Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Το Κουκλοθέατρο πάει πλατεία…



Η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου καταφθάνει!

Η UNIMA (Union International de la Marionnette) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου την Κυριακή 18 Μαρτίου, στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη και ώρες  11.00 πμ με 4.00 μμ.
Ανασκουμπωθείτε, πάρτε τις κούκλες σας και ετοιμαστείτε για ένα μεγάλο ντου!

Σκοπός μας να ζωντανέψουμε τον πεζόδρομο, να ξεσηκώσουμε τον κόσμο και να κουκλογιορτάσουμε με παραστάσεις, δρώμενα, μουσική και μια μικρή παρέλαση!
Ψάξτε για τα φαντασματάκια σας, τους φασουλήδες σας, τους δράκους σας, και για όποιο άλλο περίεργο πλάσματα κρύβεται στο σπίτι και το εργαστήρι σας, για δαχτυλόκουκλες και μαρότες, γιγαντόκουκλες και μαριονέτες, και φέρτε τις να κάνουμε τη Φωκίωνος άνω κάτω!
Η εκδήλωση στο facebook:
Για οποιαδήποτε απορία-πληροφορία, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 6909934376, 6946110783, 6944371206 , ή στο mail unimahellas@gmail.com.
Η UNIMA (Union International de la Marionnette) ιδρύθηκε το 1929, στην Πράγα. Έχει τοπικά κέντρα σε 80 περίπου χώρες και είναι ισότιμο μέλος της UNESCO. Το Ελληνικό Κέντρο ιδρύθηκε το 1990. Γραμματεία και βιβλιοθήκη: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, ανοικτά Τρίτη 11:00-13:00 και Πέμπτη 17:00-20:00 τηλ. 2118009240,6909934376 unimahellas@yahoo.com, unimahellas@gmail.com


Μερικοί από τους καλύτερους κουκλοπαίκτες της Αθήνας θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου που διοργανώνει για 5η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης στις 17 και 18 Μαρτίου στον πολιτιστικό πολυχώρο Γαλαξία.
Η ομάδα ΟΥΠΣ, το κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ, οι ομάδες Αλαλούθ, Αντάμα και Baruti, αλλά και το θέατρο Σκιών Namaste συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες παραστάσεις, που κινητοποιούν την φαντασία και το συναίσθημα των παιδιών με όχημα τη δυναμική που κρύβουν τα παραμύθια.
Κατεβάστε/Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα από τον ακόλουθο σύνδεσμο:
drive.google.com/file/d/1RPCfdLTRoc3nbvO8qHIx-c73jjm-MRsA/view?usp=sharing
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης (Ελ. Βενιζέλου 16) Νέα Σμύρνη
Τηλ.: 2132025922-926, FAX: 2109310408, E-mal: politistikosorg@yahoo.gr
Μάθετε περισσότερα εδώ:


Οι κουκλοπαίκτες της Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, η Κοιν.Σ.Επ. “ΚΟΥΚΛΟΤΟΠΙΑ” και η UNIMA HELLAS, με την υποστήριξη του ΦΙΞ in art, σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου 2018, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, από τις 11:00 μέχρι τις 14:30, στο ΦΙΞ in art με παραστάσεις κουκλοθεάτρου για παιδιά με ελεύθερη είσοδο.
Η εκδήλωση στο facebook:
Επικοινωνία-πληροφορίες: ΦΙΞ in art (26ης Οκτωβρίου 15) , Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 500 034 Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου (21/3), προσκαλεί τους μικρούς φίλους να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου. Την Τετάρτη 21 Μαρτίου (ώρες 10:00-11:00 και 11:30-12:30), παιδιά Νηπιαγωγείου και σχολικές ομάδες Δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ιστορίες και παραμύθια. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Χρησιμοποιώντας απλά υλικά, τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους κούκλες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν για να παρουσιάσουν μια δική τους παράσταση.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).


Η μεγάλη γιορτή των κουκλοπαιχτών καταφτάνει και φέτος στην Κέρκυρα παρέα με τις θαλασσοβουτιές το Μάρτη!
Είναι η εποχή που σε όλο τον κόσμο οι κουκλοπαίχτες γιορτάζουν παρέα με τις κούκλες και τους φίλους τους, μικρούς και μεγάλους. Έτσι φέτος μαγειρεύονται στο νησί κουκλοδρώμενα, κουκλοπαραστάσεις, τσίρκο, κουκλοεργαστήρια για παιδιά, κουκλοσυναντήσεις, καραγκιόζης, κουκλοparty και ότι άλλο κουκλοπροκύψει.
Φτάνει η άνοιξη! -Ζήτω! -Πάμε για βουτιά -Γιούπι! -Γιορτάζει το κουκλοθέατρο! -Ε αυτό πια…..
Σάββατο 17 Μαρτίου στην Ιόνιο Ακαδημία – Από τις 11.00 το πρωί με 8.00 το βράδυ
Η εκδήλωση στο facebook:



Στις 21 Μαρτίου, μαζί με την άνοιξη, γιορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου και το Σαββατοκύριακο 17-18 Μαρτίου είναι αφιερωμένο σε αυτό το είδος τέχνης.
Το εργαστήρι Sofia Filea’s Art διοργανώνει, για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μάνης, το 1ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου «Mani Puppet Festival», με δύο παραστάσεις και ένα εργαστήρι κατασκευής κούκλας. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν και η χαρά και η ευχαρίστησή σας στο καπέλο των συντελεστών!
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ – Ελεύθερη συνεισφορά στο καπέλο των συντελεστών
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εργαστήρι Έκφρασης και Δημιουργίας Sofia Filea’s Art
Η εκδήλωση στο facebook:

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου (21/03), οργανώνει δράσεις για μικρούς και μεγάλους, στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί.
Την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Μαρτίου (ώρες 10:00 και 11:30), παρουσιάζεται η παράσταση «Το πάρτυ στο δάσος και ο κυρ λύκος» για νηπιαγωγεία, δημοτικά και μειονοτικά σχολεία.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης
Το Σάββατο 17 Μαρτίου (ώρες 11:00 και 12:30), οργανώνονται δημιουργικά εργαστήρια κατασκευής κούκλας κουκλοθέατρου για μικρούς και μεγάλους. Οι συμμετέχοντες, υπό την καθοδήγηση της Χριστίνας Μπήτιου, θα έχουν την ευκαιρία, χρησιμοποιώντας απλά υλικά, να κατασκευάσουν τη δική τους μοναδική μαριονέτα.
Η συμμετοχή στις δράσεις, όπως και τα υλικά, είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 25540 23700 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).
Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

«είμαστε το τίποτα, είστε το παν
στιχάκια της πλάκας, της κουζίνας και του κάδου απορριμάτων
σήμερα είναι η μέρα μας κι η μέρα σας
κούκλες και άνθρωποι στην ίδια χούφτα
γελάστε ό,τι προλάβετε
δεν ήρθαμε να σας πάρουμε τις δουλειές ή το πορτοφόλι
ήρθαμε να σας πάρουμε ολόκληρους για λίγο ή πολύ,
ελευθερώνοντας τα αντικείμενα που έχετε γύρω σας
ώστε, όταν το κινητό σας δονείται, να αναρωτιέστε τι θέλει,
όταν το ποτήρι σας σπάει, να λυπάστε που έχασε τη ζωή του
όταν το ταβάνι σας στάζει να το ρωτάτε γιατί κλαίει
κι έτσι να μην απορείτε αν μπορείτε να είστε ζωντανοί αφού εμείς μπορούμε
βγήκαμε σήμερα στον κόσμο σας, δε σας περιμένουμε, σας ψάχνουμε
είστε δικοί μας και είμαστε δικές σας
κούκλες εμείς, κούκλες κι εσείς"
(Στάθης Μαρκόπουλος)

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες δράσεις στην Ελλάδα, αναζήτησέ τες αυτό το Σαββατοκύριακο στο δήμο που ανήκεις! 

Καλλιόπη Γραμμένου
by Aylogyros news