιμέρους στόχοι είναι:
- Η κατανόηση πως η λογοτεχνία δεν είναι απλώς ένας τρόπος παθητικής περιγραφής του κόσμου, αλλά ένας τρόπος ερμηνείας, δυναμικής παρέμβασης και αναδημιουργίας 
- Η γνωριμία με τους υφολογικούς κώδικες της λογοτεχνίας
- Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων μέσα από τη γνωριμία και εξοικείωσή τους με βασικές συγγραφικές πρακτικές
- Η κατάκτηση των τρόπων δημιουργικής γραφής για τη δημιουργία ενός λογοτεχνικού έργου.
Τα εργαστήρια στηρίζονται σε δύο άξονες:
- Τον λογοτεχνικό γραμματισμό και τη γραμματική γλώσσα της λογοτεχνίας
- Την εφαρμογή σε πρακτικό επίπεδο και ρεαλιστικό χρόνο των θεωρητικών αυτών μοντέλων
Το βάρος δίνεται στο πρακτικό κομμάτι, δηλαδή στην καλλιέργεια της δημιουργικής γραπτής έκφρασης των συμμετεχόντων, μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και συνεχή πειραματισμό στο πλαίσιο των τρίωρων παραδόσεων, καθώς και με ασκήσεις στο σπίτι, οι οποίες ανατροφοδοτούν τη μαθησιακή διαδικασία. Για τον λόγο αυτό η δράση ονομάζεται «εργαστήρι» και όχι «σεμινάριο». Μέσα από τις ασκήσεις προσεγγίζουμε τα εξής:
- Διερεύνηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο συγγραφέας στο αρχικό στάδιο της συγγραφής, αλλά και στη συνέχεια
- Καλλιέργεια της δημιουργικής παρατήρησης, της επινοητικής ικανότητας και της ενσυναίσθησης, για την πρόκληση δημιουργικής έμπνευσης
- Καλλιέργεια της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης, με ανάλυση και (ανα)σχεδιασμό δεδομένων και με ευκαιρίες γόνιμου αναστοχασμού
- Από το προσωπικό στο οικουμενικό και αντίστροφα
- Πώς η τεχνική της γραφής γίνεται τέχνη του λόγου
- Διερεύνηση και καλλιέργεια του προσωπικού συγγραφικού ύφους
- Εξορθολογισμός, αληθοφάνεια και συνέπεια ενός λογοτεχνικού κειμένου
Οι συναντήσεις είναι τρίωρες. Σε κάθε συνάντηση αφιερώνουμε την πρώτη ώρα σε ασκήσεις σωστής χρήσης και διάθρωσης του γραπτού λόγου, επιμέλειας του κειμένου και καλλιέπειας, εξετάζοντας κείμενα που έχουν γράψει οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι ως ασκήσεις στις προηγούμενες συναντήσεις. Στο τέλος του εργαστηρίου, επιδιώκουμε την έκδοση μιας ανθολογίας διηγημάτων όσων συμμετείχαν, υπό την επίβλεψη και με την επιμέλεια της εισηγήτριας.
Βιογραφικό Σημείωμα
Η Χαρά Ανδρεΐδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει, σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, Παιδαγωγικές Επιστήμες, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, καθώς και Μουσειολογία. Έχει διδακτορικό στην Κλασική Αρχαιολογία και μεταπτυχιακό στην Ανοικτή Εκπαίδευση. Εργάστηκε κατά διαστήματα σε όλους αυτούς τους τομείς, όπως και σε πολλούς άλλους, για να την κερδίσει στο τέλος η Εκπαίδευση. Η περιπέτειά της στη θάλασσα της γραφής ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια. Έργα της είναι τα μυθιστορήματα:
- «Η αγάπη είναι πόλεμος» (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2011)
- «Ημερολόγια διαδρομών», (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013)
- «Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα» (Εκδόσεις Λιβάνη, 2014)
- «Τα άδεια κουτιά» (Εκδόσεις Λιβάνη, 2016)
Όπως λέει η ίδια: «Δεν ζωγραφίζω, δεν χορεύω, δεν ξέρω να παίζω μουσική, ο δικός μου τρόπος για να εκφράζομαι είναι με τις λέξεις…» 
Μέσα από τις λέξεις, λοιπόν, βρήκε τον τρόπο όχι μόνο να εκφράζεται, αλλά και να συνδυάζει τις δυο μεγάλες της αγάπες, τη διδασκαλία και τη συγγραφή, οργανώνοντας και συντονίζοντας εργαστήρια δημιουργικής γραφής για όλους όσους θέλουν να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας.