Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Τι σχέση μπορεί να έχει το fast food με την όπερα;


Το fast food, καθιστά πιο δύσκολο να εκτιμήσουμε την τέχνη και τη μουσική, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και το να βλέπουμε τα λογότυπα εστιατορίων fast-food –και όχι κατ’ ανάγκη να τρώμε- μπορεί να προκαλέσει ανυπομονησία και να καταστήσει πιο δύσκολο το να απολαμβάνουμε ευχάριστες εμπειρίες, όπως...

το να ακούμε όπερα ή να κοιτάζουμε έναν πίνακα ζωγραφικής.
Πώς εξηγείται αυτό; Το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, μας φέρνει στο νου την ταχύτητα και τη στιγμιαία ικανοποίηση, τα οποία μας δημιουργούν ανησυχία.
Tο τι μπορεί να κάνει το fast food στο σώμα σας, το γνωρίζετε. Δείτε όμως τι μπορεί να προκαλέσει και στο μυαλό σας…

… να μειώσει τον τραπεζικό σας λογαριασμό!
Και μόνο το να πλησιάσετε ένα μαγαζί fast food, μπορεί να επηρεάσει την οικονομική σας σκέψη. Σε μια άλλη μελέτη από τους ίδιους ερευνητές στο Τορόντο, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα δώρο μετρητά την επόμενη μέρα και ένα ελαφρώς μεγαλύτερο, την επόμενη εβδομάδα.
Όσοι βρέθηκαν στο δίλημμα, ενώ βρίσκονταν δίπλα σε ένα εστιατόριο fast-food, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν το μικρότερο, αλλά πιο άμεσο δώρο, από όσους ρωτήθηκαν κοντά σε ένα εστιατόριο με πλήρεις υπηρεσίες. Τέσσερα παρόμοια πειράματα συνδέουν τα fast-food με την ανυπομονησία για οικονομικές αποφάσεις.

… να σας κάνει να πεινάτε περισσότερο
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τόσες πολλές αλυσίδες fast-food χρησιμοποιούν τα ίδια χρώματα στα λογότυπά τους; Το μάρκετινγκ δεν είναι τυχαίο. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός του κόκκινου και του κίτρινου βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού, αυξάνοντας την πείνα.

… να σας μελαγχολήσει!
Καναδοί ερευνητές βρήκαν ότι τα πειραματόζωα που ακολούθησαν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αισθάνονταν περισσότερο ανήσυχα μετά από 6 εβδομάδες από άλλα που ακολουθούσαν μια δίαιτα με λίγα λιπαρά.
Αυτό συμβαίνει γιατί η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, στην πραγματικότητα αλλάζει τη χημική δραστηριότητα του εγκεφάλου προκαλώντας συμπτώματα στέρησης και κατάθλιψης, όταν σταματά η κατανάλωσή τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

… να δημιουργήσει κούραση και στέρηση
Μια μελέτη του Scripps Research Institute, βρήκε ότι καταναλώνοντας τροφές, πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη -όπως εκείνα που περιλαμβάνονται στα εστιατόρια fast food- σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να μας οδηγήσει σε ψυχαναγκαστική υπερφαγία, συνήθεια που είναι παρόμοια με την τοξικομανία.

Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη στο Connecticut College, σε πειραματόζωα που κατανάλωναν μπισκότα, βρέθηκε ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση στα κέντρα ευχαρίστησης, από ό,τι σε εκείνα που λάμβαναν φάρμακα… (clickatlife)