Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

H Marge Simpson δεν είναι η Μαίρη Παναγιωταρά!!!

Της Νίκης Χάγια



“Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά. Μια εργαζόμενη μητέρα, μια καλή νοικοκυρά. Δεν έχω τίποτα το σπέσιαλ, το καταπληκτικό, είμαι αυτό που λέμε δείγμα τυπικό”. Σε καμία της ζωή δεν μπορώ να φανταστώ τη Marge Simpson ως Μαίρη Παναγιωταρά. Γιατί απλά η Marge είναι...

ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ.
Η κολόνα του σπιτιού των Simpsons, ο άνθρωπος που ορίζει τους κανόνες, η γυναίκα που βάζει τα πράγματα στη θέση τους, η μάνα, η σύζυγος, η ερωμένη (εντάξει εδώ γελάμε λίγο).
Δίπλα της ο Homer μοιάζει με κομπάρσος, μοιάζει με το παιδί για όλες τις δουλειές. Αυτή είναι το κεφάλι της οικογένειας. Αυτή και η ουρά.
Γεννήθηκε μέσα στα 80s, τη χρονιά που οι Bananarama τραγουδούσαν το “Venus” και τα κορίτσια έβλεπαν το Top Gun και φανταζόντουσαν να λένε στον Tom Cruise “Take my breath away”. Ήταν τον Απρίλιο του 1987 όταν έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην αμερικανική τηλεόραση (στο The Tracey Ullman Show short “Good Night), αλλά έπρεπε να περιμένει δυόμιση χρόνια να περάσουν μέχρι η ίδια και η οικογένεια της πάρουν την ολόδική τους ώρα. 17 Δεκεμβρίου 1989. Η μέρα που το Fox μας παρουσίασε τους Simpsons. Σαν σήμερα ένα πράμα, αλλά 24 χρόνια πριν.
Αν και όπως είπαμε είναι γέννημα θρέμμα του 80, το ντύσιμο της Marge και κυρίως η κουάφ, δεν παραπέμπει καθόλου στην δεκαετία της υπερβολής, της βάτας και της λακ για μαλλί κάγκελο. Η χαρακτηριστική της “σφηκοφωλιά” απόχρωσης royal blue, η πέρλα στο λαιμό, το μονοκόμματο φόρεμα και η γόβα με το τακουνάκι παπαγαλάκι φέρνει στο μυαλό νοικοκυρά των 60s, πράγμα που μας κάνει αυτομάτως να αναφωνήσουμε πως η κυρία Simpson είναι ένα είδωλο, που όταν όλοι εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούσαμε ακόμα να αρθρώσουμε τη λέξη “vintage”, εκείνη την είχε επινοήσει και τη φόραγε. Άρα και style icon εκτός όλων των άλλων η Marge.
Ποια είναι “όλα τα άλλα”; Κλασσική τηλεοπτική μάνα που δεν σπάει κανένα στερεότυπο, αλλά που όμως καταφέρνει να ξεχωρίζει σαν τον hipster μέσα σε ένα ελληνάδικο του Πειραιά. Που ανέχεται τις παραξενιές των παιδιών της. Που αγαπά τον ατζαμή σύζυγό της και που δεν τον αφήνει για κανέναν καλύτερό του, ακόμα και αν αυτός ο καλύτερος μιλά γαλλικά και μένει σε ένα πολυτελές διαμέρισμα (το είδαμε κι αυτό σε ένα από τα πρώτα επεισόδια της σειράς). Που ό,τι πρόβλημα της χτυπά την πόρτα, εκείνη το αντιμετωπίζει με χιούμορ. Που είναι η φωνή της λογικής σε ένα σπίτι που σφύζει από τρέλα. Που όμως δεν την λες και λογική. Που ψηφίζει Δημοκρατικούς. Που της αρέσει να ασχολείται με τα κοινά. Που έχει διαλέξει μεν να κάνει καριέρα ως νοικοκυρά, αλλά που έχει αποδείξει πως αν θέλει να δουλέψει θα το κάνει ακόμα και αν η δουλειά είναι σε σεξοφούρνο που ονομάζεται “Sex, Pies and Idiot Scrapes” ή ακόμα και στο σώμα της αστυνομίας (από το οποίο τελικά φεύγει γιατί το θεωρεί διεφθαρμένο).
Αν η μητριαρχική αυτή καρτουνίστικη φιγούρα ήταν με σάρκα και οστά, θα μπορούσε να είναι μία πιο καπάτσα Peggy Bundy ή καλύτερα...θα ήταν μία νεότερη Ντένη Μαρκορά (με λιγότερη γούνα ίσως). Όσο πρέπει σνομπ και τόσο όσο πρέπει χαζή – ίσα ίσα για να μην αφήνει την παραμικρή υποψία ότι αυτή κινεί τα νήματα.
Marge υποκλινόμαστε σε σένα. Να ζήσεις άλλα 100 χρόνια να σε χαιρόμαστε.

Η Νίκη Χάγια είναι υπαρκτό ον και ζει ανάμεσα μας. Στον πλανήτη Γη ήρθε πριν το έτος 1981 και από μικρή όταν τη ρωτούσαν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει απαντούσε "να παντρευτώ τον Michael Jackson και να γράφω σε περιοδικά". Κατάφερε μόνο το ένα από τα δυο. Max, Men'sHealth, Nitro, Esquire είναι κάποιοι απο τους τίτλους για τους οποίους έχει γράψει. Στην ομάδα του cosmo.gr είναι από τα τέλη του 2012. "Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα και αυτό το κοινό το εισπράττει". Όταν δεν γράφει ή δεν γελάει με αυτά που γράφει, παίζει μουσική ή στηρίζεται στο κεφάλι της. Περίεργο αυτό το κορίτσι. (cosmo)